Кофеин - ползи за здравето

Публикувано от Лидия Костова 07/05/2020 0 Коментари Здраве и красота,

Кофеин - ползи и вреди


кофеин

 

Голяма част от хората, които в момента четат това, са опитвали поне веднъж през живота си горчивата кофеинова напитка, за която от край време се водят дебати, относно нейните ползи и вреди. В редовете по-долу ще се опитаме да разгледаме енергийната черна на цвят течност в детайли, така че да успеем да задоволим вашето любопитство и да ви бъдем максимално полезни.

Вярваме, че ако в определен етап от живота си не сте изпитали потребност от приема на чаша кафе рано сутрин или рано следобед, то вероятността да преминете към него на по-късен етап, е много по-малка. Дали обаче кафето ни вреди или ползите от него са доминиращи, ще разберете като прочетете цялата статия.

Ние обаче ще отворим една малка скоба, в която да вмъкнем, че онлайн магазинът FitnesHrani.com ви осигурява достъп до огромно количество ценна и полезна информация, която е добре всеки от нас да почерпи, така че да може да се чувства подготвен, независимо от изборите, които иска да направи.

Какво не знаем за кафето

Истината е, че тази напитка е изключително здравословна, стига да бъде консумирана с мярка и да бъде правилно приготвена. Нека не забравяме, че кафето е пълно с антиоксиданти, както и полезни хранителни вещества, които биха могли значително да подобрят здравословното ни състояние.

Според редица проучвания, които са били направени в продължение на дълго време, става ясно, че хората, които консумират кафе, имат много по-малък риск от няколко сериозни заболявания. За да бъдем максимално конкретни, то ние ще се опитаме да направим един списък с основните ползи, до които води горчивата напитка. Разбира се, невъзможно е да включим всяка една от тях, но ще се опитаме да ви посочим най-значимите от тях, така че сами да можете да вземете решение дали да включите кофеиновата напитка в менюто си или не.

Кои са основните ползи от кафето

Може и да не знаете, но благодарение на кофеиновата напитка, то вие можете да бъдете по-енергични и да способствате умственото си развитие. С приема на една чаша висококачествено кафе, то бихте могли да притъпите чувството на умора. Обикновено хората залагат на чаша кафе рано сутрин, тъй като то им действа като енергийна бомба.

Знаете ли защо това е така? То съдържа стимулант, наречен кофеин, което всъщност е психоактивно вещество, употребявано в целия свят. След приема на горчивата напитка, то кофеинът се абсорбира в кръвта и достига до мозъка и се стига до изгаряне на неврони.

Направени са били множество проучвания с хора и се достига до заключението, че кафето подобрява до голяма степен различните аспекти на мозъчните функции. В това число влизат бдителността, енергийните нива, паметта, настроението и общата когнитивна функция.

Знаете, че освен всичко останало, което споделихме до момента, то кафето способства още за изгарянето на мазнините, което всъщност е една от основните причини не малко диетолози по цял свят да го включват в диетите, които изготвят. Не е случаен фактът, че кафето е част от състава в почти всяка една хранителна добавка, способстваща именно изгарянето на мазнините.

Според няколко проучвания става ясно, че кофеинът успява да увеличи метаболизмът с 3 – 11%. При други са направени заключения, че напитката способства изгарянето на мазнини до 10%. При хората, страдащи от затлъстяване процентът е по-нисък. При слабите хора е по-висок, а именно 29%.

Разбира се, този ефект е напълно възможно да не се задържи. Това обикновено се случва, ако прекалено дълго време консумирате ободрителната напитка.

Друга основна полза на кофеина е спомагането при физическото натоварване. Чрез стимулирането на нервната система, то мастните киселини получават сигнали и по този начин телесната мазнина се разгражда много по-лесно.

Вярваме, че статията ви е била изключително полезна и сме успели да отговорим на не малко от въпросите, които сте си задавали, свързани с кофеиновата напитка. Надяваме се сега сами да можете да вземете решение, относно това дал ида консумирате горчивата течност или предпочитате да сте един от въздържателите й.

Напишете вашия коментар