Л-Карнитин - за какво служи

Публикувано от Лидия Костова 20/05/2020 0 Коментари Фитнес добавки,

Наясно сме с това, че по-голямата част от хората, които са отделили част от времето си, за да прочетат днешната статия, са чували за Л – карнитина. Допускаме обаче, че информацията ви може да е неправилна или твърде оскъдна. Това всъщност е една от основните причини да напишем днешната си статия и да отговорим на поредица от често задавани въпроси. Ще ви разясним в детайли какво всъщност представлява тази хранителна добавка и какво можем да очакваме от нея.

Всичко, което трябва да знаем за L – карнитина

извайте тялото с l-carnitineВсичко започва през далечната 1905 година, когато за пръв път Л – карнитинът е извлечен от мускули. Разбира се, много време е било необходимо, за да се установи по какъв точно начин той влияе върху човешкия организъм. Едва през 1982 година той се превръща в широко разпространена добавка, която е била използвана и за лечение.

Една от често допусканите грешки е, че той се приема като аминокиселина, с това съвсем не е така. Прави ни впечатление, че не малка част от хората го наричат по този начин, а правилното му наименование е „Витаминоподобна киселина“.

Знаете ли, че карнитинът се изхвърля изключително бързо от тялото и затова постепенно трябва да се подменя. Около 17 часа е неговият полуживот. При хората, които не страдат от никакви заболявания и водят нормален и активен начин на живот, то набавянето на карнитина идва директно от храната и едва 25% се синтезират от тялото.

Л – карнитинът се синтезира основно в бъбреците и метаболизмът му до изключително голяма степен зависи от тяхното правилно функциониране.

Що се отнася до това кои са източниците, богати на карнитин, следва да поясним, че те не са никак малко. Основно се среща при червеното месо и най-вече при телешкото и агнешкото. Млечните продукти и авокадото също са считани за източници. При зеленчуците и плодовете количеството карнитин е минимално или въобще липсва такова.

Сигурни сме, че по-голямата част от вас преминават към консумацията на Л – карнитин, заради това, че той способства до голяма степен изгарянето на мазнините в човешкото тяло. Разбира се, това съвсем не са единствените ползи, които можем да извлечем от него. Съществуват и множество други благоприятни въздействия върху организма. Ето кои са основните от тях:

  • Ако един спортист консумира Л – карнитин, той мигновено ще стане свидетел на подобряване функциите на метаболизма;
  • Тази хранителна добавка забавя процесите на стареене на костите, както и подобрява значително структурното им качество;
  • Подобрява се сърдечната дейност и по този начин се изключват не малко заболявания на сърдечния мускул;
  • Намалява се значително натрупването на млечна киселина в мускулите;
  • Мускулите се снабдяват с кислород много по-лесно и бързо, отколкото при хората, които не приемат карнитин под каквато й да е било форма;
  • Няма как да не споменем, че карнитинът подобрява и мозъчната дейност;
  • Той участва значително в растежа на мускулите и тяхното правилно развитие;
  • При мъжете той успява да подобри качеството на сперматозоидите, затова и не малка част от лекарите го препоръчват на хора, които имат проблеми с това.

Вероятно много от вас в този момент се питат коя е правилната дозировка за тях и на кой точно Л – карнитин да заложат, в случай че желаят да преминат към консумацията му. За да ви бъдем максимално полезни, каквато всъщност е основната ни цел, то ние ще споделим, че при спортуващите хора препоръчителната дневна доза е между 2 – 4 грама дневно, като тя не бива да превишава до 6 – 7 грама. Това, разбира се, трябва да бъде съобразено с човешкото тегло и физическата активност.

Онези от вас, които искат да си набавят качествен Л – карнитин, но не са сигурни от продуктите на кой физически обект или онлайн магазин да се възползват, то нашата препоръка е да разгледат богатия асортимент от предложения, които ще открият в онлайн магазина FitnesHrani.com.

Напишете вашия коментар