Правят ли ви плодовете дебели?

Публикувано от Лидия Костова 24/09/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Плодовете са здравословна храна, пълна с хранителни вещества с високо съдържание на фибри, витамини, минерали и с ниско съдържание на мазнини и калории. Научете истината за плодове и митът, че те ще ви направят дебели!

плодове
Значението на храненето е наложително, тъй като е  основата на всяка успешна програма за фитнес. В основата на  това е добрата полезна храна.Точно както някои съединения са необходими за да се изгради солидна основа на една сграда, специфичните   храни са необходими, за да изградите солидна хранителна основа. Тъй като ние вече сме обсъждали кои храни са в  помощ в изграждането на тази основа при последните статии, ние ще насочим вниманието  ви  върху това защо някои храни, които се считат за полезни,  не  могат да помогнат в намаляването на телесните мазнини.

Защо Плодовете са важни?

С появата на толкова много хранителни подходи за постигане на идеален външен вид се появиха и много разбирания  относно практиката на пропускане на плодове и плодови сокове  в  диетата. Плодовете са здравословна храна, пълна с хранителни вещества с високо съдържание на фибри, витамини, минерали и с ниско съдържание на мазнини и калории. Това е често срещана практика за културисти по време на подготовката преди конкурс,  да пропускат  плодовете от диетата, за да намалят  телесните мазнини.
Нашето тяло може да абсорбира монозахариди (глюкоза, галактоза, фруктоза), единични бройки на захари и нишесте. След като се абсорбира през тънките черва, а след това се разпространява в кръвния поток през черния дроб като глюкоза в кръвта, телата ни работят по три начина :

1)  Някои могат да изгорят   незабавно глюкозата за енергия, ако нивата на кръвната захар е  в стабилно ниво. 20 грама поета  глюкоза циркулират в кръвта за 1 час.

2)  Ако не е необходима за енергия веднага, глюкозата се превръща в гликоген в черния дроб или мускулите. Черният дроб има капацитет за съхранение на 100 грама гликоген. Мускулите имат капацитет да съхраняват между 250-400 грама гликоген, в зависимост от мускулната маса и физическото състояние. Чрез  черния дроб, гликогенът  доставя енергия  за цялото тяло. Мускулен гликоген   набавя енергия само за мускулите.

3) Ако тялото има излишък на глюкоза, и запасите от гликоген са пълни, глюкозата, която е в излишък се превръща в мазнини в черния дроб и се съхранява като мастна тъкан (телесни мазнини) около тялото. Ако е необходимо, мастните  киселини могат да бъдат изгорени като гориво (НО мазнини не може да се преобразуват   обратно в глюкоза).
Сега, когато сме наясно с нашето тяло, ще разберем  всичко за плодовете и как телата ни използват глюкозата. Тъй като мускулите имат конкретна цел на свиване, те имат ограничен брой ензими за синтеза на гликоген. Мускулните влакна  имат  само необходимите ензими за превръщането на глюкозата в гликоген (и нищо друго).

plodove i fruktoza

Черният дроб, обаче, е в състояние да направи гликоген от фруктоза, лактат, глицерол, аланин, и други три въглеродни метаболити. Мускулният  гликоген, който е подобен по структура до нишесте, амилопектин (с разклонена верига полимер, съдържащ стотици глюкозни единици). За разлика от мускулите, които могат да доставят енергия само за себе си чрез съхранените 250-400 грама на гликоген, черният дроб е отговорен за доставка на енергия на цялото тяло.

Ако Вие приемате  плодове, плодов сок, или всякакви  други производни, се появяват следните  фактори:

Позовавайки се на трите начина, по които тялото използва глюкозата и ако се предположи, че нивата на кръвната захар са адекватни, то тогава глюкозата ще се съхранява под формата на гликоген.

Мускулите  не разполагат с необходимите ензими да синтезират фруктоза в гликоген, затова черния дроб превръща тази фруктоза  в гликоген. Тъй като черният дроб е отговорен за доставка на енергия на цялото тяло, след  приема  се ограничава  скоростта на ензимите  в метаболизма на глюкозата, която е отговорна за сигнализиране на тялото да складира глюкоза под формата на гликоген или да го превръща  в мазнини.

Ако запасите от гликоген се сигнализират, след това третият начин , по който тялото ни използва излишната глюкоза е да го превърне в мастни киселини и го съхранява като мастна тъкан. По същество, плодовата се превръща лесно в мазнини.

Напишете вашия коментар