Коензим Q10 - мощният антиоксидант

Публикувано от Лидия Костова 08/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Какво са коензимите и в частност  Коензим Q-10?


  Коензимите са хранителни вещества, чиято основна задача е да работят заедно с ензимите в клетките за да преобразуват храната в енергия. Повечето от витамините от В групата, много от минералите и други съединения наречени хинони се считат за коензими. Един такъв коензим е Коензим Q-10 . Той се намира във всяка една от вашите клетки, голяма част от които са в митохондриите, които както знаете   са отговорни за създаването на енергия.  Най-високите концентрации на този коензим се намират в сърцето. Два пъти повече отколкото във всеки друг орган от тялото. След сърцето най-много коензм Q-10 има в мозъка, бъбреците и черния дроб.

коензим

Всеки недостатък на Коензим Q-10  в тялото Ви, ще се отрази първо на тези органи.Коензим Q-10 е един от най-важните хранителни вещества полезни за човешкото здраве и най-вече за здравето на сърцето и сърдечно-съдовата система. Това е една от най-съществените добавки, които трябва да приема един човек, особено ако води активен начин на живот, или пък спортува. Коензим Q-10 е мощен антиоксидант, който  помага да се регенерират и други членове на антиоксидантната мрежа като глутатион, витамин Е и витамин С.

 

Функции и значение на Коензим Q-10 


 Коензим Q10 е взема активно участие  в обмяната на веществата,  поддържа здравето и дълголетието на организма, улеснява и увеличава произвеждането на енергия в клетките. Коензим Q10 е известен и одобрен като хранителна добавка, в почти всички развити страни – добавка която е една от препоръчителните за ежедневна употреба. Благоприятните му ефекти са много: заздравява сърдечния мускул, увеличава работоспособността, успокоява възпалени венци, укрепва имунната система, повишава потентността при мъжете. Коензим Q10 предпазва сърцето при исхемия (намален приток на кръв към сърдечния мускул).

Коензим Q10 е абсолютно необходим за поддържането на живота. За да фуккционира нормално, всяка клетка на човешкото тяло се нуждае от енергия. Източник на тази енергия е молекулата на АТФ (аденозин три фосфат). Този енергиен носител се изгражда в клетките при задължителното присъствие на Коензим Q10. Много сърдечни проблеми могат да бъдат напълно компенсирани чрез внасянето на Коензим Q10. При хора водещи заседнал начин на живот допълнителното приемане на Коензим Q10 може да доведе до подобряване на сърдечната дейност. Най-добри резултати обаче се постигат при съчетаване с физически упражнения.

Коензим Q10 подпомага обмяната на електрони. Ако Коензим Q10 намалее с 25%, тялото не получава необходимата му енергия и в резултат настъпват болестни състояния. Ако той намалее със 75%, животът не може повече да бъде поддържан и настъпва смърт от сърдечна недостатъчност. При допълнително приемане на Коензим Q10 хората усещат увеличаване на енергията и намалена нужда от сън. В сърдечния мускул е открито много по-високо съдържание на Коензим Q10, отколкото в който и да е друг орган. Сърцето първо усеща липсата му и рязко подобрява дейността си при добавянето му към храната.

Източници на Коензим Q10 са рибата и месото , зърнените храни, ядките, някои зеленчуци, синьозелените водорасли, соевото, сусамово и другите растителни масла. Човешкият организъм съхранява резервни количества от Коензим Q10 - сърцето, черният дроб и имунната система. С възрастта количеството Коензим Q10 в клетките намалява и при хора над 35-40 г. има дефицит . При хора с наднормено тегло тази липса може да достигне до 50%. Добавянето на Коензим Q10 в тези случаи подобрява метаболизма и помага за намаляване на теглото.

 

Напишете вашия коментар