Подробно за ниско въглехидратната диета

Публикувано от Лидия Костова 27/02/2013 0 Коментари Диети,
В тази статия ще Ви запознаем с ниско въглехидратната диета – един много популярен хранителен режим, който не е сложен, не ограничава строго храненето, но е ефективен и наистина води до отслабване. Спазвайки ниско въглехидратната диета, Вие няма да има нужда да готвите специално ядене в определени часове, нито пък ще сте принудени да правите  много сложни промени в начина си на живот. Не всички са наясно с принципите на този диета, защото идва  един момент, в който повечето хора  се отказват заради спиране на отслабването.

ниско въглехидратна диета

Какво е  ниско въглехидратната диета?  


  Тя представлява  режим на хранене, при който приемът на храни съдържащи въглехидрати е сведен до минимум. Въглехидратите Ви осигуряват  енергия, а когато  намалите  количеството им, тялото Ви  започва да си ги набавя, като окислява запасите от мазнини на организма. Голяма част от хората  спазващи диетата,  напълно се отказват от въглехидратите, но това не е препоръчително – по – нататък ще обясним защо.  Въглехидратите присъстващи в менюто Ви не трябва да бъдат повече от 20% от дневния калориен прием, или 1 гр въглехидрати на килограм телесно тегло.

Ниско въглехидратната диета може да бъде два вида – с по-висок прием на мазнини (ВМ-НВД – Високо Мазнинна Ниско въглехидратна диета) и с по-висок прием на белтъчини (ВБ-НВД – Високо Белтъчна Ниско въглехидратна диета). Кой коя  ще предпочетете, зависи от вашите предпочитания и нужди, но и двата варианта на  диетата са  подходящи а за отслабване и оформяне на фигурата, като се топят само мазнини, без да се намалява мускулната маса.

 Какво да консумиране при ниско въглехидратната диета?

 Разрешени са Ви всички видове месо, дреболии, бекон. Каймата също, но ако си я  мелите Вие, за да знаете какво има вътре. Консумирайте месото по всички възможни начини на термична обработка, без пържено и панирано. Освен това, стремете се да не ;го пресолявате, а също и не използвайте  много подправки. Всички видове риба са разрешени, но не прекалявайте  с консервите, защото там има много подправки и сол. Мляко и млечни продукти също може да консумирате, но  без пушени, топени и различни сирена с добавки. Яйцата е за предпочитане да са  варени, или приготвени на тиган с незалепващо покритие, без мазнина.

 

Разрешени са всички видове зеленчуци – салати, чушки, краставици, домати, зеле – прясно и кисело, моркови, лук, спанак, каквото ви харесва. Може да ги ядете поотделно или да ги правите на салати, но без да ги подправяте със сосове. Плодовете трябва да се ограничат. Ако не можете без тях, избирайте по-кисели видове – лимони и грейпфрути. Използвайте масло, зехтин или сметана. Забравете за олиото и маргарина.От напитките разрешени са чай, минерална вода, кафе, но без подсладители като захар и мед.

Забранени храни при ниско въглехидратната диета   

Храните които Ви е забранено да консумирате при ниско въглехидратната диета са хляб, картофи, тестени храни, сладка, кремове, шоколад, захар, брашно, ориз, боб, грах, сладки плодове. Също така, не консумирайте  газирани напитки, алкохол, освен малко вино след първата седмица на диетата, натуралните сокове. Премахнете  от менюто си  и  пържената  и панираната храна, както и всякакви сосове. Ограничете солта, като внимавате и за всички храни, които я съдържат.

Добре е да се храните по-често, на по-малки порции -  6-7 на ден. Въглехидратите, които присъстват в менюто ви, трябва да приемате сутрин на закуска, в никакъв случай вечер. Вечер консумирайте малко количество  по-лека храна. Приемайте повече  течности - необходими са ви поне 3 литра вода. Може да разделите диетата на два етапа, между които може да приемате повече белтъчини. След края на нисковъглехидратната диета, ако искате да След задържите резултата, е добре да се храните разделно.

Препоръка!

  Ниско въглехидратната диета не трябва да се прилага прекалено дълго време, още повече се превърне в  постоянен режим на хранене. Препоръчителен период   на спазване на диетата е два месеца. В началото на диетата може да се чувствате отпаднали и уморени, без енергия, сънливи. Важно е до се отбележи, че не трябва да прилагате ниско въглехидратната диета, ако имате бъбречни проблеми. Не се лишавайте напълно от въглехидрати, защото те трябва да присъстват в менюто Ви, макар и в  минимални количества. Ако работата Ви е по – скоро  физическа,  или полагате тежък умствен труд, тази диета не е за Вас, защото няма да може да работите пълноценно.

 

Напишете вашия коментар