Плодове и зеленчуци - защо се нуждаете от тях

Публикувано от Лидия Костова 01/02/2013 0 Коментари Хранене,

Всички сте чували за разпределението на храната в различни групи - зърнени храни, млечни продукти, месо, плодове и зеленчуци, и мазнини и масла. Премахването на някоя от тези групи храни, никога не е добра идея при изготвянето на диета, която ще спазвате дълго време. Особено важни са плодовете и зеленчуците, и сега ще разберете защо!

плодове и зеленчуци

 

 

Защо е важно да консумирате зеленчуци?


Сигурно сте чували за антиоксидантите. Това са химични вещества, съдържащи се в почти всички зеленчуци, които предотвратяват окисляването на клетките в организма. Окисляването представлява щетите, които свободните радикали нанасят на клетките. Свободните радикали са молекули с несвързани електрони. Те, следователно, крадат електрони от нормалните молекули. Този процес се нарича окисляване.

Окислителното увреждане, нанесено от свободните радикали, стои в основата на почти всяко по-сериозно хронично заболяване.Без тези храни в диетата Ви, можете да откриете, че имунната ви система не е толкова силна, енергийните Ви нива не са толкова високи, и че започвате да страдате от различни заболявания. Със сигурност ще удовлетворите нуждите на вашето тяло, като изяждате препоръчителната доза плодове и зеленчуци. По този начин също ще сте сигурни, че тялото Ви   функционира добре.

Витамин С е важен за всички клетки в организма, тъй като помага на първа място за защита срещу нахлуващите  вредни организми. Витамин С може да се намери в зелените чушки, броколито, зелените листни зеленчуци, суровото зеле и картофите.Витамин Е е мастно-разтворим витамин и антиоксидант, който ще си осигурите, ако включите в диетата си зелени листни зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести храни и растителните масла.Бета-каротинът е друг жизненоважен витамин, който може да се намери в морковите, тиквата, броколито, сладките картофи, доматите, зелето, и др.

Следващата причина, поради която в важно да включите в диетата си  зеленчуци, е защото те Ви насищат и Ви осигуряват  фибри. Всеки, който някога е пазил диета знае, че колкото по-малко калории се съдържат в по-голямо количество храна, толкова по добре е за диетата, защото имате усещането за физическа и психологическа ситост без значително добавяне на калории.

Допълнителните фибри, които тези храни осигуряват също са много важни, тъй като те ще накарат храносмилателната Ви система да  работи гладко и редовно. Фибрите също ще помогнат и в изчистването на тялото Ви  от непотребните вещества. Обърнете специално внимание   на факта, че някои зеленчуци като грах, царевица и картофи са с доста по-високо съдържание на нишесте и съответно  ще добавят много по-голям брой калории и въглехидрати към вашата диета.

 

 

 

Защо е важно да консумирате плодове?


При  плодовете нещата стоят  малко по-различно. Тъй като те съдържат захар, Вие трябва да бъдете малко по-внимателни при синхронизирането им с диета Ви. Не се страхувайте, само защото  съдържат захар - не е като когато сте изяли една супена лъжица бяла или кафява захар, тъй като тяхната захар е естествена и носи много повече ползи.

Въпреки това, тя все пак е проста захар и е най-добре да се яде, когато сте най-активни и рано сутринта. Бананите са чудесен избор веднага след тренировка, тъй като те   предоставят на тялото Ви калий, който е от решаващо значение за мускулната функция.

Като цяло, добавете плодове в диетата си, като въглехидратни източници по същия начин като овесените ядки, пълнозърнестия хляб, пшеницата, ориза или пастата.Имайте предвид, че когато денят е продължителен, вероятно ще е по-добре да преминете към по-бавно изгарящи  се въглехидрати, като например овесена каша и картофите, и трябва да добавите още повече зеленчуци, за да запазите общия брой на въглехидратите под контрол.

Ако в момента сте на диета, може да  ограничите приема на плодовете до 1 или 2, но ако се опитвате да качите килограми, те могат да бъдат перфектни за добавяне на допълнителни калории, тъй като те лесно се смесват в шейкове, като значително  подобряват  вкуса им.

Важно е обаче, да се опитате да консумирате плодовете пресни, когато това е възможно. А ако ко не е, потърсете консервирани или замразени плодове, без никаква добавена захар. Макар че  всички плодове и зеленчуци са здравословни, има някои, които са по-добър избор, отколкото други. За плодовете - тези, които са много ярко оцветени, най-вече в оранжево и червения спектър, са най-добрият избор.

Това включва такива плодове като пъпеш, портокали, ягоди и малини, които са богати на витамин С. А за зеленчуците - отново ярко оцветените са най-подходящите, като червени чушки, моркови, марули, аспержи и спанак. И другите зеленчуци като целина, гъби, зеле, фасул, маруля айсберг също са полезни, но те ​​нямат толкова хранителни ползи.

 

 

Напишете вашия коментар