Коя протеинова добавка и кога?

Публикувано от Лидия Костова 02/09/2013 0 Коментари Фитнес добавки,

Най-използваната добавка в спорта без съмнение е протеина. Тези дни има толкова много налични вариации, че въпросът е да реши кой вид е идеален за Вас. Това очевидно зависи от различни инстанции, които включват времето на потребление (сутрин, след тренировка),крайните Ви цели (подобрена здравина, загуба на тегло), както и дали са нужни допълнителни хранителни вещества под формата на добавка за Вашата диета (повече въглехидрати, витамини и минерали).


В зависимост от крайните Ви цели, ако искате да постигнете големи размери, то тогава продукт за увеличаване на теглото е вероятно най-практичния избор, защото тези артикули обикновено се състоят от изобилие от протеини, въглехидрати, здравословни мазнини, както и голям брой калории . Поради тази причина Вие получавате достатъчно и качествено хранене, което Ви трябва, за да поддържате редовна диета само чрез приема на една удобна добавка.

От друга страна, ако Вие приемате добавка за загуба на мазнини, то ще бъде по-препоръчително да изберете протеинова добавка, която е с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини. Това обикновено е случаят с повечето протеинови добавки; затова като цяло те са идеални за основната им цел, която е да помагат за изграждането или поддържането на чиста мускулна маса. Въпреки това през последните няколко години са създадени някои диетични протеинови шейкове, които освен че съдържат щедри количества протеин за всяка доза и ниски нива на въглехидрати и мазнини, те също така съдържат изобилие от съставки за изгаряне на мазнини като екстракт от зелен чай и CLA.

Следователно Вие получавате комбинация от протеини и добавка за изгаряне на мазнини. От друга страна, ако сте загрижени за липсата на някои други хранителни вещества в диетата Ви или пък консумирате неправилно храната или просто нямате наличие на достатъчно време (или желание) да се организирате, може би трябва да помислите за една от най-популярните напреднали протеинови добавки или добавки тип „всичко в едно” .

Напредналите протеинови шейкове обикновено съдържат смесена комбинация от протеин, за да отговарят на различни изисквания (бърза, бавна абсорбция), както и няколко други хранителни вещества, включително различни аминокиселини и креатин. Шейковете тип „всичко в едно” са много сходни с напредналия протеин; те обикновено съдържат подобни вещества заедно с перфектни съотношения на протеини, въглехидрати и мазнини на порция.

Най-същественият детайл, който трябва да следвате по време на интензивна физическа дейност с всякаква дължина, е да се уверите, че приемате достатъчно протеин в диетата Ви. Докато участвате в тренировъчна рутина, Вие трябва да опитате да приемате протеин в доза от 1,5 до 2 грама на всеки килограм телесно тегло. Това понякога е трудна работа за постигане  само чрез цялостното Ви хранене, поради което протеиновите шейкове са толкова популярни. Подобно на тренировката -  повече протеин не винаги е най-доброто за Вас. Съществената подробност е времето; уредете това преди всичко останало.

 

Протеин преди тренировка


Консумирането на протеинова добавка преди тренировка може да играе ключова роля за протичането ѝ и за постигане на крайните Ви цели. Стремете се да я приемате около половин час до четиридесет и пет минути  преди да започнете тренировката Ви, за да осигурите на хранителните вещества време за навлизане в тялото Ви и да бъдат най-ефективни. Изпийте я по-рано и потенциално ще пропуснете ползите от нея, докато твърде късната й консумация може да Ви докара неприятна тренировка на пълен стомах и чувство за подуване. Трябва да се стремите към смес от високо съдържание на протеини и въглехидрати, които да Ви осигурят енергия за тренировките Ви, а не само да имате за цел единствено прием на протеин.

 

 

Протеин след тренировка


Подобно на добавките преди тренировка, Ви трябва смес от въглехидрати и протеини. Насочете се към въглехидрати с висок гликемичен индекс, които да задействат с отскок инсулина в тялото Ви, като по този начин увеличават синтеза на протеини и ускоряват доставката на хранителни вещества към нуждаещите се мускули. Суроватъчният протеин се смята за след тренировъчен, тъй като се абсорбира по-бързо от тялото и по този начин започва възстановяването на мускулите много по-бързо.

Преди лягане

Консумирането на протеинова добавка преди сън е много важно, за да помогнете на възстановяването и подпомагането на нов мускулен растеж. Тялото се ремонтира докато сте в покой, а това е най-ефикасно, когато спите. Изберете казеинов протеин, който се разклаща и се взема около тридесет минути преди да заспите. Казеиновия протеин е обратното на суроватката, тъй като се усвоява в организма много по-бавно, затова той доставя оптимален и постоянен поток от съставки за Вашите мускули, докато те се ремонтират през цялата нощ.

Има различни шейкове (за различен прием), като всички те съдържат идеални хранителни вещества за времето и целта, за които те са създадени. Добавките тип „всичко в едно” са също добър вариант, тъй като те включват отлични количества спортна храна и са идеални за управление на допълнителни калории.

Разбира се, че не е нужно да купувате шейкове, ако не искате. Лесно можете да създадете свой собствен такъв, като смесите избрани съставки в блендер. Изобилието от мляко и някои видове овес е страхотно за прием преди тренировка, като млякото съдържа добри количества протеин и аминокиселини, като имате предвид, че овесът е с  въглехидрати с нисък гликемичен индекс, което означава, че създава продължителна енергия за Вашата тренировка.

Разменете овесът с един банан след тренировка, защото бананите са богати на глюкоза и по този начин предоставят незабавна енергия за подпомагане на възстановяването Ви и така сте готови за следващата тренировка. Като цяло млякото съдържа казеинов протеин (както и изварата),което също така е отличен избор за нощта. Ако се чувствате малко по-приключенски настроени, смесете фъстъчено масло или лененото масло, за да си осигурите и здравословни мазнини.

 

 

Напишете вашия коментар