Ленено масло или рибено масло да изберем

Публикувано от Лидия Костова 22/03/2012 0 Коментари Здраве и красота,

Някои видове мазнини са по-здравословни от други, и консумирането им в умерени количества може да бъде част от общия план за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Един вид от здравословните мазнини са омега-3 мастни киселини, които се намират в рибата, рибеното масло и лененото масло.Въпреки това, съществуват различни видове омега-3 мастни киселини, така че най-добре е да знаете, какъв е вида им и концентрацията им, съответно в лененото масло и в рибеното масло.

ленено или рибено масло

Омега-3 мастни киселини


Омега-3 мастните киселини, попадат в категорията на полиненаситени мазнини, от които тялото се нуждае в определени количества. Тъй като тялото ви не произвежда омега-3 мастни киселини, трябва да ги получи чрез вашата диета.Трите основни вида омега-3 мастни киселини са ейкозапентаенова киселина или EPA; докозахексаенова киселина или DHA и алфа-линоленова киселина или ALA. EPA и DHA сe срещат в сладководната риба, рибено масло.

ALA се среща в соево масло, рапично масло, лененото семе, ленено масло, орехи, брюкселско зеле, зеле, спанак и зелени салати. Тялото може да конвертира част на АLА киселините в DHA и EPA. Въпреки това, са необходими повече изследвания, за да се знае точно колко добре тялото преобразува ALA.

 

Здраве за сърцето


Консумирането на омега-3 мастни киселини е доказано, че понижава кръвното налягане и намаляване нивата на холестерол - и двете от които могат да предпазят от сърдечни заболявания. EPA и DHA също помагат за намаляване на съсирването на кръвта и намаляване на нивата на триглицеридите. Целта е да се получават 3 грама омега-3 мастни киселини всеки ден, които можете да набавите от ядене на мазна риба всяка седмица или като рибено масло, под формата на добавки.

Рибено масло като добавка може да варира значително в количеството DHA и EPA, които съдържа, така че четете внимателно етикета.За тези, които не ядат риба, приема на ленено масло ще предостави на тялото ALA. Докато по принцип се препоръчва диета, богата на EPA и DHA, диетите с високо съдържание на ALA са показали, че намалят риска от сърдечен удар. Тук целта е от 1 до 2 грама ALA на ден.

 


Артрит


Омега-3 мастни киселини помагат за намаляване на възпаленията, което може да бъде полезно за тези, които с ревматоиден артрит. Тъй като маслото от ленено семе съдържа само ALA, са необходими повече изследвания, за да се определи дали помага, при наличие на достатъчно ALA, което да се преобразува в EPA и DHA. Консумирането на рибено масло богато на EPA и DHA не лекува ревматоиден артрит, но може да намали ставните възпаления, сковаността и болката и да ви позволи да намалите размера на противовъзпалителни медикаменти, от които се нуждаете

 

Напишете вашия коментар