Омега 3 Есенциални Мастни Киселини

Публикувано от Лидия Костова 14/09/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Омега 3 e не само популярна хранителна добавка, но нейното благотворно  влияние върху човешкия организъм продължава да се изследва всеки ден! Тези ползи, които можете да прочетете по-долу, включват евентуално намаляване на коронарната болест на сърцето!

Омега 3 мастни киселини

През средата на 70-те години екип от европейски учени отиват в Гренландия, за да разучат уникалния начин на живот на инуитите ескимоси. Вероятно те дори не са подозирали колко важни и значителни техните открия ще бъдат. Диетата на инуитите се състои предимно от мазни риби - кит, сьомга, сардина и скумрия. Това не би изненадало никого. Изненадата е била от това, колко необяснимо здрави те са били. Здрави сърца, изчистена кожа, силни стави. Всичко това от една диета, която съдържа изключително много мазнини.

Този здравословен модел обърква изследователите. Всъщност тези мазни храни са натоварени с вещества, които тялото трябва да си набавя, за да бъде здраво - Омега 3 мастни киселини.

Есенциални мастни киселини Омега 3

Ние се отнасяме към есенциалните мастни киселини като "съществени" с причина. Те са жизненоважни за човешкото здраве, въпреки неспособността на организма да произвежда нужното му количество. Поради тази причина, те трябва да бъдат получени чрез хранителна диета или хранителни добавки.

Рибеното масло съдържа две от най-здравите и биологично активни мастни киселини EPA  и DHA  с най-чест източник – дълбоководна и студенолюбива риба.

Омега 3 се извлича от риба

Тялото е в непрекъснат „ ремонт „ от клетъчни щети. За да направите това, то се нуждае от щедри доставки на полиненаситени мазнини, които  изграждат  клетъчни мембраните мембрани за да са еластични и функционални. Това помага на сърцето да се върне към   нормалното си състояние на  почивка .

Недостигът на тези добри мазнини  кара  организма да използва наситените мазнини за изграждането на нови клетки. Докато размера на наситените мазнини започва да намалява, натоварването за сърдечно-съдовата система става по-голямо.

Ползите от Омега 3 не спират до сърдечно-съдовата система. Изследванията през последното десетилетие доказват тяхното влияние върху депресията, настроението, зрението, кожата, възстановяването, функцията на имунната система, бременността, здравето на ставите и мигрената...и това са само някои от малкото които ще споменем. Нека да разгледаме някои от най-влиятелните.

Допълнителните ползи от омега-3 рибено масло

Омега 3 за здраво сърце

Омега 3 се превърна в синоним на добра сърдечно-съдова система и се поддържа от хиляди доказани научни изследвания. Голям процент от тези проучвания показват, че Омега 3 играе ключова роля в поддържането на здравословни нива на холестерола, нормализиране на кръвното налягане  и поддържане на здравословен сърдечен ритъм.

Той също така служи като естествен разредител на кръвта, може да предотврати тромбоцитната агрегация (състояние, при което коронарния кръвоток става лепкав и склонен към съсирване). И накрая, рибеното масло доказано влияe на  HDL (добрия) холестерол, като понижава триглицеридите нива.

Омега 3 подобрява настроението

Омега 3 подобрява настроението

Изследователи от Harvard Medical School са провели проучване, което  е променило начина по който милиони хора гледат на рибеното масло. В това двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, изследователите са установили, че лицата страдащи от мании и разстройства на настроението имат доста ниски нива на EPA и DHA.

Още по- впечатляващо, почти 75% от пациентите, лекувани с Омега 3 изпитват облекчение! Това показва, че  рибеното масло притежава елементи, необходими за стабилизиране на настроението.

Омега 3 против възпаления

Все повече и повече хора, които живеят със скованост на ставите, възпаление и  времени болки, се обръщат към рибеното масло Омега 3 за облекчение на проблемите.

Все  пак преосмислите решението си да грабнете  последната опаковка  рибено масло от някои прашясъл щанд, само защото ви го дават с отстъпка. Когато дойде време да избирате рибено масло, нищо не е по-важно от доброто качество (дори цената!)

Не може ли просто  да ядем риба?

Разбира се, давайте! Но ви желаем късмет с  определянето на количеството EFA ,които сте приели и дали то е достатъчно за вашия организъм. Много видове риба са с ниски до умерени нива на EPA и DHA, което прави  много трудно да се определи количеството му.

Приемайте храни, богати на омега 3, за да бъдете наистина здрави и във форма!

 

 

Напишете вашия коментар