Направете V образен гръб с лост за набиране

Публикувано от Лидия Костова 04/02/2013 1 Коментари Упражнения,

Лостът за набиране – чудесно решение за фитнес у дома


 Всеки бодибилдър мечтае за V образен гръб. Класическият изпитан уред за тази цел, който обаче много от бодибилдърите избягват, е лоста за набиране. Дори и да не можете да посещавате фитнес залата по някаква причина, лост за набиране можете да си закупите и да си монтирате у дома – лесен за монтиране и за използване уред. Няма да Ви коства кой знае колко пари,  а и е достатъчно здрав, за да издържи поне 100  килограма, и ще Ви бъде под ръка 24 часа в денонощието. Лостът  за набиране е многофункционален артикул, който ще Ви позволи да тренирате интензивно по всяко време на денонощието. Той е така измислен и създаден, за да можете да изпълнявате на него всички упражнения за горната част на тялото, без да е необходимо да посещавате фитнес залата.
 

Вижте всички модели лостове за набиране тук


лост за набиране

 

 

 А знаете ли какво да правите с лоста за набиране?


 Естествено няма просто да си висите на него, а ще правите набирания. Набирането на лост е едно от най-старите и ефективни упражнения за покачването на мускулна маса на гърба. То е изключително подходящо упражнение и за маса, и за разширяване на гърба. Стимулира много добре мускулите, засяга няколко мускулни групи едновременно, върши отлична работа и на начинаещи, и на напреднали. А ето ги и тях:

С широк прониран хват пред гърди – Този вариант на набирането на лост  стимулира най-добре разширяването на гърба. Оптималната ширина на хвата е тази, при която в горна фаза на движение предмишниците Ви са успоредни.  В горна фаза на движението трябва да извиете гръбнака си леко назад, за да съкратите максимално гърба.

С широк прониран хват зад врат - Тук отново се натоварват горният и външен сектор на широкия гръбен мускул, но освен това биват натоварени вътрешният сектор, както и дългите гръбначни мускули (статично). В горна фаза на движение главата Ви минава пред лоста. Набирането спира при докосване на лоста с врат, следва кратко задържане и плавно отпускане.

С тесен прониран хват  - Това е  класически, или още наречен  "войнишки" вариант на набирането – Хватът тук  е раменен. За разлика от предишните два, този вариант е повече за сила и уплътняване на гърба. Засяга предимно горния сектор на широкия гръбен мускул.

С тесен супиниран хват - Този вариант натоварва най-много бицепсите от всички гореизброени. Хватът е малко по-тесен от раменния. За разлика от набиранията в прониран хват, тези в супиниран хват натоварват предимно долния сектор на широкия гръбен мускул.

С неутрален хват - Използва се за уплътняване на гърба. Това е може би най-ефективното набиране за тази цел от изброените 4 вида. Уплътнява широкия гръбен мускул в цялата му дължина, но акцентира основно в горната му част. Засяга чувствително и дългите гръбначни мускули.

Набирането на лост може да изпълнява различни функции според избрания вариант. Вариантите с широк хват са подходящи най – вече  за разширяване на гърба, а вариантите с тесен хват и с успореден хват са за маса  и оформяне на гърба. Можете да редувате вариантите зад врат и пред гърди, през няколко тренировки, в една и съща тренировка или дори в рамките на серията - едно набиране "отзад" и едно "отпред" - с редуване.