Креатин - основна и безопасна хранителна добавка

Публикувано от Лидия Костова 02/03/2011 1 Коментари Фитнес добавки,

Креатин - специално за фитнес хора

 

Креатинът се превърна в основна хранителна добавка. Преди време всеки искаше да знае какво е това, как функционира, и как се приема.


Много във фитнес индустрията твърдят, че е един от най-добрите продукти, а и са прави. Кой не би искал сила, бързо възстановяване, бързо изграждане на мускулите и то натурално? В началото креатинът се появява като обикновен креатин монохидрат и се развива бързо през годините. В тази статия ви се представя всичко, свързано с креатина. Ще научите какво прави, как да го приемате и какви резултати можете да очаквате от него.

креатин

 

 

Какво е креатин и какво прави той?


Креатин е легална добавка, която е лесно достъпна в почти всички (ако не всички) магазини за хранителни добавки. Понякога някои потребители отчитат незначителни странични ефекти, които не се забелязват при много хора, а и много хора не проявяват такива симптоми на непоносимост.

Креатинът е също така, естествен в организма, както и в някои храни. Въпреки това, сготвената храна разрушава голяма част от креатина в нея. Ето защо  е нужен като допълнение. Креатинът открит в тялото ни е на първо място (приблизително 90%) в мускулите. Креатинът може да се произвежда в по-малки количесатва от нашите черен дроб и бъбреците от аминокиселините. Той може да помогне на обобщаващ протеин, който помага на мускулите да растат.

Креатинът помага за производството на енергия, което е жизненоважно за тежките тренировки. Креатин в тялото увеличава производството на АТФ (аденозин трифосфат), който е източник на енергия, който тялото използва (особено в мускулите) по време на кратки изблици от енергия.

Креатинът не може да бъде ефективна добавка за издръжливост при спортистите, тъй като те използват напълно различна енергийна система, отколкото когато правите бързи движения. Креатинът също помага за изтеглянето на вода в мускулите, което им дава по-обемен вид.

Какви форми на креатина са на разположение?

* Креатин Монохидрат
* Креатин
* Ефервесцентен креатин
* Течен креатин
* Креатин с глутамин
* Креатин Етил Естер (CEE)
* Креатин капсули
* Креатин със захари
* Креатин с протеин
* Kre-Alkalyn

С толкова много форми, аз препоръчвам да започнете с креатин монохидрат, за да видите как тялото ви реагира на него. Някои хора реагират много добре с монохидрат, докато други не са податливи и трябва да бъдат допълнени с друга форма.
Креатин монохидрат е икономически най-ефективната форма на креатина, ако сте податливи. Има и много форми на добавката, които можете да опитате - прах, хапчета, капсули, течност.

Как се пие Креатин и как да го приемаме ?

Искам да започна, казвайки това - тъй като креатинът изсмуква вода от други части на тялото, за наводняване на мускулите,  е много важно да поемате течности и да пиете много вода през целия ден, за да предотврати проблемите, които може да се дължат на липса на вода ,особено през топлите месеци.

На въпроса как се пие креатин - креатинът може да се приема едновременно преди и след тренировка. 5 гр е всичко, което е необходимо всеки ден. Предтренировъчно приемане на креатин повишава количеството на АТФ в тялото за кратък изблик на енергия за да тренирате малко по-усърдно всяка мускулна група и стимулира по-бързо възстановяване.

След тренировката вземането на доза креатин се счита за най-доброто време, тъй като мускулите ще поемат това, с което ги подхранвате и ще помогне на бързото възстановяване. Така се и повишава и нивото на КФ (креатин фосфат) в тялото, когато ви е нужен бърз прилив на енергия отново, той може бързо да се превърне в ATP за тялото и да се използва като енергиен източник, както и да помогне на мускулите да се възстановят от тренировката.

Някои хора вярват в презапасяването с креатин. Това е просто, когато хората вземат 20гр креатин дневно в продължение на една седмица, за да наситят мускулите. Това им дава възможност да започне използването на креатин много по-бързо, отколкото ако трябва да чакат няколко седмици, за насищане на мускулите с креатин само при дози  5-10гр на ден.

С презапасяването се смята, че вашата полза от креатина ще дойде много по-бързо. 20 грама необходими през този период може да се разделят на 4-5 дози, разпределени през целия ден, ако е необходимо.Препоръчва се също да се взема креатин с въглехидратен източник, за да го абсорбира много по-бързо. Презапасяването не е необходимо и мускулите ви ще се наситят с креатин, но това ще отнеме няколко седмици.

заредете добре мускулите с креатин

Можете също така да направите креатинов цикъл. Ако искате, точен цикъл би бил един месец прием и 1 месец почивка от креатин, но пак е строго индивидуално. Някои хора смятат, че не се възползват пълноценно от креатина, така че те трябва да отделят малко време, за да се промият мускулите и да се позволи нормално нива на креатин обратно в мускулите, преди да се върнете на цикъла и повишите нивата рязко.

Безопасна употреба на креатин

Споменах по-горе за някои от незначителните странични ефекти. Отново, те са много малки и не застрашавт живота, освен ако не се пие достатъчно вода, която ако сте наистина заинтересовани от здравето си и фитнеса, би трябвало вече да знаете колко важно роля играе през целият ден. Водата, както разбирате, е много по-важна от всяка добавка за организма!

Към момента не са известни дългосрочни странични ефекти от приема на креатин. Креатинът е проучван в продължение на 80 години и няма признаци, към днешна дата, за сериозни увреждания, което е много обещаващо за бъдещето на продукта за дълго време. Продуктите идват и си отиват, а креатинът определено се задържа на пазара на хранителни добавки.

Автор: Александър Маринов

1 Коментари

Ivan:
30/06/2012, 08:54:30 AM
Отговор

А какво ще стане ако го пием примерно 1 месец и след това го спрем окончателно? Можем ли да поддържаме постигнатото с тренировки или ще се стопим?

Напишете вашия коментар