Соевият протеин и бодибилдинга

Публикувано от Лидия Костова 13/02/2013 0 Коментари Фитнес добавки,

Може би вече Ви се е случвало, да решите да почнете да приемате соев протеин, а след това много хора да Ви  предупредят  за възможните странични ефекти. Тази статия е посветена именно на соевият протеин – прочетете я, а след това вземете решение дали този протеин е подходящ за Вас.

соев протеин фитнес

 Странични ефекти свързани със соята


Една от основните причини, поради което соевият протеин се пренебрегва е, съдържанието в него на някои съставки които затрудняват храносмилането, като по този начин ограничават усвояването на много полезни за тялото вещества. Тези съставки са лектини и протеазни инхибиторитори. Лектините дори могат да доведат до по – сериозни проблеми като стомашно-чревни  разстройства.

Протеазните инхибитори пък, пречат на ензима протеаза да си върши правилно работата, която е свързана с усвояването на протеините. А това е много важно за Вас като бодибилдъри. Също така, соята съдържа и естрогенни съставки като генистеин и диадзеин, а сигурно знаете, че повишеният естроген води до доста проблеми. Хубавото в случая обаче е, че при производството на соев протеини, тези вредни съставки биват отстранявани. Ето защо е добре да преусмислите ползите от соевия протеин, защото те са наистина много.

 

 Ползи от соевия протеин


    Първо ще изтъкнем факта, че соевият протеин не отстъпва по нищо на висококачествените протеини. Той се отличава с много ниско съдържание на мазнини, холестерол и лактоза – нещо което го прави страхотно решение за тези от Вас които страдат от непоносимост към лактозата, но искат за приемат протеини. Освен това, соевият протеин можете да използвате вместо брашно – така ще получавате високопротеинови ястия без въглехидрати и мазнини – мечтата на всеки бодибилдър!

Както виждате, соевият протеин е чудесен  източник на пълноценни протеини. Той се отличава с  високо съдържание на есенциални аминокиселини и протеини от растителен произход, най-близки като състав до тези, намиращи се в месото. Всъщност, соевия протеин може да Ви осигури   пълния спектър на всички незаменими аминокиселини, от които тялото Ви се нуждае и които не може да  синтезира  само по себе си. Имайки предвид това, както и  липсата на холестерол, ниското  съдържание на мазнини и съдържанието на  всички незаменими аминокиселини, соевият протеин със сигурност  може да Ви осигури по-здравословна алтернатива  на животинските протеини.

Соевият протеин съдържа  изключително ценни съставки като сапонини, фитостероли и изофлавони.  Сапонините са известни със способността си да стимулират и засилват   функцията на имунната система. Също така, те съдействат за намаляване  абсорбцията на холестерол  в тялото през тънките черва. Фитостеролите, също като сапонините спомагат за  намаляване на  нивата на холестерола в тялото.  

Анаболните изофлавони, които соевият протеин съдържа, не само са мощни  антиоксиданти, но имат и някои противоракови функции – това е все още в процес на изследване. Тези изследвания които са проведени обаче, доказват че въпросните изофлавони в соевия протеин, могат да намалят риска от рак на гърдата при жените, и рак на простатата при мъжете, както и от някои  други ракови заболявания.

Соевия протеин  помага много и в борбата с остеопорозата, тъй като предотвратява  загубата на костна тъкан. Това също става благодарение на изофлавоните в соевия протеин, които съдействат за невероятното увеличение на костната маса. Соевият протеин спомага  за контрола на теглото,  и намалява излишните мазнини. Той поддържа нивата на холестерол в нормални граници, защото  блокира усвояването на лошия холестерол. Също така  намалява  риска от сърдечно-съдови заболявания и повишава съпротивителните Ви сили. Соевият протеин повишава синтеза   на хормоните на щитовидната жлеза, което е от полза за бодибилдърите, които се борят с излишните мазнини.

 

 

Напишете вашия коментар