MCT - отслабване с ПОЛЕЗНИ мазнини

Публикувано от Лидия Костова 09/09/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Какво представлява MCT?


Средно-верижните триглицериди са мастни киселини, които  по-лесно се усвояват от организма в сравнение с други мазнини.  MCT маслото е съставено от каприла и капринови мастни киселини.

Каприловата киселина често се отстранява от MCT масло и се използва за козметични цели.  Това се отнася и за  октановата киселина.

Мастните молекули са структурирани във "вериги".  Както подсказва името - средно-верижните триглицериди са по-къси от дългата верига триглицериди.  Това  ги прави по-лесно смилаеми от дългата верига.

MCT има между 6 и 12 въглеродни атома в структура си.  Дълговерижните триглицериди имат повече атоми.  Тъй като са по-къси вериги, триглицеридите са по-малко  гъсти.  Нормалните мастните молекули имат 9 калории на грам, а MCT молекулите имат само 8,3 калории за 1 грам.

MCT се съдържа в кокосовото мляко

Средно-верижни триглицериди  се намират в храни като кокосовото  и палмово масло.  

Как МСТ влияе на организма ни?

Средно-верижни триглицериди са по-лесни за усвояване в сравнение с другите мастни молекули.  Средно-верижните триглицериди са пряк източник на енергия за организма. В този смисъл, те имитират функцията на въглехидратите.

Потреблението на средно-верижните триглицериди  насърчава  калорийната  термогенеза, изгарянето на мазнините, както и производството на аденозин трифосфат.

MCT са се използвали като един от многото елементи в лечението на гърчове.

Какви са  симптомите на дефицит?

Въпреки че няма симптоми на дефицит, всеки може да се възползва от МСТ.
Често хората  консумират храни, които са с високо съдържание на наситени мазнини .  MCT е здравословна и  естествена алтернатива.

средно верижни триглецириди MCT

Хора, които могат да се възползват от тези триглицериди са тези с: наднормено тегло, за издържливост при атлетите , страдащите от хронични заболявания.

Затлъстелите лица могат да намерят MCT консумацията полезна за постигане на желаното  тегло.  Мастните молекули са  гъсти и потреблението на здравословни мазнини като заместител на лоши мазнини ще доведе до чувство на засищане.  Потреблението на добрите  мазнини ще позволи да се намали апетита за храна, да усетите чувство на ситост и да се избегне натрупването на мазнините в тялото, които са свързани с консумацията на лошите мазнини.

Какъв трябва да бъде приема на MCT? Има ли странични ефекти?

Единственият известен страничен ефект на MCT е дразнене на стомашната лигавица,  когато се приема на празен стомах  и  в големи количества.

MCT е безопасна хранителна добавка. И все пак, индивидуалната поносимост  се различава .  Хората със стомашно-чревни проблеми трябва да избягват използването на MCT.  Диабетиците трябва да се консултират с квалифициран практикуващ лекар, преди употребата на MCT.  Относно дозата – следвайте етикета.

Бъдете внимателни с всяка една добавка и в случай на неразположение преустановете приема!

Напишете вашия коментар