Пробиотиците - помощник на добрите бактерии

Публикувано от Лидия Костова 06/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Какво са пробиотиците и защо са полезни за вашето здраве?


Оказва се, че много хора  дори не са чували за пробиотиците, но трябва да знаете, че те  съществуват от векове в храната на много народи по света. Сега ще Ви запознаем с пробиотиците и с техните полезни лечебни свойства. Пробиотиците са клас от т.нар. добри бактерии, които помагат на вашия организъм при храносмилането. Начинът  Ви на живот и заобикалящата среда могат да намалят наличието на добрите бактерии. Това създава  предпоставки за различни заболявания. Затова подпомагането на организма с пробиотици възвръща нормалното равнище на добри бактерии и подобрява съпротивителните сили.

пробиотици

Нормалната чревна флора на възрастен човек се състои от 500 вида бактерии. Всеки от Вас носи в организма си по около 2 кг бактерии, голяма част от които обитават дебелото Ви черво. За да бъдете  физически и психически здрави, в тялото Ви  трябва да преобладават някои “добри” бактерии. Тези полезни микроорганизми се хранят основно с въглехидрати от зеленчуци. Те покриват стените на храносмилателната система и създават естествена бариера срещу нашественици и токсини, като произвеждат антибактериални, антигъбични и антивирусни вещества.

 

   Защо възниква и в какво се изразява бактериалния дисбаланс?


Вашата нормална флора, при която добрите бактерии са в превез, в голяма степен  се влияе  от начина Ви на живот. Неправилно хранене, стрес, стомашно-чревни проблеми, хирургически намеси, остаряване, травми, радиация, химиотерапия и продължителна употреба на антибиотици, стероиди и противозачатъчни имат неблагоприятно въздействие върху деликатния баланс на чревната флора. Бактериалния дисбаланс се изразява в продължителен  запек, диария, подуване, газове и цистит.

Ако  лекувате тези неприятни състояния, те могат да прераснат в хроничния синдром на раздразнените черва. Допълнително атакуване на имунния баланс може да доведе до сериозни проблеми като храносмилателни смущения, инфекции на пикочния тракт, алергии, възпалителни и автоимунни заболявания, кожни проблеми и нарушени хормонални функции. За щастие на пазара можете да намерите много видове хранителни добавки с пробиотици, които ще Ви помогнат да възстановите този баланс.

Полезни свойства на пробиотиците

На първо място добрите бактерии изместват вирусите и причинителите на различни заболявания и настинки, а освен това подсилват имунната ни система.Редица други проучвания показват, че пробиотиците произвеждат и редица ензими: protease, amylase, lipase, cellulase и т.н., витамините В1, В2, В6, В12 и други. Те синтезират също аминокиселини, включително и такива, които човешкият организъм не може сам да произведе. Засилват още усвояването от организма на електролити и микроелементи.

Досега не са установени противопоказания  за използването им. Не са установени странични и токсични ефекти. Пробиотичните препарати съдържат главно млечнокисели бактерии от родовете Bifi dobacterium и Lactobacillus, но също дрожди(Saccharomyces bontardii) или други бактериални видове (Bacillus coagulans, Escherichia coli).Най-често използваните пробиотици са:Lactobacillus acidophilusBifi dobacterium bifi dum Lactobacillus bulgaricus.

Нужно е да приемате  пробиотици като хранителна добавка, тъй като не може да разчитате, че ще си набавите  достатъчно от тях с храната. В днешни дни науката  позволява да подбирате различни видове бактерии, всеки от които влияе по специфичен начин на организма – увеличава количеството усвоявани хранителни вещества, улеснява храносмилането, или като цяло подобрява здравето ни.

 

Напишете вашия коментар