Спортни и енергийни напитки за хидратация при спортистите

Публикувано от Лидия Костова 08/11/2011 0 Коментари Фитнес добавки,

 

Напитките по време  на тренировка са все по-популярни с всеки ден, но знаете ли кога и как трябва да ги пиете? Има много различни видове енергийни напитки на пазара.

спортна напитка

Спортните напитки са от полза за тези, които тренират и, които се потят доста, докато трае тренировката. Начинът, по който тялото поглъща хранителни вещества и течности се влияе от скоростта, с която те се изпразват от стомаха в тънкото черво.

Изпразване на стомаха

Някои фактори, които влияят на стомаха, са големите обеми  течности, които  увеличават изпразването на червата. Други фактори, като например повишаване на концентрациите на разтворените вещества (захар) и интензивност на упражненията над 75% намалява стомашното изпразване  и може да предизвика стомашно разстройство  или диария.

Ето някои насоки, които да ви помогнат  да изберете правилната енергийна напитка :

Частици

Трябва да избягвате напитки, които съдържат висока концентрация на частици, тъй като намаляват  скоростта на изпразване на стомаха. Има малка разлика между течна глюкоза, захароза или нишесте, при поглъщане като въглехидратен източник на гориво по време на тренировка.

Фруктоза

Фруктозата не е препоръчително гориво, поради бавното усвояване и  също така насърчаването на  усвояване на  малко  течности .

Въглехидрати

Хидратиращата напитка трябва да съдържа въглехидрати в  концентрация между 5-8%. По-високите концентрации водят до забавяне  на стомаха (стомашно  изпразване) и възможно  стомашно неразположение или диария. За да се определи концентрацията  на въглехидрати в напитката, разделете съдържание на въглехидрати (в грамове) с обем течност (в милилитри) на напитката и  го  умножете  по 100. Този диапазон обикновено позволява правилната  замяна на въглехидрати,  без да се ограничава течността, усвояването  и регулиране на температурата.

Натрий

Напитки, които съдържат натрий могат да  възпрепятстват ултра-издръжливите атлети от поддържане на плазма осмолалитет, намаляване на  отделянето на урина  и поддържане  физиологичното желание  за прием на течности.

Консумирането на 400-600 мл течност непосредствено преди упражняване увеличава благоприятен ефект от тренировката. Вие трябва  да приемате 150-250 мл течност (през интервал от 15 минути) по време на тренировка. Така ще да поддържате голям стомашен обем по време на тренировка.

Заключение

Всеки  атлет  ще трябва да   определи  коя  напитка  предпочита. Тези насоки трябва да ви помогнат  да поддържате правилна хидратация и оптимизиране на  производителността. Ключовете на добрата енергийна напитка са: приятен  вкус, предлагаща  възможност за подобряване на производителността,  бърза  абсорбация и не предизвикване на стомашно разстройство.

Напишете вашия коментар