Мощният антиоксидант Астаксантин

Публикувано от Лидия Костова 27/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Какво представлява Астаксантин?


Няма начин да не сте чували за антиоксидантите и техните здравословни предимства. Тази статия сме посветили на един малко известен но притежаващ огромна мощ антиоксидант – астаксантина. Оказва се, че той е 550 пъти по-мощен от витамин Е и се бори с възрастта по възможно най-ефективния начин. Този супер антиоксидант помага да намалите бръчките, сухата кожа и петната, свързани с възрастта и да защитите очите и мозъка от оксидативен стрес. Астаксантинът принадлежи към групата натурални пигменти, наречени каретоноиди. На тях дължат специфичните си цветове цвеклото, морковите, жълтите камби и други.

астаксантин

Много от каротеноидите може да си набавите чрез подходяща диета, но набавянето на разглеждания в случая мастноразтворим антиоксидант астаксантин, се оказва доста трудна задача, тъй като той се съдържа в специален вид микроводорасло и морските създания, което се хранят с него. Консумацията на сьомга крие рискове поради възможно съдържание на живак и на други тежки метали, а да не говорим колко скъпо излиза. Затова се препоръчва да се търсят хранителни добавки  съдържащи астаксантин.

 

Как Ви помага астаксантина?


Всеки  божи ден във вашето тяло протичат важни жизнени биологични процеси. В повечето случаи тези процеси, като например някои функции на имунната система, са много полезни за поддържане на добро здравословно състояние. Но те не бива да превишават определено ниво. Налага се поддържане на нормално ниво на имунната система, което може да стане именно чрез приема на подходящ антиоксидант, какъвто е астаксантина.

Всички Вие се стремите да водите  здравословен живот, а повишената двигателна активност е неизменна част от него. Вследствие на това, Вие постоянно се  сблъсквате  с болката и напрежението след една добра тренировка. Редовният прием на астаксантин може да реши нашия проблем, тъй като основната област върху която той оказва влияние са митохондриите (намират се в мускулните тъкани), които произвеждат 95% от нашата енергия. Колкото по-голяма е вашата активност, толкова повече свободни радикали се произвеждат, което води до болка и напрежение в мускулите. Тук  се включва астаксантинът, „пречиствайки” мускулите от свободните радикали.

Когато става въпрос за борба със свободните радикали, астаксантинът е 65 пъти по-силен от витамин С, съответно 54 пъти от бета-каротен и 14 пъти от витамин Е. По отношение на справянето с оксидацията той е 550 пъти по-силен от витамин Е, 800 пъти от CoQ10, 6000 пъти от витамин C, 550 пъти от катехините в зеления чай, 11 пъти от бета-каротена, 2.75 пъти от лутеина. В клиничните тестове астаксантинът  потиска влиянието на свободните радикали в мускулите и предотвратява увреждането на тъканите, като ги защитава от дегенерация.

Освен това той ускорява възстановяването на мускулите след по-сериозни и изтощителни тренировки. Причината за това се крие във възможността на астаксантина да „обезврежда” свободните радикали и отвън, и вътре в клетките, както и в клетъчната мембрана, което е важно за максимална сила, издръжливост и жизненост.

Астаксантинът също така е важен за поддъжането на кожата свежа и здрава, тъй като се боди и със свободните радикали, които се образуват в кожните клетки в следствие на UV радиация, замърсен въздух, пушене, неправилни диети, стрес. С неутрализирането на свободните радикали, астаксантинът защитава и позволява на кожата да се възстанови по подходящ начин.

 

Напишете вашия коментар