От какво се нуждаем когато тренираме

Публикувано от Лидия Костова 08/02/2013 0 Коментари Фитнес,
Какво Ви е необходимо, когато тренирате интензивно?

Ако искате вашата фитнес програма  да бъде ефективна  и здравословна, задължително трябва да я съчетаете  с правилен  и пълноценен  хранителен режим. Това важи с пълна сила ако сте бодибилдър или спортист, защото активните хора  се нуждаят от специален хранителен режим, който да им осигурява  необходимите количества хранителни вещества – белтъци, въглехидрати, мазнини, вода, минерални соли, различни микроелементи и витамини. Ако ежедневните Ви тренировки са високоинтензивни, трябва да знаете че те  изискват  по-висок прием на хранителни вещества. Липсата или недостатъчното количество  на определено вещество от менюто Ви, може да дебалансира обмяната на веществата, и да окаже негативно влияние на спортната  Ви форма.

въглехидрати и мазнини

Друго  важно нещо, с което трябва да се съобразявате като бодибилдър е, да не  предозирате  различните вещества, защото някои витамини и минерали са токсични при няколкократно превишаване на препоръчителната доза. Необходимо е правилното комбиниране  на веществата, защото прекаляването или недостига на едно води до промяна в метаболизма на друго. Ако искате да постигнете максимума на вашето  физическото състояние на спортист, а също тока и да повишите вашите постижения, трябва да спазвате  определени хранителни навици, които добре да се съчетават  с вашият  тренировъчен  режим.

Белтъците и тяхното значение за Вас

Белтъците са от изключително значение за Вас като бодибилдъри, тъй като са изградени  от аминокиселини и влизат в състава на скелетните мускули, а също така и на някои  хормони и ензими, на хемоглобина, на плазмата на кръвта и др. Клетките и тъканите на организма Ви  са съставени предимно от тях, което обяснява тяхната жизненоважна роля.  Белтъците се съдържат в хранителните продукти от растителен и животински произход. Най-високо е съдържанието на белтъци в храните от животински произход, които задължително трябва да присъстват във вашият хранителен режим. Това са месо, риба, мляко, млечни продукти, яйца. По-малко е  количеството на белтъците  в хляба и картофите, и най-ниско е то  в зеленчуците и плодовете.

Организмът Ви притежава уникалната способност   да синтезира и заменя аминокиселините с други, но има и  аминокиселини, които просто не е в състояние да синтезира. Това налага тяхното допълнително осигуряване,  чрез хранителните  вещества които приемате ежедневно. Белтъците притежават енергетична функция – при окисляване на 1g белтъци в организма се освобождава 4,0 kcal.

Въглехидратите и тяхното значение за Вас

Доброто хранене на бодибилдърите, може би  в най-голяма степен зависи от въглехидратите. В случай, че тялото  Ви изгаря вместо тях мазнини, постиженията Ви във фитнес залата  ще бъдат много по-неблагоприятни от  вашите реални възможности. Въглехидратите са изградени от въглерод, водород и кислород. Разделят се на три основни вида: монозахариди, полизахариди и дизахариди. Те вземат активно участие  в изграждането  на нови клетки, включват се в състава на еластичната тъкан на хрущялите, в секрета на жлезите, в състава на слюнката, в състава на клетъчната протоплазма.

Вие можете да си осигурите въглехидрати, чрез консумацията на  храна  от растителен произход, като плодовете Ви дават  глюкоза, фруктоза и захароза, а зърнените храни – скорбяла. Храните от животински произход, също могат да Ви осигурят въглехидрати, но в  сравнително малко количество. При разграждането на мазнините  и аминокиселините, също  се синтезира определено количество въглехидрати. Окисляването на 1g въглехидрати в организма Ви, води до отделянето на  4,1 kcal, при това се използва сравнително малко количество кислород отколкото за разграждане на същото количество мазнини и белтъци.

 

Напишете вашия коментар