Медитация - какво представлява

Публикувано от Лидия Костова 11/05/2018 0 Коментари Здраве и красота,Упражнения,


„Оммммм“. Това може би е първото нещо, за което се сещате, като чуете думата „медитация“. А другото нещо, за което се сещате е за човекът основал будизма – Буда. Малко по надолу ще Ви разкажем кой точно е този човек и какво е направил той.

Много хора практикуват това упражнение поради причината, че то им носи концентрация, пробуждане и виждат света по различен начин. И не само това, ами чувстват спокойствие на съвсем ново ниво. Хората дори променят живота си чрез медитацията, а тя има голям плюс и той е, че всичко това е безплатно!

Единствените ограничения са в самите Вас!

Медитирането е вид тренировка на ума, която предизвиква развитие в определени от Вас цели. Ако искате да си развиете например физическото или духовното състояние, медитирате ли и вярвате в това истински, Вие ще го постигнете!

Все по-популярна става и при нас през последните години. Тя се практикува от източните религии и духовни учения вече над 50 века! Благодарение на която, много животи са променени към по-добро и хората са по-целенасочени и концентрирани към важните неща от живота.
 

Как медитацията влияе върху здравето на човек

 


Да започнем с едно качество, което много хора искат да притежават:

Спокойствието:

Знаете ли каква е разликата между хората, които не практикуват медитация и тези, които я практикуват? Първите приемат всяка тяхна мисъл за достоверна и ако тя е негативна, въпрос на минути е фантазията им да я развие в нещо по-голямо и лошо за самите тях. Следователно започват притеснения, ядове и още куп неблагоприятни неща за тях.

А вторите – пълна противоположност! Медитиращите просто с времето задобряват и успяват да елиминират всяка тяхна мисъл, която би могла да ги натовари емоционално. Това е напълно достатъчно, за да постигнете спокойствие! Защото както знаете много добре, всичко е само в главата Ви!

Най-честият пример: Звъните на гаджето си. Тя/той не Ви вдига телефона и във Вас веднага започват да се раждат идеи, че нещо не е наред, нещо има, изневерява Ви!!! С някой/я друг/а е!!! Убил го/я е някой!!! Катастрофирал/а е!!! ЛЕЛЕЕЕЕЕ!!! Хора, спокойно бе! Инфаркт ще си докарате! Ето това може да направи една проста мисъл с Вас! А партньорът Ви просто да си спи сладко-сладко и да Ви сънува!

Още:

Регулира кръвното налягане

Учени от университета „Харвард“ са направили експеримент, който установява, че благодарение на спокойствието на трениращите, тяхното кръвно налягане било в много по-добри граници. По-малко от тези хора се оплакват от кръвно налягане, като цяло.

  • Любопитно: Лекарствата за понижаване на кръвното налягане действат успокояващо на стреса, а същото влияние оказва и медитацията на тялото. За това практикуването ѝ води до нормализиране на кръвното и е препоръчителна, вместо да приемате лекарства.


Подсилва имунитета

И не само това! Благодарение на придобитата релаксация, възстановяването на пациенти болни от рак става по-бързо! Проучване сочи, че ако се практикува всеки ден релаксацията на мускулите, може да се избегне появата на рак на гърдата отново. Също така продължителното изпълнение на упражнението води и до засилване на имунната система.

Контролиране на емоциите

Това означава да се освободим от миналото си, от това минало, което ни мъчи и ни кара да се чувстваме зле. За съжаление това е много трудно да се постигне и да забравим всички травми в самите нас, но с повече упражнения може да се постигне всичко и да владеете емоциите си от момента, в който те се появят.

Плодовитост и при двата пола

Тук отново ще намесим стресът. Това най-вероятно го знаете, а и звучи логично. Когато тялото на жената е под стрес, то влияе не само на външността, а и на вътрешността ѝ, за това е по-трудно да забременее. При мъжете е доказано, че по време на стресови ситуации, броят и подвижността на сперматозоидите намалява значително и е по-трудно да си вършат работата. С повечко медитация, стресът няма да го има вече!

Нека обаче да Ви преразкажем кой е Буда, както Ви обещахме в началото, докато не сме забравили.

 

Сидхарта Гаутама БудаИли познат още само като Гаутама Буда или Шакямуни.


Този човек е основната фигура в будизма, приеман е още за Бог или пророк не само от изповядващите будизма, а и от хора изповядващи други религии. Той бил роден в малка държава на име Капилавасту (днешен Непал), а по-голямата част от живота си прекарал в Индия, където разпространявал своите знания и вяра.

Благодарение на неговите последователи, след неговата смърт думите му били запаметени и били предавани устно един на друг и чак векове след смъртта му били записани за първи път! Тук ще Ви споделим и някои от неговите изрази, които със сигурност ще променят живота Ви към добро, ако повярвате в тях!

1. „Всичко това, което сте сега, е резултат от мислите, които сте имали.“
2. „Животът не е проблем, който трябва да бъде решен, а реалност, която трябва да бъде преживяна.“
3. „Нека всеки човек се насочи първо към правилното за себе си и едва тогава да учи другите.“
4. „Не вярвайте на нищо, независимо къде сте го чели или кой го е казал, дори да съм аз, освен ако то не е в съгласие с вашия собствен ум и разум.“
5. „Не е достатъчно някой да бъде добър човек, ако не върши нищо.“
6. „Една свещ може да запали хиляди други, без от това животът й да намалее. Щастието не намалява, ако го споделяте.“
7. „Цялата тайна на съществуването е да се избавите от страховете си. Никога не се страхувайте какво ще стане с Вас, не бъдете зависими от никого. Само тогава, когато откажете всяка помощ, ще бъдете свободни.“
8. „Всички грешки в живота са заради мисленето Ви. Ако мисленето Ви се промени, ще се промените и Вие.“

 

Видове медитация

 


За да се научите да медитирате обаче, първо ще Ви е нужно да знаете какви пози трябва да заемете. Най-добрият начин за обяснение е да видите с очи как да застанете и във видеото долу ще разберете няколко пози и от там можете да си изберете, коя е най-добрата за Вас, без да усещате никакво напрежение в тялото Ви.


В случай, че не знаете от къде да си закупите йога блокчета, при нас има много изгодно предложение и можете да цъкнете ТУК, за да го видите.

За повече удобство, както казва жената в клипа, ще Ви е нужна и постелка за тренировки и йога. С нея ще предпазите Вашите крака от синини и неудобство от твърдата повърхност. Те са много добри и меки, като предлагаме и Eco-friendly постелки създадени с грижа за природата.

За да не Ви бъркаме допълнително, ако сте напълно начинаещи, най-добре ще е за Вас да напишете в Youtube „водена медитация“. Там ще намерите медитация, както за начинаещи, така и за определени видове, като медитация за любов, против стрес, против умора и т.н. В клипа долу ще видите йога за начинаещи, с която можете да започнете.

 

 

Подходящо време за медитиране

Да Ви кажем честно, няма точно определено време за медитиране. Ние обаче можем да Ви препоръчаме да отделите малко време сутрин и да започнете деня си с нещо позитивно, което ще Ви предпази от негативното през деня. Енергията е едно от предимствата, което получавате след медитация, а точно тя е причината да сте заредени, усмихнати, спокойни и концентрирани през целия ден!

Надяваме се, че статията е представлявала интерес за Вас и сте научили нещо ново. Ако това е така, моля споделете я с близките Ви, за да ги предпазите от лошите последици на стреса и останалите вреди от ежедневните препятствия, които можете да прескочите с лекота с малко медитиране.

„Няма път към щастието. Щастието е самият път.“

Буда

Намасте,
Екипът на FitnesHrani.com