Подкрепа за имунната система за по-добри резултати

Публикувано от Лидия Костова 06/12/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Изглежда има голям дебат за това какъв ефект има упражняването над яростно работещата имунна система на организма. Някои твърдят, че то помага за укрепването ѝ, докато други ще прекарват часове, за да Ви казват колко вредно може да бъде то за нея.

За съжаление, отговорът не винаги е толкова кристално ясен, както бихме могли да очакваме да бъде. Защото във всеки случай, двете страни са правилни. Интензивността, цялостната тренировка и умората, особено докато сте болни или ранени, могат да  създадат много трудности на имунната система, за да изпълнява обичайните си задължения за всекидневната Ви отбрана.

В ретроспекция, леките анаеробни упражнения всъщност могат да укрепят отговора на организма към стреса и възпалението. За да разберем по-добре какво се случва на ниво клетъчна защита на организма, е важно да имаме кратко разбиране на имунната система на функционално ниво. Нека да я разгледаме.

Имунната система

Имунната система е изключително сложна система от органи (лимфни възли) и клетки (лимфоцити), която работи , по същество, чрез търсене и унищожаване на всяко непознато нещо, което влиза в тялото. Тя е толкова сложна, че тя дори има своя собствена специална система на кръвообращение - лимфните съдове.

имунна система подкрепа


Лимфните възли се намират стратегически в цялото тяло и служат като пункт за течности, които носят лимфоцити - клетки, които патрулират тялото за потенциални заплахи под формата на бактерии, вируси и гъбички. Без да осложняваме нещата, нека просто кажем, че има два основни класа лимфоцити:

Т-клетки
В - клетки

B-клетките

В-клетките достигнат пълната си зрялост в рамките на резервите на организма от костен мозък и произвеждат антитела, които пътуват през лимфните съдове и кръвообращението. Когато се сблъскат с чужда субстанция, те се прикрепват към нашественика и той е маркиран за по-късно унищожаване от друг тип имунен лимфоцит - NK клетките или просто естествените клетки -убийци.

Т-клетките

Т - клетките са с регулаторни функция, което означава, че те служат като биологична единица за изпращане на В-клетки. Ето един начин да го погледнете. Ако Т-клетка забележи чужда субстанция преди B- клетката да го направи, то първата веднага ще изпрати сигнал до B- клетката, информирайки я, че нещо трябва да бъде проверено. B-клетката реагира като посети тъканта под въпрос и я маркира за унищожаване след моментна оценка.

Макрофаги

Освен това  Т - клетките могат да създават макрофаги и търсещи клетки, които обхождат тялото, търсейки чужди вещества, които имат  нужда от разбиване. След като ги идентифицират, тези клетъчни убийци яростно унищожават клетката-нарушител и всичко се връща към нормалното. Имайте предвид, че това обяснение е драстично опростено, тъй като имунната система е изключително специализирана. Би било истинско усилие да прекараме часове, обсъждайки основния ѝ метод на работа, подробните ѝ функции, засегнатите системи и специализираната ѝ роля в човешкото здраве.

 

Имунната система и тренировките с висока интензивност


Всеки състезател, който е имал пристъп от грип, инфекция или друга имунно предизвикателство, ще бъде първият да Ви каже каква такса може да коства това на Вашата тренировка. Това, което ние не успяваме да осъзнаем е, че тежката тренировка, може да предизвика краткосрочно увреждане на имунната ни система, по същия начин, както се случва при тези условия, споменати по-горе.
Активните изследвания подсказаха, че тренировката с висока интензивност е принципно последвана от имунен срив на системата. То продължава в рамките на 3-72 часа в зависимост от човека и много експерти смятат, че има няколко фактора, които допринасят за този период на уязвимост.

До сега, ние всички сме чували истории и сме виждали реклами, които се съсредоточават върху хормона на стреса кортизол. Но имайте нещо на ум -тренировките с висока интензивност са едни от най-стресовите ситуации, които тялото някога ще срещне. Милиарди химични реакции се изстрелват и хормоналните нива са навсякъде.

Използването на кислород скача до небето и масовото навлизане на млечна киселина принуждава тялото да дръпне алкални резерви от костите и другите минерални източници. Резервите на АТФ се източват, мускулните тъкани се ограбват и сълзят и принуждават другите системи да отговорят под формата на ремонт и енергиен разход.

Цялото това вълнение може да подейства много зле дори и на най-добрата имунна система и да я принуди да действа яростно и изнемогващо.

Стресиращо, нали? И като си помислите, че тази вътрешна лудост се случва всеки път, когато тренирате. Но вместо да се отказвате, аз вярвам, че можете да вземете някои прости допълнителни мерки, за да гарантирате, че Вашето тяло е подготвено и добре работещо след яростната атака, която следва лудата сесия във фитнес залата. Съставено правилно и в съчетание с интелигентни тактики за тренировка, тези тактики могат да помогнат на имунната система.

Добавки за силна имунна система

 Глутамин

Като една от най-разпространените аминокиселини в човешкото тяло, вашите глутаминови резерви се силно засегнати по време на тренировка. Освен ролята, която той играе във възстановяването, увеличаването на обема на клетката и трансферът на азот, глутаминът също е много активен компонент за действието на имунната система спрямо стреса.

Приемът на пет грама преди и след тежките тренировки може да пощади резервите, които тялото използва, за да се предотврати наличието на антигени (чужди нашественици) във Вашата система. Някои нови изследвания показват, че нивата на глутамин не падат значително по време на тренировка, но ние въпреки това трябва да компенсираме за прилива на глутатион, който се освобождава по време на  предизвиканата реакция спрямо стреса от тренировката. Без богати резерви мускулите могат да станат катаболни, като по този начин се обезсмисля цялата тренировка.

Фосфатидилсерин (PS)

Излишното производство на кортизол може да срине всеки спортист, когато той се опитва да добави сила или да направи фина настройка на своята физика. От гледна точка на имунния отговор се произвежда повече кортизол, отколкото тялото може да се справи и това е нещо, което определено трябва да бъде взето под внимание. То не само пречи на възстановяването и приемането на азот и усвояването на глюкозата, но то също може да доведе до увеличаване на мастната тъкан, мускулния катаболизъм, умората и да причини проблеми, свързани с паметта.

PS е с доказано в редица проучвания действие, което му позволява да ограничи количеството на кортизол, който се освобождава при отговорът на стреса в допълнение към други негови полезни ефекти, които подпомагат поддържането паметта, настроението и фокуса. Дозировката, която се използва при по-голямата част от тези проучвания е 400 мг преди тренировка.

Алкализиращи минерали

Един от най-грубо пренебрегваните аспекти на тренировката в днешно време е рН. Когато нивото на рН на организма падне под 6.0, било то постепенно или изведнъж, ние, без да подозираме нищо, създаваме перфектния сценарий за срив на имунната ни система.

Вирусите и другите патогени виреят в киселинни условия и са отслабени от тези, които са силно кислородни. По време на интензивните тренировки ние в крайна сметка преминаваме бариерата от аеробно (с кислород) към анаеробно (без кислород).

Когато това се случи, тялото реагира чрез ограбване на други жизненоважни системи от тяхната алкални (киселинно неутрализиращи) съединения. Така че в допълнение към компенсирането за цялата киселина в системата Ви, Вие също несъзнателно предизвиквате имунната Ви система да работи извънредно, опитвайки се да се определи защо това се случва.

В крайна сметка, можете да оставите широко отворена врата за инфекции, наранявания и заболявания. Минералите, като Калций от корал, Магнезий, Натрий и Калий  неутрализират киселините и могат да бъдат особено полезни в часовете и дните, които следват интензивните тренировки.

Антиоксидантните коктейли

Ние сме станали психически зависими от това да наводняваме нашите системи с протеин веднага след тренировка, а аз ще бъде първият, който ще защити това твърдение. За съжаление нашето нелепо очарование спрямо протеина изглежда е засенчило нашата способност да разпознаваме опасностите на тренировката след натрупването на свободни радикали.

И в случай, че не сте чули, свободните радикали са огромен враг за културистите и силовите атлети. Поради тази причина е от голямо значение след тренировка да приемаме за гориво система с добър източник на антиоксиданти. Алфа липоевата киселина, селен, витамин E, CoQ10 и маслото от гроздови семена са сред най-добрите.

Хранителни Добавки за подкрепа на имунната система може да закупите тук 

https://www.fitneshrani.com/hranitelni-dobavki/zdravoslovni-dobavki/imunna-sistema-zdrave-i-tonus

 

Напишете вашия коментар