Суроватка или Казеин?

Публикувано от Лидия Костова 13/09/2011 0 Коментари Фитнес добавки,

Опитвайки се да решите  кой протеин да  използвате, по кое време и в какво количество, може да бъде крайно труден и сложен процес. Надяваме се с  тази статия  да хвърлим малко повече светлина по този въпрос.

Основно два са основните  протеини в арсенала на културиста.  Това  са казеина и суроватъчният протеин.  Те са съответно по-бавно и по-бързо действащ протеин. Целта на тази статия  е да ви дадем един по-задълбочен поглед към свойствата на всеки един от тях.  И накрая да ви покажем един систематичен начин по който  да  прилагате всичко това.

суроватъчен протеин или казеин

Фактите

Суроватъчен протеин

Суроватката е страничен продукт от производството на сирене.  Когато сиренето е готово,  остава течност която не се ползва.  Тази течност е суроватката.  Тя изсушава и преработва , за да получите суроватъчен
протеин на прах.  Суроватъчен протеин се счита за "бързодействащ" протеин. Но какво точно се има предвид с "бързодействащ"?

Някъде между 20-40 минути, нивото на аминокиселините в кръвта Ви ще достигнe своята кулминация.  В рамките на един час  ще преминете през различни метаболитни процеси - синтеза на протеина и окисляването.  Мускулният растеж зависи от баланса между протеиновия синтез и неговото разграждане. 

Ако синтеза на новите мускули  е по-голям от разграждането на мускулния протеин - ще имате нетна печалба в полза на мускулната маса.  Така е и със суроватъчния протеин,  ще отнеме само 40 минути  на аминокиселините и синтеза на протеина в кръвта да достигнат своя връх и след около час те ще се върнат към нормалното си състояние, до следващото  хранене. Това е удивително бързо в сравнение с казеина.

протеин или казеин

Казеин

Казеин се смята за "бавен" протеин.  Когато се консумира казеин, той ще достигне своя връх след около 3 до 4 часа.  Този връх, обаче няма да е дори близък до тази на суроватката.  По скала от 1-10 (с 10 е най-високата или най-бързия), суроватката ще бъде 10, а  Казеина ще дойде с жалкия рейтинг от 2.

Това не е лошо нещо!  Това всъщност е нещо добро.

Казеинът драстично забавя скоростта на разграждането на белтъчините.  Не забравяйте,че мускулният растеж зависи от баланса на синтеза и разграждането на протеина.

За да наклони везната в своя полза, трябва да увеличите синтеза и да забавите разграждането!

Не го приемайте всичкия наведнъж!

Знаем какво си мислите: "Защо  просто не  ги смесим заедно ,за да получим най-доброто и  от двата ?"
Като хора с малко повече от опит от вас ви съветваме - не го правете! Казеинът въздейства на суроватката и унищожава нейните най-големи способности.Така че в крайна сметка няма да имате никаква полза от нейния прием.  Сега, преди да сте почнали да  питате , вече знаем какво си мислите. Може би ще е най-добре просто да приемаме суроватъчен протеин  през целия ден, за да запазите   аминокиселините в системата ви , нали?
Неправилно!

Постоянно високите нива на аминокиселини  или  положителен баланс на протеини не стимулира синтезът на протеина и не води до нищо.  Тогава какво да  правим, ще попитате ?  Всички доказателства сочат едно и също нещо. Това е острото и голямо увеличение в размера на аминокиселините в кръвта, което кара  синтеза на протеина в проценти да се увеличи- 2,5,11,20,15,13 пъти!

Въпреки това, точно след около два часа, синтезът  ще се стабилизира и ще се върне към нормалните нива, въпреки необичайно високите нива на аминокиселините в кръвта.

Как да управляваме този процес?

Не става само с приемането на 4000 калории или X-количество протеин,  за да запазите вашата кръв, наситена с аминокиселини по всяко време.  Важна е  внезапната промяна и увеличение на аминокиселините, които да стимулират синтеза на протеин.

Затова най-подходящото време за приема на протеин е сутрин, след тренировка и преди сън! Употребявайте в тези часове за максимум ефект.
 

Напишете вашия коментар