Ликопен намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Публикувано от Лидия Костова 19/11/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Ликопен е каротиноид, пигмент, който дава цвят на растителните  храни. Тези каротиноиди са мастноразтворими, което означава, че те се съхраняват в мастните тъкани на тялото ви. Ликопенът може да бъде намерен в черния дроб, кожата и кръвта. Високият прием на ликопен е свързан с намален риск от сърдечни заболявания.

ликопен

 

Потенциални ползи от ликопен


Ликопен, както и други каротиноиди, може да предложи антиоксидантни ползи, според "Американското списание за клинично хранене." Този  каротеноид може да попречи на оксигенация на липопротеини с ниска плътност, които са вид  липиди в кръвта ви. Антиоксидантните свойства на ликопенът може да попречи на оксигенацията на липопротеини с ниска плътност, от увреждане на клетките на сърцето и артериите, което може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

Кои храни съдържат ликопен


Доматите  и доматените  продукти са сред най-известните източници на ликопен - доматено пюре и сос съдържат най-високите нива на този каротиноид по обем, според диетолозите. Въпреки това, разнообразие от други храни  също съдържат ликопен. Те включват диня, коктейл от зеленчуков сок, печен боб, грейпфрут и супи от  миди.

Добавете ликопен към вашата диета за увеличаване и стимулиране на имунната система. Ликопенът работи с други каротеноидни антиоксиданти и хранителни вещества, за да помагат при прочистването на болните клетки и патогени от тялото.

 

 

 

 

Напишете вашия коментар