Колко пъти да тренираме седмично - разлики и препоръки

Публикувано от Лидия Костова 04/08/2020 0 Коментари Тренировки,

В Интернет все повече се появяват неофициални фитнес-гурута, обясняващи, че колкото повече човек тренира, толкова по-бързо ще стигне до желания от него резултат. Т.е., по пътя на логиката, твърдения от този вид ни водят към това, че седем дни в седмицата, 30 дни в месеца, ние трябва да сме в залата, за да постигнем изваяното тяло, за което мечтаем.

Ако беше толкова лесно и „магията“ се случваше така бързо, всеки щеше да се разхожда по улицата с невероятно висок гръб, а под дрехите си да крие оформени като кубчета лед плочки. За огромно съжаление на всички, фитнес светът не работи точно така.

Във FitnesHrani.com бихте могли да срещнете куп съвети, но един от най-важните от тях е да прочетете точно този материал до неговия край, за да станете придобиете знанието за това как да тренирате. Този knowledge ще ви пренесе на едно много по-високо ниво във вашите тренировки и ще постигате целите си доста по-лесно.

Колко пъти седмично да се раздаваме в залата

Първо и най-важно е да знаете и да помните, че залата е там, където сте я оставили за последно и няма да избяга. С това изречение се цели да ви се внуши, че не е нужно всеки ден да се повявате сред уредите – оставайте си вкъщи поне за ден между тренировките.

Схемата „понеделник – сряда – четвъртък“ е доста позната, но винаги бихте могли да изпробвате и нещо друго. Не робувайте на някакви публикувани някъде си „алгоритми към успеха“.

Те са публикувани от някой, за когото това е имало ефект, но за вас може да е нужно нещо съвсем различно. Именно заради това, бъдете търпеливи, вложете колкото време е необходимо и намерете най-точната за вас тренировъчна схема, по която да вървите занапред.

Защо трябва да почивам между тренировките

Най-лесно е да се каже на един начинаещ, че колкото повече тренира, толкова по-бързо ще заякне. Е, да, но обричаме този иначе потенциален талант в залата на тотален неуспех още в началото, а кому е нужно това?

Безцелното и недисциплинирано трениране крие рискове основно в аспект „контузии“. Бъдете търпеливи и ето защо.

На един новак в залата, трябва да се внуши следното нещо: „Мускулът расте по време на възстановяване. В залата просто го раняваме, за да се научи да се заздравява.“

Същинско възстановяване

Ако сте от хората, които не знаят какво да правят през почивните дни, в които не са в залата, нищо не пречи да извършвате други леки физически натоварвания – практикуване на любим групов спорт, разходка с приятели в парка, леко тичане сутрин. Все пак, трябва да разберете, че възстановяване е нужно и ето как може да забързате процеса въпреки факта, че сте останали вкъщи само за ден.

Научно доказано е, че някои хранителни добавки ускоряват процеса по възстановяване многократно. Приемът на такива субстанции повлиява на нивата на определени вещества в тялото, които правят дори кратката почивка много по-ефективна.

Това, естествено, не означава, че щом пиете тези прахчета ще ви вкара в залата всекидневно. Целта е да не се стремите към това.

Стремете се да обръщате внимание и на останалите неща от живота си – приятели, семейство и работа. Не се затваряйте в порочния кръг – ставане – зала – стоене вкъщи – зала – сън.

Напишете вашия коментар