Съвети за добра форма без риск за здравето

Публикувано от Лидия Костова 04/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,
Затлъстяването е проблем, който засяга както мъжете, така и жените. Най – доброто решение за борба с наднорменото тегло е, спазването на диета и подходящата тренировъчна програма. Много хора обаче, поради различни причини не могат да пазят диета. Ето защо, в тази статия искаме да дадем някои съвети, как можете да отслабвате, да сте красиви и здрави, без да се подлагате на диети. Разбира се, не забравяйте и тренировките – те са много важни за постигане на целите си. Също така, трябва да разберете, че дори и без да пазите диети, е необходимо да направите и някои промени във вашите хранителни навици. Ето ги и нашите съвети:

добра форма

Приемайте толкова храна, колкото е достатъчно задневната нужда на организма от енергия

За нормалното функциониране на тялото енергийната стойност на приетата храна не трябва да надвишава потребяваната. Ако имате проблем с теглото, стойността на приеманата храна трябва да бъде по-малко от изразходваната, за да се създаде калориен дефицит и да започнете да топите килограми. Хората от 30 до 60 години извършват ниска до умерена физическа активност. Учените са установили, че средната потребност на енергия за един ден при мъжете е от 2583 до  2927 kcаl, а при жените – от 1988 до 2252 kcаl.

 Хранете се  често и по малко

Не е полезно да поемаме голямо количество храна на веднъж. Препоръчително е тя да бъде разпределена в 3 хранения на ден, с 2-3 леки закуски, а количеството храна – да бъде редуцирано.

 Създайте си режим за храненето

Хранете се редовно, за да работи метаболизмът ви добре. Задължително закусвайте и вечеряте 4 часа преди лягане, най-късно 2 часа преди сън;

Яжте много  повече плодове и зеленчуци

Включете пълнозърнести храни в менюто си на закуска и през деня. Зърнените и варените храни са богати на фибри, съдържат малко мазнини, които са мононенаситени и затова необходими на организма. Това ще спомогне храносмилането, влакнините, освен полезни като състав, ще ви помогнат да се почувствате сити от не голямо количество поета храна.

 Пийте повече  вода – над 1 литър на ден

Водата е много важна когато искате да отслабнете. Тя ще Ви помогне да останете хидратирани, а и ще спомогне за редуцирането на излишните мазнини.

Намалете вредните навици

Намалете солта и подправките и не  консумирайте алкохол, или го сведете до минимум - максимум чаша вино с вечерята.

Не яжте мазни, тестени и сладки храни

Ако все пак решите да се подкрепите с нещо сладко – то нека бъдат 1-2 блокчета чист шоколад, за предпочитане натурален без примеси, ядки, бисквити, кремове и др. Може да започнете деня си с мюсли, други пълнозърнести храни (вкл. и пълнозърнести бисквити) с добавена лъжица мед.

Движение, движение и  движение

Ходете пеша и правете по няколко дълбоки вдишвания и издишвания всеки ден. Равномерното движение спомага кръвообращението, функцията на органите и жлезите с вътрешна секреция. Правилното дишане по време на равномерната разходка не само ще направи вашата кардио-разходка полезна за сърцето и белите добре, но и това ще окаже изключително благоприятно влияние върху нервите и ще ви накара да се презареждате отново и отново. Потокът на въздух до всички органи може лесно да си осигурите като вдишате глътка въздух, задържите го за около 10-15 секунди и след това го издишате по-бавно, отколкото сте го вдишал. Изпускайте въздуха равномерно. Упражнението може да направите няколко пъти на път за работа, на спирката, в градския транспорт или в автомобила.

Настройте психиката си

Превключете своята психика на друга честота. Когато искате да бъдете по-слаби и красиви, много важно е вашето психическо равновесие. Неприятно е да се чувствате  изнервени от гладуване. Драстичните диети не влияят добре на нервната система, а чувството на глад засилва нуждата да се поглъща по-голямо количество храна. Лечебният глад се провежда под лекарско наблюдение, при специални условия и не всеки може да си го позволи. Тежките физически упражнения могат да ви изтощят и да ви направят неспособни да вършите ежедневните си служебни и домашни задължения.

Ако вие поне веднъж сте изпадали в една от тези ситуации, не се отказвайте да промените нещо в себе си и в тялото си – килограмите и като цяло да подобрите начина, по който изглеждате  и се чувствате.Започнете с подходяща ефективна хранителна добавка, която да ви избави от горе упоменатите неприятни ситуации и да ускори резултатите. Особено в случаите на по-проблемно телесно тегло не се изключва възможността в началния етап да се използват  подходящи хранителни добавки, изцяло на растителна основа. Това ще засили процеса в организма и ще ви накара да се чувствате по-добре физически и психически. Когато имате резултат  и видите, че сваляте килограми – ще намерите смисъл да продължите и ще бъдете неузнаваеми.

 

 

Напишете вашия коментар