Съвети за по-добро напомпване

Публикувано от Лидия Костова 24/04/2012 0 Коментари Фитнес,

Подобрете напомпването на мускулите си в залата, както и вашите усилия за изграждане на мускулите  с тези хранителни добавки и съвети.

Ние всички преминаваме през периоди, когато напомпванията ни подминават. Честно казано, тези периоди наистина са гадни. И по-лошо, те изглежда нямат обяснение. Това е доста жалко, знаейки колко уголемени могат да бъдат мускулите. Както Арнолд веднъж каза, „едно напомпване на една част на тялото е почти толкова хубаво като правенето на секс“ ... и вие знаете, как се чувствате, когато това ви бъде отказано. Така че, какво може да направиш? Какво ли, какво ли можеш да направиш?

съвети за по-добро напомпване

Един бърз поглед към основната физиология на "реактивната хиперемия" (локализирано напомпване) предлага няколко неща. Първо, притока на кръв към областта е критичен. Интересното е, че билдерите развиват умението да вкарват кръв към работещите мускули, дължащо се на неща като увеличена васкулатура и производство на азотен оксид.

На второ място, мускул, пълен с гликоген, има по-голяма клетъчен обем, който най-малко прагматично улеснява (позволява) напомпването.

Друг голям фактор, който влияе положително от анаболни агенти, е обмяната на калий. Калият е нашият основен вътреклетъчен катион (положително зареден минерал в този случай). Когато някой повиши нивото на андрогени, инсулин, бета-агонисти и подобни, обикновено има промяна в този електролит. Той се движи от кръвоносните съдове и интерстициалните пространства до интрамускулното пространство. Когато минералът влиза, водата го съпътсва.

Ние всички сме виждали как професионалните културисти "взривяват" техните мускули в много кратки периоди, използващи традиционни анаболи. От друга страна, запазване на оптималното количество на мускулен калий е една от причините зад популярността на "калий-съхраняващите диуретици" в конкурентния културизъм.

напомпване на мускули

Четвърто, интрамускулни обмени на креатин се случват в методи, подобни на тези, обсъдени за калий. Повишени креатин концентрации в рамките на скелетните мускули са дълготраен начин да се напомпа един мускул.

Накрая, изчистеността също допринася за едно удовлетворяващо напомпване, като мускулните промени са по-видими.

С четене на този кратък списък, ние виждаме, че има някои възможности за намеса. Има няколко вещества, които могат да увеличат кръвопотока и също така повишаването на температурата в околната среда. И разбира се, правилната хидратация е от решаващо значение, независимо от това как ще решите да я манипулирате.

Добре, това ще ни донесе наличност на течности, но как да ефектираме материално на мускулните клетки?

По принцип, колкото повече вещества получават мускулите ви, толкова по-големи са шансовете за експлозивно напомпване. Креатин, въглехидрати, калий, магнезий (вторият най-разпространен вътреклетъчен катион), интрамускулен триглицерол (мазнина) и аминокиселини като аланин, глутамин – това са ключовите вещества.

Ще ги разгледаме по-надолу.

Тук има и остри, така и по-хронични стратегии за хипотетичен индивид, който трудно се напомпва:


Увеличете притока на кръв


 • Не прекалявайте много с климатика през топлите месеци.

 • Правете тренировки с потник през зимата, ако живеете на студен климат.

 • Разхождайте се извън салона между сериите през слънчевите дни.

 • Опитайте 1-2 серии с много повторения ( към 20) след като тежката част от тренировката е свършила.

 • Изяжте банан или картоф със някакъв шейк преди или по време на тренировката за да увеличите притока на кръв в мускулите. (Инсулина стимулира образуването на Азотния Оксид).

 • Малко Гинко билоба (60-120 мг) преди упражненията ще увеличи многократно прилива на кръв. Разбира се избягвайте взимането на гинго билоба ако взимате други добавки които влияят на кръвния поток.

 • Може също да опитате горещ душ, кратка сауна или съдоразширяващ крем преди тренировка.
   

Максимизирайте мускулния гликоген и триглицеролите


 • Вземете си седмица почивка! (Най-добрата тактика!) Това ще предпази мускулите ви от микротравми.напомпване

 • Не забравяйте, че хронично горещата околна среда може да влоши въглехидратния метаболизъм, изчерпването на гликоген и може да бъде една от причините за плоските мускули. Топлината може да помогне на периферното кръвообращение, но твърде много за твърде дълго (напр. трениране в зала, в която не се контролира температурата), в крайна сметка може да доведе до дефлация.

 • Яжте 8-10 г/кг въглехидрати всеки ден  в неделя, понеделник и вторник (особено 100-200 грама сутрин и след всякакви леки упражнения).

 • Избягвайте кофеин и стимуланти, които обикновено карат клетките ви да се разграждат, вместо да се натрупват. Стимулантите могат да попречат на използването на глюкоза от мускулите ако не се внимава с тях.

 • Добавянето на допълнителни мазнини и протеини към основните хранения (закуска, обяд, вечеря) в дните 4-6 (сряда-петък) на подготвителния период на нашата „напомпваща седмица“ ще помогне на инсулина да скочи, като това позволява натрупването на още липиди и аминокиселини и увеличи мускулните влакна.

 •  

Яжте храни богати на калий и магнезий


 • Бананите, картофите и портокаловия сок са страхотни за калий, а бобовите растения, морските дарове и фъстъци са добри източници на магнезий (дори в кафето има около 10-12 мг).

 • Дори добавки с по-ниски дози на магнезий помагат (< 350 мг. Но имайте в предвид, че хапчета съдържащи над 350мг може да ви докара диария, което очевидно противоречи на нашите цели.

 •  

Добавки като глутамин и аланин могат да помогнат


 • Избягвайте добавки, които могат да ви причинят аритмия; целите храни наистина са най-добрия източник, а те също така имат и въглехидрати, които помагат.

 • Тези аминокиселини се срещат в естествено високи интрамускулни концентрации, но се губят от мускулната тъкан по време на интензивни тренировки.

 • Препоръчителната доза за глутамин може да е променлива. (обикновено няколко грама дневно). Протеин като цяло - като всеки пълноценен протеин съдържа глутамин - помага за поддържане на телесните концентрации също.

 • Аланин е по-малко проблемен, тъй като неговият кръговрат естествена част от цикъла глюкоза-аланин. Отново, чести хранения и много протеин помагат за предотвратяване на такива глюконогенични загуби.

 

 

Креатинът е изпитан и наистина работи


 • Типичните дози от 10-15  гр / ден (включително и 4-6 грама след тренировка) през 3-5 дни изглежда работят по-добре за чудовищни напомпвания отколкото по-малки дози в продължение на месец.

 • Тъй като около 100 г въглехидрати са необходими, увеличите нивата на инсулин, , за да оптимизира транспорта на креатин в скелетните мускули, приема на креатин се вписва добре с нашият високовъглехидратен режим.

 • Много хора намират обаче, че след голямо зареждане от 3-5 дни с креатин, напомпването се наблюдава само от 2 до 3 седмици. Моето предположение е, че хомеостазата на течностите, може да бъде пресилена само за толкова дълго, преди нещо да ни върне обратно към реалността, дори и интерклетъчните нива на креатин да останат завишени. В края на краищата, изследванията показват, че подобен негативен ефект се получава при дългосрочна употреба. Общо взето, най-добре е да осъзнаете, че мощните напомпвания не траят вечно.


 •  

Изчистете се и намалете издуването


 • Позволете си 8-12 седмици за намаляване на излишните мазнини преди да изпробвате тази „напомпваща стратегия“. Все пак, вие ще искате да видите ефекта от това напомпване.

 • Докато изчиствате мазнините, една теория предлага нарочно претрениране със високоинтензивни аеробни упражнения в последните седмици, за да направите супер-чувствителни мускулите си след като се заредите с въглехидрати.

 • Намаляването на натрия ще увеличи силно подкожното подуване, но времето преди хомеостазата да започне варира от 1-3 дни. Намаляването на приема на натрий и пиенето на дестилирана вода може да помогне.


 •  

Така че, ако ви е писнало да сте плоски, слаби и уморени, ето ви начини да промените това. И внимавайте: има възможност да преминете през хронично състояние на гликогенна депресия, изтощение дължащо се на недохранване и прекалено интензивни тренировки. Разбирането на психологичната и догматична част на „локализираната хиперемеия“ със сигурност ще ви помогне да се напомпате!


Екипа на Фитнес Храни

 

Напишете вашия коментар