Масло от сьомга - източник на мастни киселини

Публикувано от Лидия Костова 28/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Рибеното масло от сьомга – богат източник на полезни мастни киселини


 Повечето от Вас приемат  мазнините  като нещо, което трябва да се избягва, но не всички мазнини са еднакви. Има такива мазнини, като Омега 3 например, които  са незаменими мастни киселини, и са изключително необходими за вашето здраве и красота. Тези здравословни мазнини са съставени от DHA и ЕРА, които предпазват вашите органи от дегенеративни заболявания, като стимулират метаболизма  и подобряват умствената Ви дейност.  DHA и ЕРА са градивните блокове на всички клетки в нашите жизненоважни органи и Вие имате нужда от тези хранителни вещества.

масло от сьомга

Проблемът е обаче, че вашето тяло  не може сам да произвежда омега 3 мастни киселини, ето защо те трябва да бъдат набавени като част от разнообразното ежедневно хранене.  За съжаление обаче, това не винаги е възможно, особено пък в нашето забързано ежедневие. Много добър вариант е приемът на рибено масло, под формата на хранителна добавка, но не какво и да е, а точно масло от сьомга. Омега 3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло от сьомга, помагат да избегнете или забавите редица заболявания!

 

Здравословни ползи от приема на масло от сьомга


 Маслото от сьомга  помага при  атеросклероза и в резултат от това намалява  опасността от инфаркт. То също така  намаляват нивото на триглицеридите и стимулира по естествен начин имунната система. Редовната консумация на рибено масло от сьомга подобрява кръвообращението и сърдечната дейност. Това е така, защото маслото  от сьомга съдържа големи количества омега-3 мастни киселини EPA и DHA, както и известни  количества витамини А&D.

Масло от сьомга е нужно и спомага, за изграждане на клетъчните мембрани и  стимулира производството на растежния хормон. По този начин  помага за увеличаването на мускулната маса и сила, което е една от причините това масло да се препоръчва на спортуващите хора и на бодибилдърите.  Освен това, много проведени  изследванията доказват, че маслото от сьомга  успешно се бори  със симптомите на депресивни състояния, кожни проблеми, мигрена, и други.

 

 

Какво прави маслото от сьомга полезно?


Това са разбира се полезните мастни киселини които съдържа. Известно е, че многократно ненаситените Омега-3 – мастни киселини ейкозапентаенова киселина (ЕРА) и декозахексаенова киселина (DHA), оказват изключително  благоприятно въздействие върху функцията на сърцето, кръвообращението и здравето на  съдовете. Съществени количества ЕРА и DHA се намират само в определени студеноводни риби (скумрия, херинга, сьомга).

Ескимосите, които консумират значителни количества рибни продукти, богати на на омега 3 мастни киселини не боледуват като нас от сърдечно-съдови заболявания. От друга страна, средното  доставянето в организма на тези Омега-3 – мастни киселини в България е доста под препоръчваното ниво, което е може би една от причините да сме в челните места по смърт от инфаркт и инсулт. Ето защо, масло от сьомга  представляват естествен алтернативен източник за сдобиване с тези незаменими киселини.

Можем да обобщим здравословните ползи на маслото от сьомга, в следните няколко реда: Маслото от сьомга намалява холестерола и триглицеридите, регулира метаболизма дори и когато са налице заболявания свързани с него, подобрява и осигурява нормалното функциониране на сърдечно – съдовата и нервната система, подобрява състоянието и функция на съдовете след инфаркт или инсулт, прави кожата здрава и еластична, подобрява функцията на всички системи и органи, оказва благоприятен ефект при износени и натоварени стави, облекчавайки възпаленията свързани с това.

 

 

 

Напишете вашия коментар