Не се страхувайте да ядете мазнини

Публикувано от Лидия Костова 12/02/2013 0 Коментари Хранене,
Храненето играе много жизнена роля в бодибилдинга. Телата Ви се нуждаят от храна за енергия и за да растат. Обръщайки  особено внимание на своята  диета, може да увеличите мускулната си маса, или да намалите теглото си. В тази статия ще Ви обясним  важността от яденето на мазнини, колко да ядете и какъв вид мазнини да изберете.

Когато за пръв път тръгнат на фитнес, повечето бодибилдъри си мислят, че яденето на мазнини е лошо. Всичко, което ядат в повечето случаи е, или нискомаслено или без мазнини. Някои от тях имат напредък, но не голям. Повечето всъщност не успяват да направят  мускулите, които желаят. Те просто не знаят, че мазнините са много важна част от всяка  диета.

добри мазнини

 Малко повече за мазнините


Мазнините съдържат 9 калории в грам. Протеините и въглехидратите съдържат 4. Мазнината е най-концентрираната от енергийно-доставящите съставки. Поради това, Вие не се нуждаете от толкова мазнини, колкото от протеини и въглехидрати. Мазнините са разделени в три категории: наситени, мононаситени и полинаситени.

Месото, яйцата и млечни продукти като сиренето, са с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол. Високият прием на наситени мазнини може да бъде нездравословен. Диети с високо съдържание на наситени мазнини могат да доведат до инфаркт, сърдечни болести и други здравословни проблеми. Плодовете и зеленчуците съдържат мононаситени и полинаситени мазнини, които могат да понижават холестерола.

 От къде да си  набавите добрите  мазнини, от които имате нужда?


Мазнини от риба, авокадо, сурови семена като тиквени и слънчогледови, ядки като бадеми и кашу и ленено масло са добри източници на мазнина. Превишаването на лошите  мазнини, може  да доведе до хронична умора. Следователно, Вие трябва да избягвате храни като масло, майонеза, сладолед и бекон. Да, може да  хапвате от тези храни отвреме-навреме не е голяма болка, но в никакъв случай не ги  правете  основна част от вашата диета. Здравните експерти казват, че мазнините не трябва да бъдата повече от 30% от вашия калориен прием. Проблемът с нискомаслените или обезмаслените диети е, че те изтощават  тялото Ви, а то се нуждае от мазнини, за да оцелее. Ето защо, когато въздържате тялото си от мазнини, то ги задържа и складира като излишни, когато ги приемате.

Не всички храни с ниска масленост са толкова добри, за каквито ги смятате. Просто защото нещо е нискомаслено, не означава, че е добро за Вас. Повечето нискомаслени храни на пазара за заредени със захар и други химикали, които не са добри за тялото Ви. Някои картофени чипсове са произведени с химикал, наречен Олестра.Той замества мазнината, използвана в чипсовете. Затова изглежда сякаш че ядете чипс без мазнини, но напротив. Олестра е много трудносмилаем за тялото. За да се оттърве от него, тялото Ви произвежда мастни секрети. Всичките захари в тези продукти се превръщат в мазнина, защото са нежелани. Затова Вие затлъстявате от яденето на тези нискомаслени или обезмаслени храни.

 Но какво да правите, ако искате да отслабнете?


Ако искате да отслабнете и да бъдете здрави, НЕ правете нискомаслена диета! Ще бъдете абсолютни глупаци ако направите това, след като сте научили истината за диетичните мазнини. Междувременно, яжте някои здравословни мазнини!

Набавяйте си  повечето от  тези  мазнини, от естествено фъстъчено масло, тоест  фъстъчено масло, направено със 100% фъстъци. Мазнината във фъстъка е много добра за тялото Ви. Когато  увеличите  приема си на "добри" мазнини, ще имате по-голям напредък. Яденето на мазнини няма да Ви направи дебели. Една здравословна диета би трябвало да включва разнообразие от протеини, въглехидрати и мазнини. Перфектната  диета се състои от 40% въглехидрати, 40% протеини и 20% мазнини.

 

Напишете вашия коментар