Спирулина и бодибилдингът

Публикувано от Лидия Костова 01/02/2012 0 Коментари Фитнес добавки,

Спирулината - водорасло, което се продава като здравословна храна и хранителна добавка - е от особен интерес за бодибилдърите и тези, които се занимават с фитнес. Спортистите, които вземат спирулина вярват, че тя може да стимулира имунната система, подобрява спортните постижения, насърчава възстановяването от интензивните тренировки и контролира теглото. Въпреки че предварителните проучвания са обещаващи, клинични доказателства за ефикасността на спирулината са ограничени и е необходимо да бъдат направени повече. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да добавите спирулината към вашата диета.

спирулина

 

Характеристики на Спирулина


Спирулината, научно известна като Arthrospira platensis, е разнообразие от синьо-зелени водорасли, което расте във алкални води в субтропични и тропически райони. Предлага се на пазара под формата на хапчета, прахове и люспи. Спирулина е била използвана като храна от много различни култури в продължение на векове. Испанските изследователи пишат за ацтеките, че събирали синя кал, която най-вероятно е съдържала спирулина, а колкото и да е странно тя също се добива в пустинята Сахара, където тя е известна като dihe.

 

 

Съставки на спирулина


Спирулината е не само хранителна, но и изключително питателна. Тя съдържа 65% протеин, което е важно за бодибилдъри, които искат да имат богата на протеини диета за изграждане на мускули. Спирулината също има високи нива на В-комплекс витамини, витамин Е, бета-каротин и зеаксантин. Също така съдържа полезните есенциални мастни киселини и гама-линоленова, която е богата на желязо. Другите съставки са на минералите калций, калий и магнезий, както и микроелементите манган, селен и цинк.

 

 

Ефекти от спирулина


Спирулината може да има способността да засили имунната ви система. Има доклади за проучване върху хора, че спирулината увеличава естествените клетки убийци и интерфероните. Други проучвания показват, че спирулината има антивирусни свойства ин витро, инхибиране на вирусите, като херпес симплекс и HIV-1. Спирулината е с детоксикиращ ефект, спомага за увеличаване на уринната екскреция на арсен при хората с хронична експозиция и е установено, че увеличава нивата на хемоглобина при недохранените деца в Западна Африка.

Може би по-голямо значение за бодибилдърите има реакциите на доброволците, които са подложени на физически натоварвания от тежки упражнения, след като са взимали спирулина в продължение на три седмици. Изследователите са открили, че спирулината предотвратява увреждането на скелетните мускули, което позволява на субектите да забавят времето на изтощение по време на упражненията, като по този начин се тренира по-дълго и по-тежко преди да се уморите.

 

Дозировка и предпазни мерки


Стандартната доза за спирулина е 4-6 броя 500 мг таблетки на ден. Водораслите се смятат за нетоксични над обичайните нива за консумация от човека и са докладвани много малко нежелани реакции. Ако имате автоимунно заболяване - или метаболитно състояние, известно като phenylketonuia - не приемайте спирулина. Консултирайте се с Вашия лекар преди да използвате спирулина. Не го приемайте, ако сте бременна или кърмите.

 

Напишете вашия коментар