Лутеин като добавка за добро зрение

Публикувано от Лидия Костова 15/03/2012 0 Коментари Здраве и красота,

Лутеин и очите


Лутеинът е антиоксидант, намиращ се в много растения. Хранителен режим богат на лутеин може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и някои видове рак Този естествен пигмент, често срещан с друг антиоксидант - зеаксантин, може също така да играе роля в поддържане на здравето на очите. Много очни заболявания могат да доведат до намалено зрение, а знаейки, каква роля играе лутеинът в предотвратяването на някои от тези очни заболявания може да ви помогне да защитите зрението си.
 

 

лутеин за очи

 

 

 

Състояние на очите


Ретината – задната вътрешна обвивка на окото, съдържа област наречена макула, която е отговорна за централното зрение. Това е зрението, което използвате при четене, шофиране или разпознаване на лица. Макулна дегенерация настъпва, когато клетките на макулата се разградят или когато растат абнормни кръвоносни съдове под нея. Хората с дегенерация на макулата имат тежко увредено зрение, което води до слепота.

Катаракт се получава, когато естествената леща на окото, разположено зад ириса, започне да се втвърдява. Обикновено, катаракта се среща като част от естествения процес на стареене и се появява най-често при възрастните. Промени в зрението настъпват постепенно при наличие на катаракт, но в по-напредналите стадии води до влошено зрение и отблясъци. Веднъж предизвикал такива увреждания, катарактът се премахва само оперативно

 

 

 

Предотвратяване


Веднъж поело щети от макулна дегенерация или катаракт окото трябва да премине лечението, което обаче няма да върне доброто му състояние. Хирургически се премахва катаракт и това често подобрява зрението. Въпреки всичко това не помага при макулна дегенерация, и при наличие на такава може би ще пожелаете да се избегне инвазивната очна хирургия. Лутеинът може да помогне за предотвратяване на тези увреждащи зрението болести.

 

 

 

Хранителност


Хранителен режим, богат на лутеин и зеаксантин могат да помогнат за очите ви. Много зеленчуци съдържат тези важни хранителни вещества, както къдраво зеле, зелено зеле и ряпа. Можете да намерите лутеин и в плодовете, особено в портокали, папая, грейпфрут, пъпеш и мандарини.

 

 

Суплементи


Много мултивитамини съдържат лутеин, но някои компании произвеждат витаминни добавки, предназначена за витаминозно захранване на очите.
 

Екипа на Фитнес Храни

 

Напишете вашия коментар