От А до Я за коремните мускули

Публикувано от Лидия Костова 16/01/2013 1 Коментари Фитнес,
В тази статия ще се спрем по – подробно на коремните мускули, но като говорим за коремни мускули имаме  предвид горната и долната част на корема, а  също така и косите коремни мускули (мястото на т.нар. любовни дръжки). Плочките на корема на мъжа, са изключително впечатляващи за жените….както са впечетляващи за мъжете женските гърди. Плочките на корема определено  излъчват сексапил и мъжественост. Затова, сега ще разгледаме начините за постигане и поддръжка на тези мускули.

Проблемна ли е коремната област?


Коремната област е наистина много  трудна за поддържане.  А същевременно, това е онази част от тялото, върху която се трупат най – много излишни мазнини. Ако не обърнете внимание на това, и не се погрижите  за отстраняването им, проблема може да се задълбочи. Причината за това е, че с възрастта метаболизма се забавя, а неправилното хранене и заседналия начин на живот още повече утежняват положението. Така идва един момент, в който излишните мастни натрупвания в коремната област, стават като стена от бетон – почти невъзможна за разбиване.

коремни мускули

Бодибилдърите които наистина искат да постигнат напредък в тази област, обикновено стават още в ранни зори, правят първото си хранене за деня и тичат към фитнес залата. Бидейки там още в 7.30, те провеждат около половин часова тренировка, която е насочена изцяло към  горната част на коремните мускули и на косите коремни мускули. След това, тези бодибилдъри провеждат още една следобедна тренировка, в която тренират и останалите мускулни групи като  бедра, гърди, гръб, рамене, трицепси, бицепси, прасци. Вечер в 22.00 упорито продължават с тренировка  за долната част на коремните си мускули. Разбира се, много малко хора могат да си позволят такъв режим…

Илюзии и истини  за коремните плочки


Повечето начинаещи бодибилдъри наистина вярват, че ако искат да свалят мазнините от корема си, трябва задължително да правят коремни преси. Истината е, че това ще Ви помогне, но не и да горите мазнините точно и само на корема. Вие  ще изгаряте мазнини от всички части на тялото си, както и  въглехидрати и така важните за Вас  белтъчини. Истината е, че премахването на мазнините от корема само по себе си, в никакъв случай не е достатъчно. Вие можете да премахнете голямо количество…дори всичките коремни мазнини, но мускулите Ви ще си стоят неоформени и отпуснати.

Провеждането на силова тренировка, ще Ви помогне да увеличите и оформите коремните мускули, за да бъдат  те симетрични, изваяни и красиви. Разбира се, трябва да следите калориите които приемате. Знаете правилото – приемайте по – малко калории, от тези които изгаряте. Но това не означава в никакъв случай, че трябва да гладувате. Напротив, точно обратното - трябва да се храните колкото може по -  често, ако можете, на всеки три часа. Ако не спазвате този принцип,  качеството на тренировките след време значително ще спадне.

Ако сте прекалили с качването на килца, и мазнините около  корема са наистина много, не се мъчете да правите безброй коремни преси. По – добре започнете да тренирате на пътеката, кростренажора или велоергометъра. Когато мазнинките намалеят, може пак да се върнете към усиленото правене на коремни преси. Сигурно се питате защо е толкова важно първо да намалите мазнините? Ами просто е. Ако мазнините си стоят, а в същото време тренирате, тренировката Ви автоматично води до натрупване на мускулна маса на коремните мускули.
Това ще доведе до нарастване на обиколката Ви, а всъщност само Вие ще си знаете че под сланинката се крият силни мускули.

Подходяща тренировъчна програма за коремни мускули


Препоръчваме Ви  да се придържате към базовите, прости упражнения. Това важи за тренирането на всички мускулни групи, в това число и коремните. Разбира се, трябва да се съобразите дали сте начинаещ, среднонапреднал или напреднал бодибилдър, а също така и какви са целите Ви. Като цяло Ви предлагаме следните упражнения, като спазвате правилото да ги правите 2 дни, а след това 2 дни да почивате:

1. Коремни преси за горната част на корема - 10 серии.
2. Вдигане на краката за долната част на корема – също 10 серии.
3. Въртене на тялото в кръста с лост 5-8-10 кг зад врат (индивидуално е) - 4-5 серии по 50 повторения.
4. Комбинирани коремни преси: какво ще кажете за още 10 серии?

След време, коремните Ви плочки ще започнат да се открояват. Ако искате да ги направите още по – релефни и мъжествени, започнете да повишавате обема на  упражненията, а също така и големината на тежестите.

 

1 Коментари

Иван:
18/04/2013, 03:43:32 PM
Отговор

Според мен 100-200 коремни преси са достатъчни,но кардиото,трябва да бъде не по-малко от 15 мин,най добре сутрин,като се циклира 20 сек. максимален спринт и 1 мин. бавно темпо,това се прави 20 серий,много,ама ефективно, :)

Напишете вашия коментар