Приемайте достатъчно цинк за да сте здрави

Публикувано от Лидия Костова 06/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Цинк – ключов минерал за вашето здраве


 Вече сме говорили за важността на минералите, особено за спортуващите хора. Много е важно всеки бодибилдър да приема минерални добавки, за да възстанови загубите на ценни минерали, по време на всяка тренировка. Всеки минерал е важен сам по себе си, но сякаш от най – голямо значение е цинкът.

Защо?

Защото цинкът присъства във всяка една клетка от тялото Ви и е компонент в повече от 200 ензима. На практика този химичен елемент участва в повече ензимни реакции от всеки друг минерал. Обикновено човешкото тяло съдържа от 1,4 до 2,5 грама цинк, складиран основно в мускулите. Значителна част от цинка в организма е концентрирана и в червените и белите кръвни клетки.

цинк здраве

 

 Защо цинков пиколинат?


 В много от продуктите на пазара, можете да срещнете една специфична форма на цинка – цинк пиколината. Той  се получава при свързването на цинк с пиколинова киселина. В много добавки се използва именно  цинковият пиколинат, защото той  е най-добре усвояемата форма на цинка. Всъщност е доказано, че   цинковият пиколинат се усвоява много по-добре от цинковия глюконат или цинковият цитрат.

Когато се приема, цинкът формира в организма ВИ комплекс с пиколиновата киселина, който повишава скоростта на усвояването на цинка. Количеството абсорбиран цинк зависи пряко от наличността на пиколинова киселина, която се синтезира от триптофан. Ако тази конверсия бъде нарушена, или съществува недостиг на витамин В6, който е необходим за процеса на преобразуване, ще бъде нарушена и абсорцията на цинка. Цинковия  пиколинат позволява на тялото да прескочи този етап и да усвои ефективно цинка.

 

 Полезни свойства на цинка


  Цинкът  практически  подпомага във всяко отношение имунната Ви  система. Доказано е, че допълнителният прием на цинк води до възстановяването на серумния тимулин (хормон произвеждан от тимусната жлеза). Обикновено, с нарастването на възрастта нивото на тимулина и другите подпомагащи имунната система хормони отделяни от тимуса се понижава, което води до отслабване на имунната функция. Цинкът, също като  витамин С, упражнява пряко антивирусно действие. Той се бори успешно срещу  срещу редица  вируси, а също така може да скъси двойно продължителността на боледуването.

Цинкът  е известен като мощен  антиоксидант, който може да предпази вашият организъм от разрушителното действие на  свободните радикали. и участва в антиоксиданта супероксид дисмутаза (СОД). Установено е, , че допълнителният прием на цинк има терапевтичен, лекуващ и облекчаващ ефект, при ревматоиден артрит и други подобни състояния. Цинкът  същ7о така участва буквално във всеки аспект от мъжката репродуктивна функция, включително в хормоналния метаболизъм и производството на сперма. От него зависи и мотилитетът на сперматозоидите.

Недостигът на цинк е един от най-разпространените дефицити при възрастните хора и може да бъде основен фактор при развиването на Болестта на Алцхаймер. Цинковата недостатъчност може да доведе до разрушаването на нервни клетки и формирането на неврофибриларни възли и плаки. Нивата на цинк в мозъка и в цереброспиналната течност при пациенти с болестта на Алцхаймер са чувствително понижени.

Цинкът може да помогне и  за профилактика на късогледството и при намалена острота на зрението, при заболявания на стомашно-чревния тракт , черния дроб,бъбреците,  за жени в периода на климактериума, за нормализиране на теглото(при затлъстяване и при прекалено ниско тегло), при нарушена мастна обмяна и за предотвратяване на мастната дистрофия на черния дроб.

 

 

Напишете вашия коментар