Мъртва тяга за Мускулна маса

Публикувано от Консултант от FitnesHrani.com 04/05/2011 0 Коментари Тренировки,

мъртва тяга


Доказан факт, че ако искаш качество на мускулите,  тягата е еднo от най-добрите упражнения.

Чували ли сте някога за културист който не трябва да прави тяга, защото кръста му става широк  и едър?Доказан факт е, че ако искате да имате качествени мускули, трябва да правите тяга.

В статията ще поговорим за няколко различни стила.Така че ако искате качествена мускулна маса правете тяга, и не се предавайте.

 

ЧАСТИЧНА ТЯГА


частична мъртва тяга

Ако никога не сте правили тяга, ви препоръчваме да започнете с „частична тяга” от права поза или клекнала поза.Началното разположение на лоста трябва да бъде над коляното и с конвенционална или близка до крака позиция.Има два вида захват на ръцете - една срещу друга, или обикновен захват, при който е препоръчително да използвате фитили. Не ви препоръчвамe да използвате ръкавици защото ще загубите чувството си за допир.

Това е причината която ви кара да губите сцепление.Започвайте с  тегло което не би нарушило правилото за изпълнение.Когато започвате дръжте краката си свити а кръста изправен.Стъпете здраво захванете лоста с фитлите на ръцете и придържайте рамената назад.Всеки следвъщ път трябва да бъде в стила „Докосвам и правя”.С това имаме в предвид , че при всеки път не трябва да спирате и да се подготвяте отново и отново, правете повторение след повторение  докато не свършите упражнението.Този вид тяга е много добра поради силата която идва в ръцете и покачването на маса.

 

 

Тяга с изпънати крака


тяга с изпънати крака

Тягата с големи тежести трябва да се практикува само от напреднали.За този стил ще работите с прасците и долната част на гърба.Качете се на нещо по-високо (кутия, или праг) за да получите повече пространство.Започнете да дърпате колкото можете по близо.Когато започнете да пускате, дръжте краката си напълно прави и стегнати и набележете до къде можете да свалите лоста , като същевременно го държите близо до краката си.

 

 

Конвенционална тяга


Причината да използвате обувки с ниска подметка е за да сте близо до земята колкото можете.Повярвайте, ако носите обикновенна маратонка на първо място това  ще се отрази на максималното тегло, независимо от позицията ви.

Разтворете краката на широчината на раменете така че пищялите ви да допират лоста.Вашият захват трябва да бъде от външната страна на лоста така че когато дърпате да вдигате лоста а не да го плъзгате по бедрата.Със свити колене и изправен кръст започнете да дърпате по дължината на крака като държите лоста възможно най-близко до краката.След като лоста се вдигне над бедрата изпънете раменете назад.

Никога не правете тяга изгърбени!

Стила „Докосни и правя” се базира на здраво стегнатите крака.Повторенията са свършени когато спрете и си починете, най-вече прасците.Оставяйте лоста на земята с плавно движение.Винаги дръжте ръцете си стегнати.За да получите сила от този вид тяга тябва да повтаряте всичко описано по горе след всяко повторение.

 

Тяга стил сумо


сумо мъртва тяга

С тази позиция силата е в краката ви, а движенията са аналогични на по-горе описаните.Ширината на краката зависи от това как ви удобно.Баланса е основният елемент включен в сумо тягата.Тук важна роля играе кратката дистанция.Идеята на сумо тягата в общи линии е като тази на конвенционалната тяга.При изпълнението е важно да „отлепите” тежестта от пода за да довършите тягата.

 

Тяга тип Бокс


box deadlift

Това са обикновенни конвенционални тяги, извършвани върху по висок предмет (праг, кутия и тнт).Няма да можете да се справите с размера на теглото близък до този на вашето тяло.Препоръчва се след по-тежки серии.Краката играят много по голяма роля от тази на гърба.Повечето трибойци предпочитат движението заради натоварването на краката.Повторенията ще бъдат същите като на тягата с изпънати крака.

 

 

Heavy Тяга


heavy-deadlift

Сходно движение с това на мъртвата тяга с разликата че натоварването е в горната част на коляното.Смисъла на упражнението е да се получи хармония при повдигането на лоста от земята.Изпълнява се 3x3 с 70 кг  или повече.

Автор на статията : Екипа на Фитнес Храни

Напишете вашия коментар