Принципи на 90 дневната диета

Публикувано от Лидия Костова 15/01/2013 0 Коментари Диети,

Смята се, че 90 дневната диета променя живота! Тя е създадена на принципа на детоксикацията  и комбинирането на определени  храни. Ако спазвате  точно тази диета, и без прегрешение, не само ще отслабнете, а  и изцяло  ще промените метаболизма си. С 90 дневната диета, Вие ще задържите постигнатите резултати, тъй като при нея не съществува  йо – йо ефект. Забравете гладуването с листа от маруля, защото с тази диета няма да се лишавате дори от любимите си сладкиши.

90 дневна диета

Какъв е принципът на  90 дневната диета?


В основата на диетата стои идеята за разделното хранене. Това означава, че всеки ден трябва да консумирате  само един вид храна, която лесно може да се преработи. Много важно условие на диетата е, да спазва последователността на дните. Диетата започва с протеинов ден, в който трябва да се храните с млечни и месни продукти, тоест продукти съдържащи протеини. Такива са  сиренето,изварата, прясното и  кисело мляко, яйцата, кашкавала, рибата, пилешкото и телешко месо.

Закуската в този ден задължително трябва да е само от един вид плодове. За обяд може да  си приготвите една или две  пържоли и неограничено количество салата. Позволява се хляб, но пълнозърнест и в ограничени количества. Вечерята  трябва да бъде половината от това което сте яли наобед. Това  правило е важно, защото през нощта метаболизма се забавя и храната се смила по-бавно.

Вторият ден е денят на бобовите  храни и варива. В този ден може да консумирате леща, боб, ориз , картофи, грах, соя,карфиол. Закуската е също плодове от един  вид, като две ябълки, две круши, два портокала, по-голямо парче диня, пъпеш. За обяд може да си приготвите печени картофи, или яхния от ориз, както и неограничено количество салата, филийка хляб. При вечерята също важи правилото от първият ден, а именно да се яде половината количество от това което сте изяли наобед.

Треният ден е въглехидратен ден- любимия  на повечето хора спазващи диетата. Може да си похапвате макарони, спагети, юфка, овесени ядки, тестени изделия, сладкиши, шоколад, сладолед. Закуската е пак два плода от един вид, а за обед може да си направите например  пица, или  спагети с доматен сос, но незабравяйте че не трябва да добавяте кайма, колбаси или други месни продукти. Вечерята следва принципа на предните два дни, но в този ден  е задължително да си хапнете и десерт, като например две големи парчета сладкиш, или торта, от 2 до 3 топки сладолед. Супер, нали?!

Четвъртият ден от диетата е плодов, и за повечето хора е изключително труден за спазване.  В този ден може да се храните с всякакъв вид пресни плодове. Също така е разрешено да консумирате и сухи плодове, но предварително потопени във вода за да  се отпуснат, и да не са трудни за храносмилане. Желателно е да  не са подсладени. През четвъртия ден е разрешено да хапвате ядки  също, но  да не  са повече от 20, 30 грама дневно, безсолни. След това, дните се повтарят отново, и така 90 дни.  На всеки 29-ти ден (след плодов и преди протеинов) се прави разтоварване само с вода и неподсладен чай.

 

Защо се отслабва с 90 дневната диета?


90 дневната диета  представлява комбинация  от някои много популярни  принципи на диететиката или науката за спазване на хранителни режими. В нея е широко застъпен  цикълът от 90 дни, при който промяната в храненето води до пренастройване на метаболитните процеси в организма. Точно това е и целта на тази диета – за 90 дни да промени  метаболизмът Ви. Това не само ще Ви помогне да отслабнете, но и да запазите постигнатите килограми.

90 дневна диета мнения

Диетата както вече споменахме, се основава на  принципите на разделното хранене. Привържениците на този тип хранене, обясняват ефекта на диетата с факта, че протеините и въглехидратите се разграждат от различни ензими. Когато двете групи храни не се смесват, се отделят ензими само от един вид, които по-бързо и по-качествено вършат своята работа. Истината е, че редуването на дни, в които се приемат храни само от едната група, има своето значение за отслабването. 

Хранейки се по  този начин, организмът  Ви се поддържа в състояние на стрес, заради който  не може да се нагоди към определен хранителен режим. Тъй като  се пренастройва  всеки ден, той губи допълнителна енергия, съответно изгаря повече калории,  а освен това не усвоява напълно поетите хранителни вещества.

Сигурно се чудите, каква е ролята на въглехидратния ден? Въвеждането на сладкиши или сладолед във въглехидратния ден, се прави с цел да се избегне психологическия срив и неистовото желание за нещо сладко, което неизменно следва спазването на продължителни диети. Със сигурност обаче,  90-дневната диета апелира за прием на малки количества качествена храна (без мазнини, силно ограничаване на захарта) от всички хранителни групи. Тези принципи са широко прокламирани от диетолозите, така че можете да спазвате тази диета без притеснения.

 

Напишете вашия коментар