Растението Мака - афродизиак и още нещо

Публикувано от Лидия Костова 08/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Мака – произход и интересни факти


 Чували ли сте за Мака - растението което се смята за афродизиак, и което придоби широка популярност в последно време? Маката е растение от семейство Кръстоцветни, което се отглежда се в перуанските Анди (Южна Америка). В последно време все повече се говори и пише за чудодейните лечебни свойства на Мака. За щастие и на нашия пазар можете вече да намерите хранителни добавки с Мака, и да опитате от този афродизиак.


  Но мака не е само това! В тази статия ще Ви запознаем и с другите полезни качества на това уникално растение. Съществува предание, което разказва че преди да влязат в битка,  инкските воини консумирали мака, за да станат по-силни, а след превземането на даден град пък им било забранявано да я използват, за да предпазят жените от прекалено силното сексуално желание на мъжете.

 

 

 Свойства на Мака


Мака, освен като афродизиак, е известно и като силен  антиоксидант, който се бори със свободните радикали. Благодарение на това, може да забави процесите на стареене. Ако имате болки в ставите, Мака може да Ви помогне. Ефективно лекува  анемията и притежава свойството да регулира хормоналните нарушения при жените и да облекчава симптомите свързани с менопаузата. Растението Мака, стимулира  мозъчната функция и клетъчното делене ,  подобрява настроението и има антидепресивни свойства.

Мака  е силен адаптоген, който  повишава устойчивостта на организма към химически, физически и биологични източници на стрес, подобрявайки неговата способност за адаптация). Маката, чрез това си  свойство, може да Ви  осигури повече енергия, ако това е необходимо, но в същото време, ако това не е необходимо – тя няма да го стимулира допълнително. В този смисъл тя е своеобразен енергиен регулатор. Растението също така има много богато съдържание на липиди (масти) и редица минерали като калций, фосфор, калий, магнезий, натрий, желязо, мед, йод, селен и пр.

Маката е най – популярна   като природен  афродизиак, тъй като стимулира либидото, има благоприятно влияние върху хипоталамуса и нормализира нивата на тестостерон, прогесттерон и естроген. Тази супер храна увеличава енергията, издръжливостта и кислородното съдържание в кръвта. Също така поддържа ендокринната система и щитовидната жлеза. Маката има положително влияние при състояния като: депресия, липса на либидо, хронична умора, анемия, менструални нарушения, както и симптоми на менопауза, рак на стомаха, туберкулоза, симптоми на височинна болест и др.

За да обясним всички тези лечебни свойства на Мака, трябва да разгледаме съдържанието на това уникално растение. Мака е  изключително богато на полезни вещества като стероли, танини, алкалоиди и сапонини, белтъчини, мастни киселини и витамини. Именно тези вещества правят Мака ефективен адаптоген, който спомага тялото да устои на стреса, болестите и други негативни фактори. Това растение също така е имуномодулатор и се използва при редица заболявания като туберкулоза, анемия, менструални нарушения, рак на стомаха, смущения в паметта.  Мака спомага за по – голяма издържливост, тонус и енергия.


Обработеното растение можете да намерите под формата на хранителна добавка, може да е чудесно допълнение  към  вашите здравословни шейкове или сладкиши. Добре е, ако използвате продължително Мака във вашата диета,  но и да правите по една седмица почивка на всеки месец. Консумирането на мака е препоръчително особено през по-студените месеци, тъй като има загряващ ефект, също и от хора, живеещи в студени климатични условия или на големи надморски височини. Препоръчва се и за хора с хормонален дисбаланс, за подобряване на потентността, както и на жени в климактериум.

 

 

 

Напишете вашия коментар