Суроватъчен протеин срещу казеин – битката продължава

Публикувано от Лидия Костова 29/11/2013 0 Коментари Фитнес добавки,

Опитвайки се да решите кой протеин да използвате, по кое време и по какви причини, може да бъде умопомрачителен процес. Основно има два протеина в арсенала на културиста. Те са казеин и суроватка. Те също така понякога са съответно по-бързо и по-бавно действащи протеини.

Така че имате избор. Казеин и суроватка? Бързо или бавно действие? Някои хора ще се опитат да Ви убедят в силата на всеки един от тях и ще държат да приемате само един вид.

Съжаляваме, че трябва да го кажем, но тези хора не са прави. Те просто не разбират действието на тези два протеина или пък се мъчат да прилагат търговски трикове. Истината е, че ако искате да извлечете максимума от протеините, които приемате, то трябва да заложите и на двата вида.

Суроватката е страничен продукт от производството на сирене. Когато сиренето се прави, то остава една тънка течност. Тази течност е суроватка и е по-малко от 1% протеин. Тя се концентрира и суши така става протеин на прах. Суроватъчният протеин се смята за "бързодействащ" протеин. Но какво точно се разбира под това?

Бързината му се отнася до размера на времето, необходимо, за да бъде напълно метаболизиран. По-специално времето, необходимо, за да се преработи (ако е необходимо), абсорбира в кръвта , приема се от телесните тъкани и запълва метаболитния цикъл. Двете доминиращи пътища тук са създаването на нов протеин от отделните аминокиселини или окисляване в карбамид и евентуално глюкоза. Уреята е основен компонент на урината, докато глюкозата е основната единица на въглехидратите.

Със суроватъчния протеин ще Ви трябват само 20 минути преди почти всички от това, което сте консумирали вече да тече във вените Ви. Някъде между 20-40 минути  нивото на аминокиселини в кръвта Ви е достигнало своята кулминация. За около час протеинът ще е преминал през различните метаболитни процеси  или синтеза на протеини,  или окисляване. Това е хубаво нещо!

Мускулният растеж зависи от баланса между протеиновата синтеза и разграждането на протеин. Ако синтезата на нов мускулен протеин е по-голяма от разграждането му, то нетното натрупване на мускулна маса става видима. Така че със суроватъчния протеин, ще отнеме само 40 минути за кръвните нива на аминокиселини и синтезата на протеини да достигнат до своя връх  и след около час те ще се върнат към нормалното си състояние. Това е невероятно бързо в сравнение с казеина или дори цялата храна.

whey-protein-vs-casein-protein


Казеинът се счита за "бавен" протеин. Когато консумирате казеин, ще достигнете своя връх в съдържанието в кръвта на аминокиселини и протеинов синтез между 3 до 4 часа. Въпреки това, този "връх" дори не се доближава до този на суроватката. По скала от 1-10 с 10 е най-високата и най-бързата, суроватката ще бъде 10.

Казеинът ще дойде с оскъдния рейтинг от две. Това не е лошо нещо! Това също е нещо добро. Казеинът драстично забавя скоростта на разграждането на белтъчините. Не забравяйте, мускулният растеж зависи от баланса на синтеза на протеини и разпределението им.

Не бива да приемате и двата протеина едновременно! Казеинът има уникалното свойство, в което се съсирва в стомаха. Това води до много по-бавното усвояване и абсорбиране на другите протеини. Така казеинът забавя действието както със суроватката, и другите протеини. Този прост малък факт ще унищожи най-големия и най-важен атрибут на суроватката - способността му да наводни Вашата система бързо с амино киселини и да стимулира синтеза на протеини.
 

Планиране на времето за приемане на различните видове протеини:


Стъпка # 1 : Консумирайте напитка със суроватъчен протеин малко след приема на храна.

По този начин Вие ще сте създали среда, много предразполагаща към растежа на мускулите. Чрез консумирането на храна, ще е потисната скоростта на разпад на мускулните влакна. На първо място ще започне бавна каскада от аминокиселини чрез Вашата система. На второ място, при условие, че храненето е някакъв вид въглехидрати, ще имате стимул за отделянето на инсулин, който самостоятелно може да забави скоростта на мускулен разпад. Инсулинът е хормон, който регулира скоростта на синтеза на протеини. Чрез повишаване на отделянето на инсулин преди консумацията на напитка със суроватъчен протеин, Вие действително подготвяте почвата за сериозна анаболна реакция.

Има леко забавяне от момента на храносмилането на въглехидратите и момента, в който нивата на инсулина са върхови. Поради факта, че суроватката се абсорбира толкова бързо, е възможно да върховите състояния между аминокиселините и инсулина да не съвпадат, което води до по-малка от оптималната реакция. След като суроватъчния протеин е напълно приравнен, то нивата на аминокиселините ще паднат. Въпреки това, те няма да се върнат към нормалното си състояние, защото " аминокиселинната каскада ", която е породена от пълнозърнестите храни все още  действа.

Стъпка 2: Консумирайте казеин базирани храни през следващите 3 часа.

Това означава преди трите часа да са изтекли. Два часа ще бъдат още по-добър залог. Искаме нивата на аминокиселини в кръвта ни да падат малко, така че ние  да можем да създадем драматичното им увеличение отново. Степента на синтеза на протеини е пряко свързана със степента на промяна в нивата на аминокиселините. Консумацията на казеин базираното хранене тук ще позволи наличието на този спад при запазване нивата на аминокиселини над нормалното положение. Това поддържа скоростта на разграждането на белтъчините до минимум.

Стъпка # 3 Повторете!

Редувайте консумирането на храна със суроватъчен протеин  и след това приемете едно казеин базирано хранене. Това сигурно звучи скъпо, така че можете да го промените. Вие може да искате да намалите размера на напитката със суроватъчен протеин. Но помнете, степента на синтеза на протеини зависи от степента на повишаване на нивото на аминокиселини в кръвта. Не би имало смисъл да редуцирате порциите и да не разполагате с много добра реакция след това. Вие също може да приемате само пълнозърнеста храна, вместо базирана на казеин. Вие по същество ще получите същия ефект. Въпреки това, много продукти-заместители на храната на пазара днес имат далеч по-добър хранителен профил, отколкото някой от нас може постигне в кухнята. Аз силно препоръчвам два на ден, като се уверите, да има един точно преди да си легнете.

Дано с това да хвърлихме малко повече светлина по въпрос за най-добрия вид протеин. Няма "най-добър" вид протеин, а само "най-добър" подход или микс. Не позволявайте на никого да Ви каже нещо по-различно. Ако те са убедени, че е най-добро, те само се шегуват. Просто се усмихнете, кимнете и осъзнайте, че Вие сте по-голям от този човек!

 

 

Напишете вашия коментар