Полезната протеинова политика

Публикувано от Лидия Костова 07/11/2013 0 Коментари Фитнес добавки,

Не е нужно да ми казвате колко важни са добавките с протеини за усърдно трудещия се и здраво трениращ атлет. Бих искал да споделя някои практики за максимизиране на употребата на протеина и за минимизиране на загубата по време на изтощителна тренировка.

Тъй като протеинът играе ролята на изграждащите блокчета за Вашата мускулатура, то той без съмнение е една от най-важните добавки, която някога сте взимали. Това, което е по-важно от самия процес на презареждане на мускулите Ви с гориво, е знанието, че знаете точно какво правите, когато това време настъпи.

Ако се определяте като човек, който приема тренировката си много на сериозно, то тогава трябва внимателно да прочетете тази статия. Трябва да знаете, че няма нищо по-жалко от човек, който подлага тялото си на непрекъснато мъчение (час след час) във фитнес залата само и само с цел пренебрегване на биологичните последици, които неминуемо ще настъпят!
 

полезна протеинова политика


 Какво ще направите през първите 90 минути, след тренировъчната Ви сесия, ще определи и размера на Вашите резултати. Използвайте разумно времето и никога не забравяйте основните неща, чрез които да извлечете максимална полза от Вашия протеин.

Започнете със здрава основа

Няма смисъл да влизате в ада, докато сте във фитнес залата и накрая да възстановите тялото си с някакви нискокачествени добавки, които сте закупили с намалени цени, само защото пичът на етикета им изглежда три пъти по-голям от Вас. Забравете за това! Етикетите няма да Ви осигурят изчистена мускулатура, а Вие трябва да се научите да гледате какво има зад тях, за да разпознаете качеството, когато го видите. Най-добрите формули са: BCAA, екстра глутамин, висококачествен протеин изолат, ниски нива на въглехидрати и захар.

Не изпускайте мига за действие

Забавянето на приема на нутриенти е една от най-големите грешки, които можете да направите след тренировка! Случвало се е на всички нас. Тъкмо сте свършили с тренировката и буквално халюцинирате от изтощение. Взимате си един душ, преобличате се и се нагласяте за заминаване. В коридора спирате за кратък разговор с горещата брюнетка, която най-накрая осъществява визуален контакт с Вас. От там насетне шофирате към дома Ви и след това проверявате съобщенията си. И тогава се сещате, че трябва да си направите един шейк. Само, че познайте какво се е случило! Вие просто нямате късмет, защото сте се забавили изключително много!

Ето защо е много по-добра идея да си приготвяте шейковете предварително, така че да сте в пълна готовност да ги приемете веднага след края на Вашата тренировка. А след една брутална такава, Вашето тяло е подобно на гъба, която може да поеме всякакви абсурдно големи количества нутриенти. Точно в това време Вие имате шансът да извлечете максимума от Вашия протеин.

Нощни мускули

Докато спите дълбоко, Вашето тяло претърпява метаболичен нервен срив. Цял ден Вие го разваляте с приема на богати на нутриенти закуски през няколко часа. Резултатът от това е, че тялото Ви започва да разчита на тях, за да поддържа нещата в норма. И как очаквате то да реагира, когато му ги отнемате за 6-10 часа всяка нощ? Ето едно просто решение! Пригответе си малък протеинов шейк преди лягане и нека това да Ви стане като навик. Това не само,че ще предотврати мускулите Ви да гладуват цяла нощ, но и ще поддържа метаболизма Ви силен. Ако не сте алергични към млечни продукти, някои протеини на такава основа като казеин или калциев казеинат могат да Ви бъдат полезни, защото се храносмилат бавно. Така става възможно за аминокиселините и пептидите да се активизират по време на Вашия сън. Само внимавайте да няма кофеин в този протеинов шейк, ако цените съня Ви!

Повечето производители вкарват каквото могат в техните формули. Трябва да знаете, че те са ограничени, но Вие не сте! Човешките мускули просто копнеят за подхранване, особено след изтощителна тренировка. Следващият път, когато решите да взимате протеин, подсигурете наличност от следните стакове:


  • Ленено масло – Без достатъчно количество добри мазнини, не можете да очаквате да изгорите мазнините, която има по тялото Ви. Това масло е богато на Омега-3 мастни киселини и зарежда тялото Ви със съставки, на които то разчита, за да расте, да поправя мускулната си тъкан, да поддържа здравословен метаболизъм и да произвежда енергия.

  • BCAA – разклонените верижни аминокиселини са синтезирани в мускулите, а не в черния Ви дроб. Това ги различава от другите аминокиселини. Те също така са около 1/3 от размера на мускулната Ви тъкан. Приети преди тренировка те помагат за експедиране на процеса по изгаряне на мазнини. След тренировка те работят безотказно за възстановяване на мускулната Ви тъкан след разпада, който тя претърпява по време на тренировката.

  • GABA – има причина, поради която професионалните бодибилдъри разчитат на тази добавка. Тя е натурална подобна на аминокиселина и помага на тялото да комуникира по-добре с отделните си части. Подпомага организма против стрес и осигурява нужният релакс. Така тялото Ви се снабдява с по-големи количества от растежния хормон. Ако ще тренирате през деня, изобщо не си и помисляйте да приемате тази добавка след ставане от сън!

  • Фосфатидилсерин – Някои от най-елитните световни атлети се кълнат в тази добавка. Тя не само е доказана, че има необичайно силни анаболни свойства, но и помага да се предотврати освобождаването на кортизол - хормона на стреса, който неизбежно е пуснат по време на и след физическо натоварване. Кълна се в него и заявявам, че съм имал невероятен успех чрез приема на 300 мг в ден без тренировка и 500 мг в ден с тренировка.

  • ZMA - мисленето тук е много просто - колкото повече тестостерон произвеждате, толкова по-отзивчиви ще станат мускулните тъкани. По ирония на съдбата, тялото изгаря много от хранителните вещества, които позволяват производството на тестостерон, по-специално цинк и магнезий. ZMA добавката е уникална комбинация от тези две вещества и спомага за драстично увеличаване на печалбите на сила и мускулатура.

  • N-ацетил цистеин - чували ли сте за глутатион, но знаете ли, че без достатъчно количества от тази ключова аминокиселина, тялото Ви става като тялото на Форест Гъмп, когато става въпрос за метаболизма на аминокиселините в протеина? N-ацетил цистеин е създаден, за да насърчи производството на глутатион, което улеснява тялото Ви за метаболизма на протеина.

 

Напишете вашия коментар