Предизвикателство ли са прасците

Публикувано от Лидия Костова 20/02/2013 0 Коментари Упражнения,
Най-упоритата и трудна за развиване част на тялото за голяма част от бодибилдърите, със сигурност са прасците. Дори сред професионалните културисти,  чудесно оформените  прасци   са рядкост.

Причини  за трудното оформяне на прасците

 Причините за това могат да са различни. Първата и най-важна причина е, че повечето бодибилдъри не полагат  достатъчно усилия, и им липсва опит в залата. Друга причина, всъщност произтичаща от първата е факта, че повечето бодибилдъри  не знаят как да тренират, за да стимулират растежа на прасците. Много голяма част  от начинаещите в залата, изпълняват известен брой  слаби и безволеви повторения, сядат на най-близката пейка и започват да се оплакват за това, как вече не си чувстват прасците и как като че ли им е писано да са със слабо развити подбедрици.

големи прасци


Препоръки за добре оформени прасци

Ключът към оформянето на перфектните прасци се крие, в  цялостният ход на повторенията, разнообразните упражнения, разтягането между сериите, малките почивки и използването на интензивни техники. Ако наблюдавате известно време във фитнес залата, можете да забележите, че много от бодибилдърите  използват  прекалено големи тежести за упражненията  за прасец. По принцип  това е причината за неправилното изпълнение на упражнението, защото по този начин тялото извършва по-голямата част от движението, а глезените едва помръдват. Това което можете да направите е, да се повдигате на пръсти възможно най-високо и след това да  се спуснете възможно най-ниско. Когато нямате сили за още пълни повторения, правете непълни повторения, докато не почувствате, че не можете да продължите от болка… тогава направете още няколко.

Един чудесен вариант за бърз мускулен растеж на вашите прасци, са супер-сериите, дроп-сериите и гигантските серии. Постарайте се да сте максимално  интензивни и работете здраво с пълен ход на повторенията  с  много разтягане. Точно това ще накара прасците Ви да растат. Друго важно нещо е да третирате прасците си като всяка друга част на тялото ви- ако правите 12 серии за гърди, то няма как да очаквате резултати ако правите само 4 за подбедрените мускули.

Хубаво е  да правите 10-15 серии в един ден от седмицата и 5-8 по-леки серии в друг ден от седмицата. Разбира се трябва да се съобразите с опита си във фитнес залата. Много бодибилдъри погрешно са с убеждението, че прасците не могат да се изградят и оформят, защото са  от мускулите, които не се подават на каквито и да е тренировъчни режими. Проблемът  всъщност е, че повечето от тези бодибилдъри  се опитват да стимулират развитието на прасците по неправилен начин. Трябва да стресирате вашите подбедрени мускули почти всяка тренировка, за да очаквате някакви видими резултати насреща. Старайте се винаги да  правете пълен ход на повторенията на вашите упражнения.

Натоварвайте до краен предел  подбедрените си мускули, като изпълнявате  различни упражнения на всяка тренировка. Трябва да знаете, че прасците се адаптират към тренировката по-лесно от повечето  други мускули. Също така, използвайте  интензивни техники като супер-серии, дроп-серии или три-серии, като едновременно с това не забравяйте да  разтягате прасците си между сериите.

Какви техники можете да използвате за  изграждането на прасците

 Ние Ви съветваме да   настроите 4-5 машини и да изпълнявате сериите, без почивка, и ако е възможно да правите  най-много повторения на машина. Когато минете през всички машини, добавете още малко тежести, разтегнете, след което  повторете този цикъл 3-4 пъти. На следващия ден, вашите прасци сами ще Ви покажат как им се е отразила тази тренировка и дали е била ефективна.

Друга техника която можете да използвате, е  съчетаването в супер-серии на 2 упражнения като например- повдигане на калф-машина в седнало и в изправено положение. Направете 5 серии от всяко упражнение, като прибавяте тежести след всяка серия. Друга  също добра техника за оформяне на прасците е, да завършите с непълни повторения, в онзи момент,  в който не можете вече да  правите  повече пълни повторения. Така прасците Ви изпитват неизпитвана до момента болка и именно тези повторения ще допринесат за покачването на мускулната им маса.

 

Напишете вашия коментар