Митове за Креатинът

Публикувано от Лидия Костова 07/01/2012 5 Коментари Фитнес добавки,

Чували сте всякакви истории и митове за креатинът. Сега можете да помогнете с разгадаване на случая за един от най-сигурните продукти във фитнеса! Открийте отговорите тук.

Независимо дали се излежавате вкъщи, дали сте обикновен фитнес ентусиаст, или пък сте непрекъснато в залата, то 100% сте чувал за креатин. Въпреки това, най-вероятно сте чували странни истории, или пък положителни, ергогенно подобряващи ефекти на креатина над организма.

креатин митове

Вероятно се чувствате объркани, когато става въпрос за тази популярна добавка и не знаете дали е безопасна за вас. Нека да разгледаме някои от най-известните заблуди около креатина. Вярваме, че след като веднъж тези митове са развенчани, ще видите, че в действителност е много безопасна добавка.

Развенчаване на митовете за креатина

 

Въпрос 1: Това стероид ли е?


Анаболните стероиди са синтетични аналози на мъжкия полов хормон тестостерон, който е незаконен без предписание от лекар. Докато анаболните стероиди могат да се намерят на черния пазар, вие със сигурност не можете да си ги закупите от кварталната аптека.

Креатинът, от друга страна, е легална хранителна добавка, която е широко достъпна (дори и магазините за хранителни стоки продават креатин) и най-важното е, че креатина не е забранено вещество. Креатинът се продава на борсата в продължение на десетилетия и се смята за изключително безопасен за здравето. Креатинът със сигурност ще увеличи силата на потребителя, мускулната издръжливост и ще помогне за увеличването на мускулния обем.

 

Въпрос 2: Причинява ли креатинът бъбречни увреждания?


Както при всяка добавка, е силно препоръчително да се консултирате с вашия личен лекар преди началото на всякакъв вид креатинов прием. Въпреки това, множество проучвания са доказали, че креатина е нетоксичен и безопасен за употреба от възрастни със здрава бъбречна функция, дори когато се използва в дългосрочен план.

 

 

Въпрос 3: Ще доведе ли до мускулни крампи или нараняване?


Това е може би най-известният мит сред спортистите. Това е пълна заблуда и е нещо, което се повтаря толкова много, че тези хора, които са без предварителни знания за креатина, за съжаление го приемат като факт.

креатин и мускулни крампи

Ако един спортист, който използва креатин, получава мускулни крампи, те ще преустановят неговото използване, когато в действителност схващанията най-вероятно се дължат на липсата на хидратация, неправилен електролитен баланс, или различни други фактори, които могат да доведат до спазми. Много атлети погрешно вярват, че креатина ще увеличи риска от нараняване. Все пак, изследванията показват, че креатинът не увеличава вероятността от нараняване.

 

 

 Заключение


Няколкото митове, които разгледахме са най-разпространените днес, но със сигурност има повече, с които Вие ще се сблъскате. Надяваме се да не взимате на сериозно всичко, което чуете за креатина от тук нататък. Можете да споделите в коментарите под статията за митовете, които Вие сте чували.

Насърчаваме ви винаги да търсите законна научна литература, когато става въпрос за креатина или всяка друга хранителна добавка. Да не се разчита на лични анекдоти на приятели, колеги фитнес ентусиасти, треньорски щаб и т.н.,а  на публикувани, рецензирани изследвания. Бъдете подозрителни към всякакви странни претенции, независимо дали те са отрицателни или положителни.

 

 

5 Коментари

MA6INA7A:
07/01/2012, 10:25:30 PM
Отговор

Най - ме кефи да говорим за креатин в залата с момченцата който ме виждат как лапам лажиците с чудотворния прах... И се почва няма ли да си преебеш бъбреците? Черния ти дроб вече е утишал на кино... Просто незнам кфо да казвам на такива хора незнам наистина... ще и давам да четат тука макар че и тва няма да помогне.Пиите креатин няма странични ефекти не е стероид и не се умира на 40 от него пия го толкова време вече само плюсове без нито един минус!

Stoyan_:
08/01/2012, 12:41:43 AM
Отговор

При някои хора появата на крампи при прием на монохидрат не е мит а реалност, говоря от личен опит. За щастие това се контрира лесно

Консултант от Фитнес Храни:
08/01/2012, 12:11:33 PM

Затова и се препоръчва винаги да се консумира обилно количество вода, докато приемаме монохидрат. За крампите помага и приема на сол в умерени количества.

Варна:
08/01/2012, 06:29:09 PM
Отговор

Креатин всеки пие и няма сериозни странични ефекти, при мен временно когато го пия и задържам вода съм стигал и до 150 горна граница на кръвното. Храня се здравословно, тренирам здраво и съм на 17 години. Случвало ми се е и да се задъхвам от него, устата ми да пресъхва, на моменти мускулни крампи / там вече може би е защото не съм консумирал достатъчно вода/, но ефекта си заслужава наистина... Защото тези странични ефекти след спирането на приема му прекратяват. :angel:

MA6iNA7A:
09/01/2012, 06:41:57 PM
Отговор

Кой пие креатин монохидрат без достатъчно вода?? Това,че незнаете как се пие си е лично ваш проблем.На доза минимум 400 ml вода ! А през деня по 7-8 литра,макар че толкова вода трябва да се пие и без цикъл с креатин.Сигурен ли си,че пресъхването и задъхването е именно от креатина,защото на мене не ми се вярва. :wink:

Богу:
17/01/2012, 11:27:36 AM
Отговор

Всъщност в кварталната аптека обикновенно има по 2 стероида :D

Напишете вашия коментар