Сол - важен фактор в диетата

Публикувано от Лидия Костова 31/08/2011 0 Коментари Здраве и красота,

=Сол - важен фактор в диетата


Една обща тенденция в производството на храни е свързана с инжектиране на високи нива на Натрий в храната. Натрий или както я знаем -  Сол, кара тялото ни  да  задържа големи количества вода от повечето храни, които приемаме.

Полезна или вредна е солта

Изненадващо, дори някои от органичните пилета се инжектират с Натрий, течност- физиологичен разтвор, пилешки бульон, които  имат високо съдържание на сол.

Повечето от  пилетата  се инжектират с пилешки бульон, който не само ви дава твърде много натрий, но също така и  ви струва повече пари, тъй като вие плащате за теглото на допълнителните течности в пилешкото, което пазарувате.

Натрият  в повечето случаи е отговорен за причиняване на значителни количества на задържане на вода, което ви кара да изглеждате меки, безформени и кожата да изглежда зле.

Няколко фактора се отразяват на солта във взаимоотношението й с  водата.

Други фактори са косвено свързани със задържане на вода, както и:

 • Яденето на прекалено много сол и/или захар

 • Недостатъчен прием на  достатъчно пресни зеленчуци или плодове

 • Високи нива на токсини или отпадъци в тялото

 • Прием на различни често предписвани лекарства, включително нестероидни противовъзпалителни средства

 •  Дългосрочната употреба на много ниско-калорични или ниско-въглехидратните диети

 •  Непоносимостта към храна или алергии

 •  Липса на физически упражнения

 •   Претрениране

 •   Голям стрес

 •   Недостатъчен  сън

 •   Генетични фактори

 •  

В продължение на много години, противоречия съществуват по отношение на оптималното количество на сол в храната. За съжаление, много изследвания са фокусирани върху съдържанието на сол в храната, без да се вземат под внимание другите електролити.

Сол или Натрий

Биологично и физиологично, приемът на сол сам по себе си не регулира. По-важно от количеството на натрий в диетата е съотношението на Натрий и Калий. Докато от етикетите на хранителните продукти се изисква да показват съдържанието на Натрий, те не са длъжни да докладват съдържание на Калий.


Последните изследвания показват, че това съотношение е от решаващо значение!

Докато много изследвания са фокусирани върху високото съдържание на Натрий в диетата, изглежда че проблемите с хипертонията могат да бъдат свързани с неподходящо съотношение на Натрий и Калий.

Преработените храни са изключително високо съдържание на Натрий. Основните източници на Калий са плодовете и зеленчуците. През последните години, типичната диета на повечето хора е от  преработени храни и драстично намаляване приема  на цели, непреработени храни като плодове и зеленчуци. Това означава, че приемът  на сол е потенциално много по-висок  от нормалния.Солта действа като буфер и повишава рН, като по този начин принуждава тялото ви да  задържи повече вода. Водата е много тежка и ако някога сте се опитвали да вдигнете 5-литрова кофа пълна с вода, вие бързо ще разберете какво  наистина са тежки течности.
Мазнините са 80% вода и, ако извадите обилно количество вода от тялото ви, вие действително ще загубят нежелани липиди по-бързо. За естествено по-ниско рН на тялото ви отново, добавете малко прясно изцеден лимонов сок  или яжте  пресни аспержи.

И двете от тях ще помогнат на тялото ви да намали рНр следователно позволява на тялото ви да се отърве от излишната течност.

Нивата на инсулина:

Ако ядете прекалено много захар, се  повишава нивата на хормоните ви, както и на така нареченият Инсулин. Високите нива на Инсулин правят трудно за вашето тяло да отделя Натрий. Яденето на твърде много глутен или ако тялото ви е с висока чувствителност към глутен, също ще доведе до високи нива на инсулин.

Важно е значително намаляване на размера на храни от бяло брашно, бял ориз и други пълнозърнести продукти от диетата си, ако имате проблеми със задържане на вода.

Медикаменти:

Повечето медикаменти имат страничен ефект - задържане на вода. Типичен пример за това е Преднизон. Ако го вземете за кратък период от време има много малко влияние върху задържането на вода, но, ако го приемате  за период по-дълъг от две седмици има вероятност да изглеждате подути като балон.

Антидепресанти, противозачатъчни хапчета, антибиотици, антихистамини, нестероидни противовъзпалителни средства, лекарства срещу висок холестерол, всички те са лекарства, които ще накарат тялото ви да задържи вода.

Подсладители:

Често срещан проблем с ниско-калорични диети са употребата на нискокалорични подсладители. Тези изкуствени подсладители често могат да имат продукти в тях, които водят до псевдо-алергични реакции и може да накарат тялото да задържи вода. Обикновено храни, които са с ниско съдържание на калории, могат да имат високо съдържание на мазнини или може да имат високи нива на натрий, за да компенсират вкуса.

Някои от храните, които ядем, може да доведе до хипер-алергична реакция и да накарат имунните клетки на тялото си да произвеждат  хистамин. Хистамин отделянето в голямо количество води до задържане на вода от тялото ви.

Най-бързо и естествено решение на проблемът със задържането на вода е прием на натурални диуретици.

Препоръчвам да внимавате с количествата сол и по-скоро да ядете безсолно, отколкото обилно осолено.

Напишете вашия коментар