Ползите за здравето от плода Нар

Публикувано от Лидия Костова 12/05/2012 0 Коментари Здраве и красота,

Името на плода нар произлиза от латински и буквално означава "ябълка със семена". Само семената са годни за консумация и се намират вътре в тази голяма, шестоъгълна форма на червените плодове. Средно един нар съдържа около 600 сочни семена, известни също като кожици, които се капсулират в бяла сърцевина. Нар плодовете са с ниско съдържание на калории, богати на фибри, с високо съдържание на витамини и високо съдържание на фитохимикали, които могат да подобрят здравето на сърцето и помагат за предотвратяването на рак.

нар

Нар помага в регулирането на теглото


Както при много плодове, семената на нара са с ниско съдържание на калории и богати на фибри, като предоставя само 83 калории и 4 г фибри на 100 грама порция. 100 грама порция се равнява на около 3/4 чаша. За оптимално здраве с 2000-калорийна диета, трябва да се консумират 2 чаши плодове и 2 ½ чаши зеленчуци на ден. Семената на нара и други богати на фибри храни, като пълнозърнестите храни, могат да намалят риска от развитие на хронични заболявания и също така помагат за регулирането на теглото.

 

Осигурява витамини С и К


Семената от нар са добър източник на два основни витамина - С и К. В 100 грама порция, годни за консумация семена осигуряват 10,2 мг витамин С или 17% от препоръчителната дневна стойност. Също така те предоставят малко повече от 16 мг витамин К, или 20% от дневния препоръчителен прием. Витамин С помага при функцията на имунната система, зарастването на раните, помага на венците и производството на колаген и еластин. Витамин С също подобрява усвояването на желязо. Витамин К е важен за поддържането на здрави кости, както и правилното съсирване на кръвта.

 

Може да предотврати рак


Семената от нар, както и други плодове и зеленчуци, са богати на фитохимикали, които са вещества, открити в минимални количества в растителните храни, борещи се с болестите. В групата на фитохимикали в семената на нара влизат и полифенолите. Семената от нар са богати на специфични полифеноли, като танини, кверцетин и антоцианини - всички от които могат да подобрят както здравето на сърцето, така и да предоставят противоракови ползи. Като мощни антиоксиданти, полифенолите могат да подобрят здравословното оцеляване клетка, да индуцират клетъчна смърт на ракови клетки и предотвратяват растежа на тумори. Антоцианидите имат противовъзпалителни, антивирусни и антимикробни свойства.

 

Напишете вашия коментар