Натуралната, преработената храна или добавките - кое да изберем

Публикувано от Лидия Костова 07/02/2013 0 Коментари Хранене,

 Коя храна е по – полезна – натуралната или преработената? Нужни ли са добавките и кога?


Истинската храна съдържа голямо количество витамини и минерали, което позволява да  бъде бързо усвоена. Силно преработените храни, често са причината за наднорменото тегло при децата и възрастните.  Често Вие приемате хранителни добавки заедно с храната, за да си осигурите  допълнително количество ензими, витамини и минерали, въпреки че  те не са толкова ефeктивни като онези, които естествено се съдържат в определени  храни.

истинска или преработена храна

Помислете върху това - майчината кърма срещу адаптираното мляко. Тези изкуствени млека са   първата форма на хранителна добавка. Изследванията ясно показват, че бебетата, които приемат достатъчно количество кърма от майката, имат по – здрав организъм от тези, хранени с адаптирани млека. Замислете се, че има места по света, където няма такива добавки….дали хората там са по – здрави?

 

 Удобството на хранителните добавки


 Основното предимство, което добавките имат пред истинската храна, всъщност е удобството. Изваждането на протеиново блокче от раницата е много по-лесен избор за хранене, в сравнение със съхраняването и изваждането на пресни зеленчуци. Когато се дискутира темата за преносимия протеин, e изключително трудно и смешно да помислите, за носене на пресни яйца или съхраняване в сак….на няколко пилешки гърди. Надали  има бодибилдъри които си  носят малка хладилна чанта, която е пълна с истинска храна. Така че, при даденото право на избор, между преносимия протеин и готвената истинска храна, хранителните добавки обикновено са по-добрия избор.

Друго голямо предимство на протеиновите добавки е свързано с тяхното абсорбиране. Няма съмнение, че някои отделни протеини ще бъдат усвоени за по-малко от 30 минути. Това е изключително важно за всеки бодибилдър! Обикновено смилането на храната отнема между 3 до 4 часа, а в някои случаи може да достигне и 8 часа. Да изберете да се храните с истинска храна преди да вземете участие в спортно събитие като маратон например, може често   да доведе до нежелано повръщане…а преносимият протеин не само ще Ви спести това, но и ще Ви даде известно предимство пред останалите бодибилдъри.

 

 

 Старанието да приготвяш истинска храна


 Всички фитнес специалисти могат да Ви кажат, че стриктно трябва да следите приема си на калории всеки ден, както и да си осигурявате адекватни количества протеини, въглехидрати, мазнини и други полезни вещества.  За един атлет, който тежи приблизително 118 кг това може да коства много време и усилие да приготвя и яде определеното количество храна. Това означава готвене всеки ден…дори по няколко пъти на ден.

Разбира се има хора, които избират  да  консумират храните, в техния най-суров и естествен вид, като за тях  това е най-добрият избор. Въпреки трудностите свързани с приготвянето, съхранението и пренасянето на тази храна, тези хора са направили своя избор. За тях, този вид ястия, са с висока хранителна стойност, богати на голяма  количество минерали, лесно се абсорбират и спомагат  за постигането на чувство на ситост и задоволство.

 

 

 Няколко прости правила за правилно хранене


  Безспорно, хранителните добавки не бива напълно да заместват вашето разнообразно хранене,както и консумацията на истинска, непреработена храна. Можете да ги използвате за да подсилят тялото Ви, и да помогнат за постигане на целите Ви.  Независимо какво ядете, има някои правила които е добре да спазвате. Това са нещо като основни принципи, на правилното и здравословно хранене.

Ако се опитвате да отслабнете, вашата порция храна не трябва да бъде по-голяма от двата ви юмрука. Набавяйте си протеин, консумирайки протеинови източници  като първа част от своите порции храна за деня (за по-добра абсорбция). Пийте приблизително 3,78 литра вода на 100 грама протеин на ден. Винаги се хранете с истинска храна в нейния най–суров и естествен вид, когато това е възможно. Когато се храните с риба, месо, птици, яйца и други богати на протеини продукти, винаги се опитвайте да ги приготвите с възможно най-малко топлинна обработка, когато това е възможно.

Използвайте добавки тогава, когато не разполагате с истинска храна. Опитайте да се храните с по-малки количества храна, на всеки 2-3 часа. Тези прости правила ще Ви помогнат да поддържате един по-здравoсловен начин на живот. Имайте  в предвид, че повечето хора се хранят лошо, което се дължи на факта, че не знаят как да готвят по нискокалоричен, но въпреки това вкусен начин.

 

 

 

 

Напишете вашия коментар