Прекалено много витамин Ц?

Публикувано от Лидия Костова 06/12/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Прекалено много неща се промениха през последните 70 години и докато популярността на витамин Ц продължава да ескалира, продължава и да се увеличава неяснотата, свързана с дневния му прием. Прочетете тази публикация, за да разберете повече за количеството и безопасността на витамин Ц!

През 1965 година е бил създаден един продукт, който буквално шокира здравните и медицинските индустрии. За кратко време той спечелва национална популярност и често е считан за опасен и токсичен. Не е нужно да казваме, че първата 60 милиграмова таблетка витамин Ц е срещнала много трудности, преди да бъде възприета от обществото.

vitamin-c-1

Прекалено много неща се промениха през последните 70 години и докато популярността на витамин Ц продължава да ескалира, продължава и да се увеличава неяснотата, свързана с това какво количество от него трябва да приемаме.


Темата  е породила толкова голямо объркване, че ако съберете 20 експерти по нутриентите в една стая, е много вероятно да чуете 20 различни мнения по въпроса.

 

Някои съвпадения


Едно нещо, с което всички експерти са съгласни е, че препоръчителните дневни дози от витамин Ц са прекалено ниски. Към днешна дата те са към 60 милиграма за възрастни хора в добро здраве.

Малко история – това е базирано на дозата, нужна на един възрастен човек в онези минали времена, за да избегне разболяване от скорбут. Върви, че го разбери…

И докато тази доза от 60 милиграма може да Ви осигури достатъчно количество аскорбинова киселина, за да живеете заседнал начин на живот, то за активните хора на днешния средностатистически човек, тази доза не е достатъчна и затова непрекъснато се демонстрира нуждата от повече дози от тази натурална добавка. Ето защо в момента се работи над промяна за препоръчителните количества витамин Ц.

Преди смъртта си през 1994 година, на възраст от 94, нобеловият лауреат по химия Линус Полинг открито е твърдял, че е приемал редовно около 10-18 грама витамин Ц. Неговата книга по въпроса променя начина, по който се гледа на приема на този витамин. Тя също така му спечелва място в историята, където той се е наредил сред 20-те най-важни учени.

 

И така в крайна сметка колко Витамин Ц трябва да приема?


Какво количество е безопасно? Повечето експерти се съгласяват на стойности от 1-3 грама на ден и ги считат за здравословни и безопасни за активните възрастни хора. Но както всичко друго, тези изисквания са различни за различните хора. За наше щастие телата ни знаят как да ни уведомят, когато сме прекалили с дозировката витамин Ц. Леката диария е ясен знак, че тялото не може да смогне с приема, на който сме го подложили. Ако това Ви се случи, намалете леко дозата. Вашите приятели във фитнес залата ще Ви бъдат много благодарни за това!

Витамин Ц може да закупите тук - 

https://www.fitneshrani.com/hranitelni-dobavki/hranitelni-dobavki/vitamini-i-minerali/vitamin-c-vitamini-vitamini

Напишете вашия коментар