Многото ползи за Вашето здраве, които зеленият чай Ви осигурява

Публикувано от Лидия Костова 15/08/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Зеленият чай се получава от същият вечнозелен храст, от който се получава и черният чай, но неговият светлинен преработвателен метод позволява наличието на полифеноли като проантоцианадин и катецин, които са мощни антиоксиданти. Той не е ферментирал, което му дава възможност да съдържа повече антиоксиданти от черния чай, следователно многобройните ползи от зеления чай за Вашето здраве не могат да бъдат преувеличени.

зелен чай здраве ползи

Зеленият чай е потентен за превенция на рак и това се дължи на наличието на антиоксиданти като EGCG, които намаляват клетъчните вреди, можещи да доведат до рак. В допълнение, зеленият чай подобрява антиоксидантните ензими на организма Ви (като глутатион), които могат да бъдат много ценни за лечение на артрит. Глутатионът има потентността да намали възпалението и разрушаването на хрущяла. Неговият редовен прием може да защити организма Ви от много заболявания, които са причинени от свободните радикали.

Освен това, рискът от развитие на рак на храносмилателната система, ракът на маточната шийка и ракът на простатата се понижава поради антиоксидантния ефект на чая. Рискът от сърдечно-съдови заболявания се намалява, тъй като чаят може значително да намали нивата на холестерола в кръвта, което би попречило на атеросклерозата и кръвните съсиреци. Жените в менопауза могат да се възползват много от този чай.

Той помага за балансиране на нивата на естроген, като по този начин облекчава симптомите на менопаузата (като горещите вълни). Някои видове рак на гърдата могат да бъдат предотвратени чрез редовно пиене този чай. Въпреки това, бременните жени трябва да потърсят съвет от своя лекар, преди да приемат зелен чай, защото съществува риск за тях.

Наред с другите ползи той също така е полезен за предотвратяване на кариес, подобряване на въздушния поток в белите дробове на пациентите с астма, засилване на умствената дейност, подтискане на апетита при загубата на тегло. Освен това е установено, че чаят е 100 пъти по-мощен от витамин С и 20 пъти по-мощен от витамин Е като антиоксидант. Антиоксидантите играят важни роли в организма, тъй като те поддържат здравето, предпазват от болести и подобряват дълголетието.

Освен това, ползите от зеления чай не могат да бъдат пълни, без да се спомене за  способността му да регулира глюкозата, която е основен енергетик на организма. Той премахва неизползваната глюкоза, която се съхранява от тялото Ви, под формата на мазнини, а оттам води и до намаляване на теглото, което може да бъде постигнато чрез редовен прием на този чай. Той се предлага в различни форми като пакетчета, екстракт  от чисто зелени добавки и така нататък. Чаят може да се намери навсякъде в супермаркетите и магазините за здравословни храни, но се уверете, че го закупувате от надежден доставчик.

Напишете вашия коментар