Наистина ли суровата храна е по-добра за нас отколкото сготвената?

Публикувано от Лидия Костова 11/08/2011 0 Коментари Хранене,

Суровата храна по-полезна ли е?


сурова храна

Въпрос: Наистина ли суровата хранителна диета,  ни доставя повече  микроелементи ? Може би преварявам зеленчуците и в резултат на това не получавам  хранителните съставки от които се нуждае тялото?

Нашият отговор: Специално при зеленчуците, готвенето им може да намали нивата на двата мастно разтворими (A, E, K и D) и водоразтворими (B и C) витамини.

Но въпреки потенциалната загуба на някои витамини по време на процеса на готвене, някои хранителни вещества всъщност стават по-достъпни за тялото ви, след като сте ги сготвили!

Например, вашето тяло абсорбира повече ликопен - антиоксидант открит в доматите, варени и преработени (например, доматено пюре, салса и др.) продукти в сравнение с пресните домати. Готвенето или смилането и нарязването на парчета, което се случва по време на преработката на доматите, разрушава клетъчните стени, което прави по лесно абсорбирането им .
Нещо повече, парата при  зелето, броколите , и зелените чушки  подобрява способността им да "се свързват" жлъчните киселини по време на храносмилането, които спомагат за изчистването на организма от токсини.

Лоши новини за варенето

Избягвайте варенето!. Например, при спанака то може да доведе до 60% намаление на витамин C и пускането на броколите във вряща вода за 5 минути, намаляване  нивата на витамин С и антиоксидантната  активност от 65 %. Единственото изключение за правилото   "Не ври!"  се отнася до картофите, които си запазват  същото количество витамини C и B, независимо дали са варени или задушени.

сурови зеленчуци
Готвенето на  зеленчуците на пара в микровълновата фурна е удобно - просто се уверете, че ги правите на пара и не ги варите. Използвайте само от 1 до 3 супени лъжици вода в широка купа или чиния, добавете зеленчуците и покрийте плътно с фолио, направите малък процеп, за да излиза парата.

Целта е да се ядат разнообразни зеленчуци по най-различни начини

Напишете вашия коментар