Правилен избор ли е Ниско Въглехидратна Диета?

Публикувано от Лидия Костова 04/03/2011 0 Коментари Диети,

Правилна ли е НВД?

Най-новата тенденция за сваляне на тегло са диетите с ниско съдържание на въглехидрати. При толкова много противоречива информация, налична за намаляване на хрането и загуба на тегло, е трудно за обикновения човек не само да разберете как действа, но също така да разбее как да прилага съветите и диетите.

ниско въглехидратна диета

 

 

 

Защо диетата с ниско съдържание на въглехидрати е толкова популярна?


Има няколко причини, но най-честата е, че хората най-накрая осъзнават, че подходът с нискомазнинна, богата на въглехидрати диета, просто не работи! Не само, че ни прави дебели, тя също е отговорна за десетки заболявания.Това е вярно! Въпреки това, не е казано, че драстично трябва да откажете въглехидратите, защото и това е лошо.

Но чакайте ... вие казвате, че тя работи? Може би вие или някой ваш познат е опитал тази диета и е забелязал, значителна загуба на тегло. Да, намаляването на въглехидратите ще доведе до отслабване, но не много от мазнините в тялото, ако има такива изобщо. Така че, защо повечето хора губят тегло толкова бързо? Това е така, защото човешкото тяло притежава 2,4 грама вода за всеки 1 грам въглехидрати, които консумира. Изключете въглехидратите и всичко, което остава е вода. Тази изкуствена загуба на тегло е основната причина толкова много хора да преминат към диета с ниско съдържание на въглехидрати.

НВД

 

 

Проблеми при нисковъглехидратните диети ?

Чрез нисковъглехидратната диета, не само можете да загубите вода, но тя също изчерпва мускулния гликоген, който ви кара да се чувствате слаби, когато се опитвате да бъдете активни при тренировка. Не забравяйте, че въглехидратите се съхраняват под формата на гликоген в мускулите и гликогена е това, което се използва за гориво на мускулите.Друг проблем със силното ограничаване на въглехидратите е, че мозъкът използва въглехидратите за енергия и без достатъчно въглехидрати, няма да бъдете добре концентрирани.

Макар че съм съгласен, че хората са различни и че някои хора са по-добре при по-ниски количества въглехидрати, повечето хора ще се чувстват много отслабнали след една-две седмици без или с нисък прием на въглехидрати.
Също така, има изследвания, които показват, че въглехидратите не са само добра храна, но те също съдържат жизненоважни хранителни вещества, които не могат да бъдат открити в други храни.

Едно скорошно изследване, проведено от френски и канадски учени установи, че консумиране в малки количества въглехидрати НЕ възпрепядстват изгарянето на мазнините и само около 4% от тях се съхраняват като мазнини. Това се отнася за индивиди, които не са физически активни.

Те също така оценяват ефекта на въглехидратите при лица, които са извършили умерени упражнения и е установено, че малкото въглехидрати не водят до никакво съхранение на мазнини. Плюс това, дори и по-голямо въглехидратно хранене не е имало ефект върху изгарянето на мазнините и всичко това е отишло директно в мускулите за попълване на гликогена и възстановяване на тъканите. По принцип, въглехидрати са полезни в малки и умерени количества (дори и да не тренирате ) в дните, когато правите упражнения, въглехидрати ще бъдат складирани в мускулите, а не под формата на мазнини.

Така че за всички тези хора там, които смятат, че яденето на въглехидрати ще доведе до съхраняване под формата на мазнини, аз имам добра новина за вас ... НЕ Е ВЯРНО!

Използвайте тази и всяка една друга диета по умерен начин и възприемайте коректно сугналите на тялото си, за да бъдете здрави.
 

 

Напишете вашия коментар