Растителни източници на протеин

Публикувано от Лидия Костова 30/01/2013 0 Коментари Хранене,
Бобовите храни са най-популярните растителни източници на белтъчини. Освен това те съдържат известно количество сложни въглехидрати (нишесте). Въпреки че понякога създават проблеми при храносмилането, бобовите храни са много добри за бодибилдърите, а и за всички, които желаят храната им да бъде разнообразна и витаминозна. Бобовите храни съдържат повече и по-разнообразни витамини и микроелементи в сравнение с животинските (особено с преработените животински). Лошото е само това, че растителните белтъчини съдържат по-лоша комбинация от аминокиселини.

растителни източници на протеин


Това разбира се не означава, че трябва да се откажете от тях. Най-доброто, което можете да направите, е да редувате растителни и животински белтъчни храни. Така различните аминокиселини ще се допълват взаимно и ще си осигурите необходимата комбинация за мускулен растеж. Освен на белтъчини, бобовите растения са източник и на въглехидрати. При повечето култури те са в съотношение приблизително 1 към 1. Почти всички култури имат ниско съдържание на мазнини, но дори и високо - то не е опасно, тъй като тези мазнини са 100% натурални.

 Видове бобови храни


 

Фасул

Фасулът съдържа ценни аминокиселини, някои от които са в недостатъчни количества в животинските продукти. Помага срещу много болести, като диабет, атеросклероза и запек. Той стимулира храносмилането благодарение на целулозата, която съдържа. При някои хора причинява подуване, което обаче не е причина да се откажете от него, а и може да се предотврати чрез  изваряването му в няколко води и отстраняване на люспите след това. Можете да го сготвите на чорба, на яхния или просто на салата - вие решавате как.

Грах

Състава и свойствата му напомнят тези на фасула. Концентрацията на веществата при него е малко по-слаба, отколкото при боба, по-слабо е и газообразуването. Зеленият грах, който често се среща в България, е с ниско съдържание на белтъчини (4-5%, колкото на зеления боб) и с около 20% съдържание на въглехидрати. Той е и добър източник на целулоза, така че можете да го употребявате на яхния или салата (дори употребата му е препоръчителна).

Леща

Има състав и свойства, подобни на тези на фасула. Разликата е там, че съдържанието на белтъчини е съвсем малко по-ниско, за сметка на въглехидратите. Освен това тя не образува толкова много газове. Ето защо е препоръчително приемът на боб да се редува с този на леща.

Нахут

По химичен състав наподобява фасула. Има 2-3% повече белтъчини и приблизително еднакво количество въглехидрати с боба. У нас е популярен като леблебия, но може да се използва и като добавка към други ястия.

Соя

Соята съдържа около 1,5 пъти повече белтъчини от останалите бобови храни, като същевременно съдържанието на въглехидрати при нея е ниско. Съдържа и малко повече мазнини, но те са от полиненаситените, поради което не оказват вреда на организма. Последните изследвания сочат, че соевият белтък съдържа много добра комбинация от аминокиселини, по - добра от тази в повечето меса. Освен на зърна в павилионите, соята се продава и под формата на различни продукти. Те съдържат 50% белтъчини, 25% въглехидрати и 1-2% мазнини. С този състав те са една от най-добрите растителни храни за бодибилдърите.

Фъстъци

Те са подобни по състав на соята, но с тази разлика, че концентрацията на белтъчини в тях е малко по-ниска. Някои хора изпитват проблеми при усвояването им, но от друга страна те съдържат ценни съставки, напр. цинк и желязо. Затова можете да  ги употребявате - сурови или печени.

 

Напишете вашия коментар