Пореч - билката на смелостта

Публикувано от Лидия Костова 01/03/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Пореч – билката  за която не знаете всичко!


В тази статия ще прочетете  интересни факти относно билката пореч, която някога е била известна като“билка на радостта“ и  "билка на смелостта." Красивите нежни сини цветя, в далечните рицарски времена са били  бродирани от дамите на куртките на рицарите, потеглящи  на кръстоносен поход. Смята се, че в резултат на това се е повишавало нивото на адреналин в кръвта, правейки по този начин рицарите смели и готови за всяка битка. Смятало се е още, че пореча  помагал при депресия. В наши дни, от тази билка се създават хранителни добавки, най – вече в подкрепа на сърдечно съдовата система. Пресните листа от билката пък  се използвали  като зеленчук и все още се включват в салати, пресни плодови напитки и десерти.

 

пореч

 

 

 

Пореч – богат източник на GLA


Билката пореч, особено под формата на масло, като хранителна добавка,  е богат източник на гама-линолова киселина (GLA), която е една от "добрите мазнини". Всъщност  поречът  е един от трите най-големи допълнителни източници на линоленова киселина, основна мастна киселина, която служи като прекурсор на простагландините. Това са съединения които много наподобяват хормоните, и помагат  до голяма степен за регулирането на различни физиологични процеси. Освен това, те са именно тези съединения, които определят огромната роля на пореча, в профилактиката на сърдечно – съдовите заболявания.

PG1- простагландиновото семейство постега това, благодарение на способността си да  спомага   за разширяването  на кръвоносните съдове, за намаляване склонността на кръвта да образува съсиреци, за  понижаване на холестеролните нива, и не на последно място, за стимулиране  на имунната система. В днешната храна на населението  има много малко GLA. Това поражда различни състояния, които увреждат способността на организма да преобразува ефективно линоловата киселина в GLA . Това са например  стареенето, алкохолизма, диабета, екземата, високият  прием на наситени мазнини, повишеният  холестерол,  вирусните  инфекции и недостигът  на витамин В6, цинк , магнезий, биотин, или калций.

 Лечебни свойства на пореча

Пореча, без значение дали се консумира като билка, или под формата на хранителна добавка, има  редица  полезни свойства. Това растение  помага за ефективното пречистване на кръвоносната  система, а освен това предпазва нервната  система от  неврози и спомага за нейното тонизиране и нормално функциониране. Също така, билката  пореч предпазва  сърдечно - съдовата система  и облекчава състояния като   сърцебиене и болки в гърдите.

Поречът е ефективен и   при някои женски състояния, свързани с  предменструалния  синдром,а освен това засилва  отделянето на мляко при кърмачки. Билката пореч подпомага функциите  на ендокринна система, като активира надбъбречните жлези. Използва се за облекчаване на някои възпалителни процеси, като катар, перитонит, ревматизъм. Пореч,  повишава дейността  на бъбреците и е ефективно помощно средство за лечението на   настинки, плеврит, бронхит.

GLA, която  пореча  съдържа, обуславя ефективните полезни свойства на билката при редица болестни съктояния.  Тази мастна киселина прави пореча  ефективно средство  за намаляване възпалението на кожата при екзема, и за облекчаване на сърбежа.GLA е много популярна  и използвана, за лечение за фиброзно-кистозни заболявания на гърдата и е признато официално като такова. Освен всичко останало, поречът помага и на хора с артрит, като намалява болезнеността и подуването на ставите.

 

 

 

Напишете вашия коментар