Кортизол - хормон на стреса

Публикувано от Лидия Костова 28/06/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Кортизол - всичко важно за него


Какво е кортизол? Кортизолът е стероиден хормон ,отделян от надбъбречните жлези. Той e известен още като "хормон на стреса", тъй като нивoто му се  повишава при емоционален и физически стрес.

Този хормон е много повече от прост показател на нивото на стреса, той е необходим за функционирането на почти всяка част от човешкото тяло.  Недостигът или превишаването на този изключително важен хормон , може да доведе до различни  здравословни проблеми .



стресът отключва висок кортизол
 

Какво може да повиши кортизолът?

•    ако сте попаднали в задръстване
•    спор с членове на семейството или с някого изобщо
•    ако закъснявате за работа
•    тревогите за предстоящят Ви изпит
•    преумората
•    физически трудната работа
•    заболяване, болест
•    екстремални температури

При всички тези ситуации, тялото ви се стресира на физически или емоционално ниво, което води до освобождаване на "повече от необходимите" количества от този хормон .По принцип нивото на кортизолът е по-високо сутрин (6-8 часа) и най-ниско около полунощ.

Малко повече за кортизолът

Кортизолът е стероиден хормон, произведен в надбъбречните жлези, които са малки жлези в непосредствена близост до бъбреците. Кортизолът игра най-важна роля в човешкото тяло , регулира  кръвното налягане и сърдечно-съдовата функция. Той също така направлява използването на протеините , мазнините и въглехидрати в тялото  . Отделянето на кортизол се увеличава, когато тялото е подложено на физически или емоционален стрес.

Веднъж след като се отдели кортизолът, той разгражда мускулния протеин, което води до освобождаване на аминокиселини в кръвта. След като този процес се случи, аминокиселини се използват веднага в черния дроб. Там те започват да синтезират глюкоза за енергия .Това повишава нивото на кръвната захар, така че  мозъка да има повече глюкоза на разположение, като енергиен източник. В същото време другите тъкани в организма, намаляват  използването на глюкозата като гориво. Кортизолът също води до освобождаване на мастни киселини( източник на енергия от мастните клетки), които да бъдат използвани от мускулите. Тези два енергийна процеса, подготвят организма за стресовата ситуация и дават на мозъка , съответния размер на енергийни източници.

Тялото съдържа комплекс от системи за обратна връзка, за контролиране на кортизолното отделяне и за регулиране на размера на кортизола в кръвта. Хипофизната жлеза е малка жлеза ,в основата на мозъка. Тази жлеза произвежда и отделя хормон, известен като АCТH. Секрецията на АCТH дава сигнал към надбъбречните жлези да увеличи производството на кортизол. След този процес,  хипофизата получава сигнали от хипоталамуса на мозъка, под формата на  CRH хормони.

Това е сигнал на хипофизната жлеза да  освободи АСТН.Нивата на регулаторния хормон АСТН и CRH се  увеличават след стресиращото събитие, което води до незабавно покачване на нивото на кортизол. Когато кортизолът се намира в достатъчно (или повишено) ниво,  системата за обратна връзка сигнализира  в хипофизната жлеза и хипоталамуса, които  намалява  продукцията на АСТН и CRH, в съответствие едно с друго. Това се извършва с цел намаляване на кортизолната секреция,когато са налице прекалено високи нива.

Анормални нива на кортизола

Някои лекарства като  диуретиците и терапията на хормона естрегон, може да доведат до повишаване на нивата на кортизола. Прекалено нискит нива на кортизол, може да бъде впоследствие  от лекарствена терапия с андрогени или фенитоин. При бременни жени и високо квалифицирани спортисти се наблюдават стойности над средните.

Как нивата на кортизол рефлектират върху бодибилдърите

Както вече казахме, кортизолът е катаболен хормон. Високите нива на кортизол могат да променят тялото от анаболно (изграждащ мускулатура), в катаболно (мускулна загуба) състояние. За да се запазят нивата на кортизола ниско,  трябва да бъдете в добро настроение.Опитайте те се, да не се ядосвате излишно. Бъдете разумни, когато спортувате или работите физически по-активна работа. Разберете  как тялото ви реагира на определени ситуации.

Лий Хейни използва метода на визуализацията

Лий Хейни  използва  метода на визуализация върху тялото и мускулите си . Той вярва , че тялото ви никога няма да отиде там, където ума ви никога не е бил. По време на успешната си кариера по културизъм, Лий често възхвалява визуализацията  и твърди, че именно тя  му е помогнала в   триумфа Когато  визуализирате и си представяте ,че мускулите се увеличават, умът ви е спокоен. Вашето тяло е нестресирано и дори още по-спокойно от обичайното.

Как да намалите нивото на кортизол

Много от вас вероятно  се питат как  да намалят нивото на кортизол. Има много различни начини, вариращи от справяне със стресовите събития, до  приема на лекарства за борба за регулиране на кортизола. Ако мислите, че нива на кортизола ви са твърде високи, трябва да ги провери при Вашия лекар и  да предприемите съответните действия.

За повечето от нас обаче, високите нива на кортизола са налице в тялото ни от стреса, на които ние сами се  подлагаме. За да намалите нивото на кортизол, трябва да намалите стреса. Ако сте един от онези хора, които винаги се стресират и ядосват за дребните неща в ежедневието, трябва да си зададете въпроса, защо си го причинявате. Струва ли си  в крайна сметка? Как това ще ви помогне?

Ако имате физически трудна работа, можете да опитате да   ядете малки закуски или храна по време на деня, за да дадете на тялото си достатъчно енергията . Вашето тяло не трябва да разчитат на мускулната тъкан за енергия.

Заключение

Въпреки че нивата на кортизола не са по-важни от храната и тренировките , те трябва да бъдат взети доста на сериозно. В борбата за мускулна маса, всяко малко нещо помога. Намаляване на високите нива на кортизола ще направи вашето тяло по-малко катаболно.

Избягвайте излишните негативни емоции, усмихвайте се повече, бъдете щастливи!

Напишете вашия коментар