Кое месо е най-добрият източник на протеин?

Публикувано от Лидия Костова 20/12/2012 1 Коментари Хранене,
Няма никакво съмнение, че набавянето на  достатъчно протеини  чрез  ежедневната Ви диета, е от съществено значение, и Ви гарантира, че ще постигнете своите фитнес цели. Ако не получавате  достатъчно протеини, сериозно рискувате да загубите мускулна маса, в резултат от неправилно  възстановяване  след тренировка, което ще стопира вашият напредък. Но достатъчно ли е,  просто да "получите достатъчно протеин"? Важно е също така да изберете правилният източник!

вид месо


Ако искате  да постигнете и поддържате чиста мускулна маса, трябва да се замислите за източниците на протеините, които използвате във вашата диета. Ако не ги подбирате  внимателно, може да се окажете с повече мазнини, отколкото сте били в началото. В тази статия, ще Ви дадем информация за основните видове месо, които най – често се използват от бадибилдърите, за набавяне на необходимото количество протеини. На Вас оставяме решението, кои от тях са наистина подходящи, и кои не.

Пилешко

Това е едно от най – често използваните меса от бодибилдърите, и не случайно. Пилешкото месо не е мазно (при условие, че сте избирали  пилешки гърди),  и  освен това е лесно да се приготви. Това месо се замразява  много добре, така че да можете да го подготвите предварително, ако желаете да спестите време след това. Единственият недостатък на пилешкото  месо е, че не  се отличава с голямо  съдържание на желязо, така че ако сте избрали това месо, а искате да си осигурите желязо, хубаво е да помислите за допълнителното му приемане.

Агнешко

Напоследък много  хора започват да  включват агнешкото месо  в диетата си. На вкус е наистина приятно и различно, от обичайните пилешко и говеждо месо които приемате. Наистина  обаче, трябва да внимавате с размера на порциите  агнешко месо, тъй като това е едно от тлъстите  червени  меса. Така че, ако ядете прекалено много от него, може  да се изложите  на риск  от различни заболявания, да не говорим за натрупването на излишни телесни мазнини.

Всъщност агнешкото месо е 64% мазнини, така че можете да видите ясно, че  това не е най-добрият избор за протеинова  питателна храна. И което е по-лошо, почти половината от тези мазнини са  наситени, което допълнително повишава  риска от  някои заболявания. Ако обичате прекалено много агнешкото и  просто не можете  да се разделите с него, поне се постарайте да го консумирате най – много веднъж седмично.

Говеждо

Следващият  най-популярен  източник на протеини  след пилешкото, е говеждото месо. С всички различни форми на говеждо месо на пазара, имате богат избор. Говеждото също като пилешкото, се смята за немазно месо, но много зависи от вида говеждо който ще изберете. Дори да консумирате най – изчистеното от мазнини говеждо, то никога няма да бъде толкова немазно, колкото е пилешкото. Говеждото  месо  ще Ви осигури  желязо, така че е добър избор в това отношение. Недостатък  на  говеждо месо обаче е, че прекалената му консумация, както и при агнешкото, води до повишен риск от редица заболявания. И тук, както при агнешкото, ще Ви посъветваме да ограничите неговата консумация, до веднъж  или два пъти  седмично.

Бекон

бекон месо

Не са нужни особени кулинарни познания за да разберете, че бекона може да овкуси фантастично почти всяко ястие. Но трябва и да знаете, че това месо няма да Ви помогне да поддържате здраво тялото си. На първо място, бекона съдържа  общо 69% мазнини, а освен това има и много високо съдържание на холестерол, натрий и други консерванти, които  както знаете са изключително вредни за здравето. Най-добре е просто да се откажете от яденето  на бекон изцяло. Наистина,  просто няма здравословен начин да приготвите това месо, и е факт че то няма да Ви осигури достатъчно протеини. Ето защо, бекона няма да е от полза за постигането на вашите цели.

Свинско

Вероятно сте чували в миналото, че консумацията на свинско месо е много полезна. Всъщност свинското и  един от най-непопулярните  източници на протеини,  и диетолозите  се опитват да привлекат  вниманието към  този вид месо. При свинското месо е важно да се запомни, че всичко зависи от избора. Ако Вие  изберете да консумирате  свински колбас,  правите възможно най – лошият избор за здравето на вашето тяло. Свинските колбаси са пълни  с наситени мазнини и химикали, които се използват по време на обработката им, и които са доста опасни за здравето, и се явяват предпоставка за развитието на много болести.

свинско месо

В крайна сметка, изборът на протеинов източник до голяма степен зависи от вашите цели. Ако искате да свалите излишните телесни  мазнини, наистина ще бъде най-добре да се ориентирате към приема на пилешко месо и риба, но за разнообразие може да включите говеждо или свинско месо веднъж в седмицата.

 

1 Коментари

Станимир:
10/03/2014, 01:25:12 PM
Отговор

Относо свинското имам въпрос ...какво ще кажете за свински пържоли? Казали сте само за колбасите, че са вредни....та всички колбаси са вредни не само свинските...и пилешките и телешките доколкото знам...кажете за месото..чисто свинско месо(не много тлъсто) на скара?

Напишете вашия коментар