Тайните на метаболизма - разкрити

Публикувано от Лидия Костова 08/02/2013 0 Коментари Фитнес,
Безспорно почти всеки един човек, четящ тази статия, обмисля използването, търси начин, или използва  някакви  хранителни добавки за "изгаряне на мазнините". Всеки иска да изгори мазнините в тялото си, но малцина правят реални усилия да направят необходимото това да се случи по естествен път, преди да  мислят за използването на добавки. Ако решите да си наложите специфични навици в начина си на живот, за да повишите метаболизма си, това значително   ще помогне на вашите усилия!

метаболизъм


Можете да промените метаболизма си! Как да започнете? Първо, трябва да имате отправна точка. Оценете метаболизма си като цяло, а също и баланса в диетата си, и от колко калории се нуждае тялото Ви, за  поддържане на теглото, отслабване или напълняване. Трудно е да разберете как да  контролирате метаболизма си, ако не  разберете  какво означава да е извън контрол или извън равновесие! За да направите това, отговорете си на следните въпроси:

1. Спазвам ли  балансиран хранителен режим?

Наложително е, телата Ви да  приемат комбинация от протеини, въглехидрати и мазнини. Това са основните  източници на енергията, която Ви енужна за оцеляване. Вашата диета трябва да се състои от разнообразни храни.

2. Закусвам ли?

За някои хора е навик да пропускат закуската, поради забързания начин на живот. Закуската е бърз старт за метаболизма Ви. Проучванията показват, че закуската също така намалява шансовете Ви за получаване на синдрома на затлъстяването и инсулинова резистентност. Метаболитните  заболявания карат съпротивителните сили на организма Ви,  да не позволяват ефикасното използване на кръвната захар (глюкоза), увеличават  риска от диабет и сърдечни заболявания.

3. Ям ли по-малки порции храна, но по-често?

Мислете за тялото си като за огън. Колкото по-често "хвърляте едно дърво  в огъня", толкова по-голям е капацитета на изгарянето. Без съмнение, има съществена разлика в метабозитната скорост, ако се храните  шест или седем пъти на ден, и когато ядете четири или пет пъти. Ако приемате   200 калории 6 пъти на ден, това е все още само 1200 калории! Храненето на всеки 2-4 часа се препоръчва за оптимални резултати.

4. Упражнявам ли контрол на порциите?

Повечето хора нямат представа от размера на една стандартна порция. Използвайте ръката си като указание, което да Ви даде обща представа за размера на вашите порции. Прорцията  храна, която консумирате,  трябва да бъде колкото размера на юмрука Ви. Колко големи порции приемате реялно?

5. Избягвам ли наситените мазнини, преработените храни  и рафинираната захар

Съвсем естествено е, че органичната храна се усвоява по-добре от организма. Наситените мазнини и химикали, използвани в преработените храни, само подтискат правилното функциониране на организма. 1200 калории на ден от рафинирани и преработени храни, не могат дори да се доближат до ефекта или съдържанието на микроелементите в 1200 калории, които са заложени е диетата с пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, постно месо, риба, ядки и семена.

6. Избягвам ли яденето късно вечер или през нощта?

Не забравяйте, че метаболизмът се забавя когато бездействаме. При хранене късно вечер или през нощта, изисква от тялото ни да работи, за да преработи храната, а не да си почива! Избягвайки  храненето късно вечер, за да може да Ви помогне, когато се събудите да сте по-освежени и отпочинали. Ако трябва все пак да си хапнете нещо късно, яжте малко и избирайте внимателно!

7. Използвам ли подправки?

Няма нужда храната да бъде скучна. Подправките и билките, са растения, които съдържат много важни хранителни вещества. Специфични подправки като лютия червен пипер например,  имат  термогенни свойства. Това е чудесен начин да подправите вашите ястия!

8. Приемам  ли най-малко 1200 калории дневно?

Ако сте един от милиардите, които се опитват да отслабнат, намаляването  на калориите с 10-15%, може и да свърши работа. Пропускането на едно хранене и ограничаването на  калориите под 1200, има за резултат  потискане на метаболизма. Вашето тяло има свой начин на мислене и започва да се забавя метаболизма, ако не получава храна  достатъчно често. Тялото се нуждае от 1200 калории дневно, само за да оцелее.

9. Тренирам ли най-малко от три  пъти в седмицата?

Освен диетата, важно звено са и тренировките, или интензивната физическа активност. Хубаво е да тренирате поне няколко пъти на седмица. Това ще засили вашият метаболизъм.

10. Достатъчно активен ли съм извън фитнес залата?

Всяко изкачване на стълбите, разходка до пощенската кутия, домакински задължения, или час прекаран в градинарство, всичко това е от полза! Заседналия начин на живот работи против метаболизма Ви. Бъдете максимално активни през целия ден. Ако работата Ви е в офис и нямате възможност за физическо натоварване, правете си кратки разходки по време на почивките. Когато се върнете на работа, ще бъдете свежи, по-енергични, по-фокусиран и готови за работа.

 

 

Напишете вашия коментар