Най-важните правила за качване на мускулна маса

Публикувано от Лидия Костова 16/01/2013 0 Коментари Фитнес,

Доста често се случва, бодибилдъри  с добро телосложение, да престават да увеличават  мускулната си маса, и да се борят за мускулите, които вече са постигнали. Много от тях, започват да търсят нови начини за стимулиране на растежа на своите мускули. Голяма част от бодибилдърите се концентрират единствено  върху увеличаване на мускулатурата си. Но понякога, полагайки прекалено много усилия за това, те зациклят. Прекаленото натоварване, вместо да увеличава мускулната маса, блокира нейния растеж. Претоварвайки тялото си, Вие всъщност  пречите на развитието на своите  мускули. В тази статия, ще Ви запознаем с някои важни правила, които ще Ви помогнат да растете отново:

правила за мускулна маса


1. Тренировките Ви трябва да бъдат много интензивни, за да  постигнат нов растеж на мускулите

Някои бодибилдъри,  намаляват количеството на тренировките, което е правилно, но в същото време намаляват и тяхната интензивност, и точно тук грешат. Както знаете, интензивността е необходимо условие, за да бъде една тренировка успешна, и трябва да се увеличава непрекъснато с годините на фитнес занимания. Ако увеличавате честотата на тренировките, намалявате тяхната интензивност, което ще доведе до липса на осезаеми резултати от вашите тренировки. Ако сте спряли да трупате мускули, значи или твърде често тренирате, или не се натоварвате достатъчно силно.

2. Започнете да тренирате по – рядко, но интензивно

Ако правите по – дълги прекъсвания между отделните тренировки, можете да удвоите своята интензивност. За да накарате мускулите си да растат отново, трябва да  тренирате интензивно, но по-рядко. Нивото на повишаване  на силата и нивото на възстановяване, не са синоними. За да  постигнете известен напредък, трябва да направите така, че  формулата да работи. Когато тренирате с тежести, Вие трябва да тренирате по-интензивно, но в същото време да намалите честотата на фитнес заниманията. Започнете да прилагате това правило на практика, и скоро ще видите желаните резултати.

3. Ако Ви болят мускулите, изчакайте докато болката премине напълно, преди да се върнете пак в залата

Много фитнес специалисти твърдят, че един начинаещ бодибилдър може да повиши мускулната си маса с 300% през първата година от тренировките. Но както казахме, растежа и възстановяването не са синоними. Въпреки че вашите мускули растат, способността Ви да се възстановявате се увеличава много малко. Това може да доведе до претрениране, а болките в мускулите са един от неговите симптоми. Няма смисъл да се връщате в залата при това положение, защото можете само да си навредите. Добре е след като отшуми мускулната болка, да изчакате още няколко дни, и чак тогава да се върнете във фитнес залата.

8. Отделяйте повече време за почивка. Можете да почивате дори  и една седмица

С годините на фитнес тренировки, ще Ви става все по – трудно да се възстановявате. Ако вашите мускули са спрели да растат, помислете за това, дали си осигурявате достатъчно почивка между тренировките. Недостатъчната почивка изчерпва мускулната мощ, и драстично намалява вашите постижения, и фитнес резултати. Има още нещо, което е много важно, и което някои бодибилдъри не знаят. Мускулният растеж се осъществява не по време на самата тренировка, а  през почивката – това не е просто твърдение, а факт. Щом мускулите не растат, значи не почивате достатъчно. Постарайте се да почивате повече, ако смятате че е нужно, може да си направите и по – дълга почивка – седмица например.

9. Отделяйте голямо внимание на следтренировъчното хранене

След тренировката, вашите мускули са изразходвали голяма част от своите хранителни запаси. За да сте сигурни че растат, трябва да се постараете да им ги възстановите. Когато сте в процес на застой, трябва да преосмислите освен всичко останало и вашето хранене след тренировката. На първо място, осигурете си прием на висококачествен протеин. Както знаете, мускулите са изградени от протеини, а ако не им ги осигурите те ще започнат да се самоизяждат. На второ място, приемайте въглехидрати. По време на тренировката се изчерпва и гликогеновия запас в мускулите, поради което са им необходими въглехидрати. Все пак, имайте предвид че въглехидратите са с повече калории, затова внимавайте да не превишите калорийният си прием.

Хубаво е също така, да консумирайте повече продукти, съдържащи калий, който по време на тренировките изгаря. Важно е и да си  възстановите запасите от витамини и минерали. Мазнините  са също  от съществено значение, за правилното храносмилане. Освен това, те съдействат  за процеса на нарастване на мускулите. Разбира се, трябва да се стремите да избирате  правилния вид мазнини, като ленено семе  например. Тези мазнини в комбинация с протеините, ще Ви осигурят адекватно мускулно хранене. Вие можете да помогнете на мускулите си да растат отново, но трябва  да отворите очите си,и  да промените своя подход към тренировките и тяхната интензивност.

Напишете вашия коментар